Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

12/04/2017 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Εναρμόνιση Καταστατικών Οικοδομικών Συνεταιρισμών

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ                                          Αθήνα  12-4-2017
Ζήνωνος 4α  T
.K. 10431 - ΑΘΗΝΑ                                             Αρ.Πρωτ.: 009
Τηλ.: 2105236627  – 2107629974                                  email: 
opanspe@otenet.gr
Κιν: 6977207738                                                                            gromeou@otenet.gr
                                                                                                 webwww.opanspe.gr

 

Δελτίο Τύπου

Οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, μέλη της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.» με πρόσφατη συνεδρίαση του Συλλογικού τους Φορέα, θα ήθελαν να εκφράσουν δημόσια την ικανοποίησή τους για τη ρύθμιση δωδεκάμηνης προθεσμίας εναρμόνισης των καταστατικών.

Ειδικότερα με την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις» που είναι πλέον Νόμος του κράτους με αριθμό 4465 ΦΕΚ Α/47/4-4-2017 εμπεριέχεται ρύθμιση στην διάταξη του άρθρου 45 σύμφωνα με την οποία τίθεται προθεσμία 12 μηνών για την εναρμόνιση των καταστατικών των Οικοδομικών Συνεταιρισμών, αποκαθιστώντας έτσι μια κοινωνική αδικία εις βάρος τους, γιατί δίνει λύση σε πρόβλημα που απειλούσε σοβαρά την βιωσιμότητά τους.

Οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί (Ο.Σ.), οι οποίοι είναι Ν.Π.Ι.Δ. που διέπονται από ειδική νομοθεσία και υπόκεινται σε κρατική εποπτεία (του Υπ Εθνικής Οικονομίας & του ΥΠΑΠΕΝ), έπρεπε κατ’ επιταγή της νομοθεσίας (Ν.4030/2011, 4067/2012 , 4223/2013, 4315/2014) να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους στις διατάξεις του Ν. 1667/1986 εντός ορισμένης προθεσμίας, διαφορετικά προβλέπεται η διάλυσή τους. Επειδή πολλοί Ο.Σ. δεν εναρμόνισαν τα καταστατικά τους για τυπικούς συγκυριακούς λόγους βρέθηκαν στην δυσάρεστη κατάσταση να απειλούνται με διάλυση γεγονός με τεράστιες αρνητικές οικονομικές συνέπιες στα χιλιάδες μέλη τους, τους απλούς πολίτες της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό ο Συλλογικός Φορέας με παρεμβάσεις του προς την πολιτική ηγεσία ζήτησε να ρυθμισθεί νομοθετικά η εκκρεμότητα, γεγονός που επετεύχθη με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση.

Οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, μέλη του Συλλογικού Φορέα με σκοπό την ενίσχυση των κοινών αγώνων για επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων μας, θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας προς τους εκπροσώπους του πολιτικού μας συστήματος και της Διοίκησης, οι οποίοι αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και την κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση του θέματος και ο καθένας ξεχωριστά μέσα από τον υπεύθυνο θεσμικό του ρόλο συνέβαλλε στην νομοθετική επίλυση του θέματος.

Ειδικότερα θα πρέπει να αναφερθούμε και να ευχαριστήσουμε την πολιτική ηγεσία και ιδιαίτερα τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υπουργό Οικονομικών για την πολύτιμη συνδρομή του, καθοριστικής σημασίας στην επιτυχή εξέλιξη του ζητήματος, δεδομένου ότι στον κύριο Υπουργό οφείλεται η υπογραφή της ρύθμισης και η εισαγωγή της προς ψήφιση σε σχετικό νομοσχέδιο.

Θα πρέπει επίσης να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα και την κ. Αικατερίνη Στέργιου-Παπανάτσιου, Υφυπουργό Οικονομικών για την θετική προσέγγιση και το ειλικρινές ενδιαφέρον της στο δίκαιο κοινωνικό αίτημα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών.

Αναμφισβήτητα στο τελικό αποτέλεσμα και στην ψήφιση της ευεργετικής ρύθμισης συνετέλεσε αποφασιστικά και η παρέμβαση της κ. Αφροδίτης Θεοπεφτάτου Βουλευτού Κεφαλληνίας & Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία επίσης ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την σημαντική συμβολή της .

Η Βουλευτής κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου μετά την απόσυρση της αρχικής ρύθμισης, ετοίμασε και κατέθεσε με πρωτοβουλία της τροπολογία-προσθήκη για την παράταση της προθεσμίας εναρμόνισης των καταστατικών των Ο.Σ. η οποία ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο στη νομοθετική ρύθμιση συνέβαλλαν με την πολύτιμη συνδρομή τους και άλλοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι υποστήριξαν το δίκαιο κοινωνικό αίτημα των Ο.Σ. στους οποίους αναφερόμαστε με χρονολογική σειρά συναντήσεων και εξέλιξης των γεγονότων και όχι με άλλου είδους αξιολόγηση.

Ειδικότερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους/τις κκ:  

Τον κ. Θανάση Μπούρα, Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, π. Υφυπουργό  Οικονομίας και Οικονομικών και π. Γενικό Γραμματέα Κ.Ο. Ν.Δ., ο οποίος είναι σταθερός σύμμαχος, γνώστης και υποστηρικτής των θεμάτων των Ο.Σ. και με την  συνεχή και ενεργό συμπαράστασή του στους ομαδικούς μας αγώνες βοήθησε να επιλυθούν σημαντικά και χρονίζοντα εκκρεμή ζητήματα που κρατούσαν δέσμιους τους Ο.Σ. και τα χιλιάδες μέλη τους για δεκαετίες.

Τον κ. Γιάννη Μανιάτη, π. Υπουργό ΠΕΚΑ και Υπεύθυνο Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, ο οποίος λόγω της πολιτικής του διαδρομής ασχολήθηκε σε βάθος με τα ζητήματα των Ο.Σ. και έκτοτε υποστηρίζει ένθερμα τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Ο.Σ. στην κοινωνία με την αξιοποίηση των εκτάσεών τους η οποία υπόσχεται ρεαλιστικές προοπτικές και κίνητρα για ανάπτυξη.

Τον κ. Βασίλη Λεβέντη, Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος τοποθετήθηκε πολύ θετικά υπέρ της επίλυσης των ζητημάτων των Ο.Σ. καθώς επίσης και τον κ. Γιάννη Σαρίδη, Βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων στην Α' Θεσσαλονίκης, ο οποίος συμπαραστάθηκε ένθερμα στον Φορέα μας κατά την παρουσία του στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, Πρόεδρο του κόμματος το Ποτάμι, ο οποίος ενδιαφέρθηκε ευρύτερα για την κοινωνική φυσιογνωμία του Φορέα μας καθώς επίσης και τον κ. Δημήτρη Τσιόδρα, Εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού, που είναι ενήμερος για τα αιτήματά μας και τα υποστηρίζει.

Την κ. Διαμάντω Μανωλάκου, Βουλευτή Β' Πειραιά του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, η οποία τάχθηκε υπέρ της επίλυσης των θεμάτων του Φορέα μας γιατί είναι εκ πεποιθήσεως δίπλα σε προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα που απασχολούν απλούς καθημερινούς ανθρώπους όπως τα μέλη των Οικοδομικών Συνεταιρισμών.

Τον κ. Φώτη Κουβέλη π. Βουλευτή και Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς και νυν Πρόεδρο του κόμματος Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς Ε.ΚΙ.Ε.Α., για την στήριξή του στα δίκαια και νόμιμα αιτήματά μας τα οποία γνωρίζει εξ ιδίας αντιλήψεως λόγω της μεγάλης ενασχόλησής του και με την ιδιότητά του ως δικηγόρος.

Τον κ. Γιώργο Πάντζα βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην Περιφέρεια Αττικής, ο οποίος εξεδήλωσε έμπρακτα μεγάλο ενδιαφέρον, παρεμβαίνοντας προσωπικά στην πολιτική ηγεσία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εγκαινιάζοντας μια γόνιμη συνεργασία για την προώθηση σημαντικών θεμάτων των Ο.Σ..

Την κ. Γεωργία Γεννιά Βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α που αντιμετώπισε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία το κοινωνικό πρόβλημα των Ο.Σ. και τοποθετήθηκε υπέρ της επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν άδικα τους Ο.Σ..

 

______________

 

Η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.», πέραν της ρύθμισης, αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση και από το γεγονός ότι οι Ο.Σ. μετά από πρόσκληση του κ. Μάκη Μπαλαούρα, Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, συμμετείχαν στην συνεδρίαση της ανωτέρω Επιτροπής όπου είχαν την δυνατότητα να εκθέσουν τις θέσεις τους και να ακουστούν ευρύτερα από τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, ενώ είχαν ενεργό συμμετοχή και κατά το στάδιο επεξεργασίας των ρυθμίσεων του ψηφισθέντος νόμου και οι απόψεις τους ελήφθησαν υπόψη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου .

Η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.» μετά την ψήφιση του Νόμου 4465 ΦΕΚ Α/47/4-4-2017 θα ήθελε να δηλώσει ότι η νομοθετική ρύθμιση για την εναρμόνιση των καταστατικών των Ο.Σ. ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, ενώ εξυπηρετεί το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον γιατί επιτρέπει στους Ο.Σ. να ολοκληρώσουν την στεγαστική αποκατάσταση των μελών τους καλύπτοντας έτσι κοινωνικές ανάγκες χιλιάδων πολιτών.

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

 

Η Συντονίστρια
Γεωργία Ρωμαίου - Πέτσα

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις