Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλεπάλληλες συσκέψεις Συλλογικού Φορέα για τον ΕΝΦΙΑ

Αλλεπάλληλες συσκέψεις Συλλογικού Φορέα για τον ΕΝΦΙΑ

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών που έχει πλήξει την ομαλή λειτουργία τους, σε σημείο που σε ορισμένους Ο.Σ. να απειλείται η βιωσιμότητά τους, είναι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. και οι δυσμενείς συνέπειές του.

Η άδικη μεταχείριση που υφίστανται οι παλαιοί Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί  από την εξοντωτική επιβολή ΕΝΦΙΑ σε ανεκμετάλλευτες επί δεκαετίες εκτάσεις, ταλαιπωρεί βάναυσα τα μέλη και τις Διοικήσεις τους, ενώ το πρόβλημα γίνεται συνεχώς οξύτερο από τα μέτρα διασφάλισης του Δημοσίου για είσπραξη ΕΝΦΙΑ που επιβάλλουν οι Δ.Ο.Υ. στους Ο.Σ. και στους Προέδρους των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Οι Δ.Ο.Υ. προβαίνουν σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και σε αναγκαστικές κατασχέσεις των εκτάσεων των Ο.Σ. καθώς και σε κατασχέσεις ατομικών τραπεζικών λογαριασμών των Προέδρων Ο.Σ., από τους οποίους εισπράττουν και χρηματικά ποσά,  πρόσφατα δε οι Πρόεδροι βομβαρδίζονται με Ατομικές Ειδοποιήσεις με την ένδειξη «προ ποινικής δίωξης» που υποδηλώνουν ποινικές δίκες εις βάρος τους, που αυτό είναι τραγικό.

Οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί από όλη την Ελλάδα υποφέρουν και έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους στον Συλλογικό Φορέα ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις συνεδριάσεις του γιατί οι Διοικήσεις έχουν αναστατωθεί από την αυξανόμενη επιθετικότητα των Φορολογικών Αρχών και επικρατούν αισθήματα έντονης ανασφάλειας .

Ο Συλλογικός Φορέας βρίσκεται σε επαφή με αρμόδιες υπηρεσίες για το πρόβλημα ενώ πρόσφατα κατετέθη στο Υπουργείο Οικονομικών νέο υπόμνημα για την θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος καθόσον πρόκειται για παράλογο φόρο σε εκτάσεις αδρανοποιημένες από νομικούς λόγους χωρίς την παραμικρή ευθύνη των Ο.Σ..

Για την επίλυση του συνολικού προβλήματος γίνονται ευρύτερες παρεμβάσεις προς την Διοίκηση η οποία έχει ενημερωθεί για το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος που έχει προκαλέσει ο ΕΝΦΙΑ προκειμένου να ληφθούν μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση για να αποτραπούν οι δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες σε βάρος των χιλιάδων μελών παλαιών Ο.Σ. τα οποία ταλαιπωρούνται χωρίς δική τους ευθύνη.

Μετά μάλιστα την πρόσφατη απαλλακτική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου που ακυρώνει επιβληθείσα κατάσχεση σε ατομικό λογαριασμό Προέδρου Ο.Σ., επειδή δεν θεωρείται συνυπεύθυνος για οφειλές ΕΝΦΙΑ του Συνεταιρισμού του, εκτιμάται ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για θεσμική αντιμετώπιση του ΕΝΦΙΑ η οποία θα εξυπηρετήσει το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις