Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ατελείωτος Γολγοθάς με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α των Οικοδομικών Συνεταιρισμών.

Ατελείωτος Γολγοθάς με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α των Οικοδομικών Συνεταιρισμών.
Παράνομες δεσμεύσεις ατομικών τραπεζικών λογαριασμών Διοικήσεων για οφειλές ΕΝ.Φ.Ι.Α Συνεταιρισμών.

Την τελευταία διετία οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί δοκιμάζονται πάλι σκληρά και άδικα, αυτή τη φορά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Με πράξεις προσδιορισμού φόρου επιβάλλονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ΕΝ.Φ.Ι.Α. εις βάρος των Ο.Σ. και καλούνται να πληρώσουν τεράστια και εξωπραγματικά ποσά, ενώ οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση να ανταποκριθούν στην υπέρογκη φορολογική επιβάρυνση.

Πέραν όμως της οικονομικής αδυναμίας, το μείζον και κυρίαρχο πρόβλημα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι οι Ο.Σ. απαλλάσσονται από την καταβολή ΕΝ.Φ.Ι.Α σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία γιατί στις εκτάσεις τους υφίσταται ολική απαγόρευση χρήσης.

Ειδικότερα οι Ο.Σ. έχουν αποκλειστικό καταστατικό σκοπό την αγορά εκτάσεων για οικοπεδοποίηση και διανομή στα μέλη τους και την εν συνεχεία ανοικοδόμησή τους. Για τον σκοπό αυτό κατέχουν παλαιόθεν δάση, δασικές εκτάσεις και γενικότερα εκτάσεις που κατά τον χρόνο της αγοράς τους δεν υπήγοντο στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και δεν απαγορευότανε η πολεοδόμηση και δόμηση αυτών.

Μετά την ισχύ του Συντάγματος του 1975, η οικιστική αξιοποίηση και δόμηση των εκτάσεων αυτών κατέστη απαγορευτική με την Νομολογία του ΣτΕ και στην πορεία, με νομολογία των δικαστηρίων και την κείμενη νομοθεσία, έχει διαμορφωθεί ένα ιδιόμορφο νομικό καθεστώς για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα των Ο.Σ. που απαγορεύεται η δόμηση, σύμφωνα με ο οποίο η Διοίκηση (το κράτος) έχει υποχρέωση να τις απαλλοτριώσει αναγκαστικά ή να τις ανταλλάξει, και επιπροσθέτως επίσης με νομολογία του ΣτΕ απαγορεύεται η εξάλειψη της δασικής μορφής τους και η μεταβολή του προορισμού του δάσους και κυρίως για οικιστικούς σκοπούς των Ο.Σ..

Για όλους αυτούς τους λόγους οι Ο.Σ. δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα, ούτε πιθανολογείται να μπορέσουν πλέον στο μέλλον, να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις αυτές για άλλου είδους χρήση ή εκμετάλλευση προς όφελος των μελών τους αλλά αναμένουν εγκλωβισμένοι τις νομοθετικές ρυθμίσεις της πολιτείας.

Ενόψει των ανωτέρω στις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις των Ο.Σ. υφίσταται εξόφθαλμη περίπτωση ολικής απαγόρευσης χρήσης σύμφωνα με τον Νόμο 4223/2013 και οι εκτάσεις αυτές απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο όλα τα ανωτέρω η Εφορία τα αγνοεί και δεν τα λαμβάνει υπόψη της.

Παραγνωρίζει δηλαδή η Φορολογούσα Αρχή ότι οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί έχουν εκτός σχεδίου εκτάσεις που είναι αδιανέμητες στα μέλη τους, εδώ και πενήντα σχεδόν χρόνια και οι εκτάσεις αυτές δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ούτε οικιστικά ούτε με κανέναν άλλο τρόπο ένεκα των γνωστών κωλυμάτων, προβλημάτων και απαγορεύσεων που έχουν δημιουργηθεί από την πλευρά της Πολιτείας και συνεπώς για τους λόγους αυτούς δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε χρήση στις σχετικές εκτάσεις.

Παρά ταύτα, και παρά την ανωτέρω σύμφωνα με τον νόμο προφανή απαλλαγή των σχετικών εκτάσεων από ΕΝ.Φ.Ι.Α, η Εφορία επιβάλλει υπέρογκη φορολογική επιβάρυνση.

Εκτός από την απαλλαγή των Ο.Σ. για καταβολή ΕΝ.Φ.Ι.Α,  παραγνωρίζεται επίσης και μια άλλη παράμετρος τεράστιας κοινωνικής σημασίας, ότι δηλαδή επιβάλλονται υπέρογκα ποσά φόρου τα οποία σε τελική ανάλυση έχουν αποδέκτες χαμηλόμισθα μέλη Οικοδομικών Συνεταιρισμών, τα οποία περιμένουν μισό αιώνα και παραπάνω και ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί η αξιοποίηση των εκτάσεών τους, χωρίς δική τους ευθύνη.

Το θέμα αποκτά τραγική σημασία σήμερα, γιατί έρχεται εν μέσω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, όταν οι Ο.Σ. αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα λειτουργικά τους έξοδα.

 

Και υπάρχει και ακόμα τραγικότερη συνέπεια και συνέχεια του προβλήματος.

Παρά την ανωτέρω σύμφωνα με τον νόμο προφανή απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ προχωρούν παράνομα σε δεσμεύσεις των ατομικών τραπεζικών λογαριασμών των Προέδρων των Οικοδομικών Συνεταιρισμών για οφειλές (όχι δικές τους) αλλά του Συνεταιρισμού τους.

Η ενέργεια αυτή είναι παντελώς αυθαίρετη γιατί από καμία διάταξη της κείμενης νομοθεσίας δεν προβλέπεται και δεν επιτρέπεται επιβολή τέτοιων δεσμεύσεων.

Εξάλλου θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις σχετικές δεσμεύσεις των Δ.Ο.Υ, δεν γίνεται καμία επίκληση συγκεκριμένης διάταξης νόμου που να επιτρέπει την δέσμευση - κατάσχεση του προσωπικού λογαριασμού του Προέδρου για οφειλές του Συνεταιρισμού του  (δηλαδή για οφειλές τρίτου και όχι δικές του) μολονότι πρόκειται για επιβολή αυστηρής οικονομικής επιβάρυνσης και μάλιστα χωρίς  προηγούμενη κλήση για ακρόαση των βλαπτομένων Προέδρων των Οικοδομικών Συνεταιρισμών.

Οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί είναι ανάστατοι και ο Συλλογικός Φορέας τους η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ. πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις για το πρόβλημα.

Οι Ο.Σ. έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους στον Αναπληρωτή Υπουργό κύριο Αλεξιάδη ο οποίος έχει αρκετές φορές αναφερθεί στο πρόβλημα και έχει μιλήσει θετικά για την αντιμετώπισή του.

Επίσης ο Συλλογικός Φορέας των Ο.Σ. έχει κάνει σχετική παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών και έχει ζητήσει συνάντηση με τον ίδιο τον Αναπληρωτή Υπουργό κύριο Αλεξιάδη.

Εν αναμονή της συνάντησης οι Ο.Σ. πιστεύουμε ότι με μια ειλικρινή συζήτηση εφ όλης της ύλης με τον κύριο Υπουργό θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα που καταταλαιπωρεί άδικα χιλιάδες πολίτες και το οποίο έχει δημιουργηθεί όχι από την κείμενη νομοθεσία, αλλά από την παρερμηνεία και την λανθασμένη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

Ο εφιάλτης πρέπει επιτέλους να πάρει τέλος.

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις