Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θετικά τα αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις του Συλλογικού Φορέα

Θετικά τα αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις του Συλλογικού Φορέα

Τα θέματα προχωράνε

Στην πρώτη συνεδρίαση του 2020 της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ. παρευρέθηκαν σαράντα περίπου μέλη του Συλλογικού Φορέα για να συζητήσουν για τα θέματα που απασχολούν τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς και τις ενέργειες που γίνονται για την προώθησή τους.

_________________

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ

Το σώμα είχε είδη ενημερωθεί ηλεκτρονικά για την νομοθετική ρύθμιση για τα καταστατικά αλλά ήτανε η πρώτη φορά που το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο σύνολό του κατά την διάρκεια συνεδρίασης, για να ενημερωθούν τα μέλη για τις περαιτέρω διαδικαστικές ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για την εναρμόνιση των καταστατικών, η οποία θα ολοκληρωθεί με σχετική απόφαση του αρμόδιου κατά τόπο Ειρηνοδίκη που θα εγκρίνει το καταστατικό τους.

Υπήρξε διάχυτη ευχαρίστηση και ικανοποίηση σε όλους τους παρευρισκόμενους για την νομοθετική ρύθμιση και την παράταση που δόθηκε για την εναρμόνιση των καταστατικών με τον νόμο 4646/2019 (αρ 65) γιατί το θέμα έκαιγε αρκετούς Ο.Σ. οι οποίοι είχανε χάσει την τελευταία προθεσμία για συγκυριακούς λόγους και κυρίως γιατί δεν μπορούσαν να προσκομίσουν πιστοποιητικά φορολογικής ενημερότητας λόγω του ΕΝΦΙΑ.

Είναι γεγονός ότι η παράταση η οποία είχε δοθεί με τον νόμο 4465/2027 (αρ 45) με την συνδρομή και προσωπική παρέμβαση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, η οποία με πρωτοβουλία της είχε ετοιμάσει εξ’ ολοκλήρου με σχετική τροπολογία-προσθήκη την προηγούμενη ρύθμιση εναρμόνισης των καταστατικών των Ο.Σ., είχε ωφελήσει πολλούς Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς, ωστόσο η προϋπόθεση της φορολογικής ενημερότητας που έθετε η ρύθμιση δημιούργησε τροχοπέδη σε αρκετούς Ο.Σ. λόγω του ΕΝΦΙΑ.

Στις παρεμβάσεις του Συλλογικού Φορέα προς την Πολιτική Ηγεσία επί δύο σχεδόν χρόνια, η εναρμόνιση των καταστατικών κατείχε την πρώτη θέση στην ατζέντα των ανοιχτών θεμάτων και γινόντουσαν αλλεπάλληλες προσπάθειες για την ρύθμισή του. Ενόψει του αίσιου αποτελέσματος του αιτήματος και την επίτευξη αυτού του στόχου, αποφασίστηκε ομόφωνα να εκδοθεί και να δημοσιοποιηθεί ευρύτερα Δελτίο Τύπου, όπως γινότανε πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να εκφράσουν οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί μέσω του συλλογικού τους οργάνου, την ικανοποίησή τους και τις ευχαριστίες τους προς την Πολιτική Ηγεσία για την νομοθετική ρύθμιση.

_____________

ΕΝ.Φ.Ι.Α

Στα μείζονος ενδιαφέροντος θέματα που βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα των ανοιχτών θεμάτων τα τρία τελευταία χρόνια, είναι και το πολύ σοβαρό ζήτημα του ΕΝΦΙΑ που απασχολεί και βασανίζει τους Ο.Σ. γιατί έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία τους. Ο ΕΝΦΙΑ μονοπώλησε στην κυριολεξία το ενδιαφέρον της συνεδρίασης και το σώμα αποφάσισε ομόφωνα ότι πρέπει πάση θυσία να διευθετηθεί, γιατί από εσφαλμένη εφαρμογή της νομοθεσίας οι Ο.Σ. φορολογούνται βάναυσα και υπέρογκα ενώ οι εκτάσεις τους απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχει σε εξέλιξη θετική συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και επείγει να βρεθεί άμεση λύση, γιατί πέρα από τα προβλήματα στους Ο.Σ., έχει δημιουργηθεί ευρύτερα τεράστια εμπλοκή και αναστάτωση και στις Διοικήσεις των Οικοδομικών Συνεταιρισμών μετά τις παράνομες κατασχέσεις των ατομικών τους τραπεζικών λογαριασμών, για ΕΝΦΙΑ του Συνεταιρισμού, στις οποίες προχώρησαν οι ΔΟΥ.

Τα μέλη αισθάνονται αισιοδοξία και πιστεύουν ότι θα κερδηθεί και αυτή η μάχη για τον ΕΝΦΙΑ, γιατί πρόκειται για έναν παράλογο φόρο που επιβάλλεται παράνομα σε εκτάσεις αδρανοποιημένες επί σειρά ετών, στις οποίες δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε χρήση και εκμετάλλευση αυτών για διάφορους νομικούς και πραγματικούς λόγους, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν οφείλονται σε ευθύνη των Οικοδομικών Συνεταιρισμών.

__________

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΗΜΕΡΙΔΑ

Στο πρόγραμμα δράσης του Συλλογικού Φορέα εντάσσονται πολλά ακόμη θέματα τα οποία τρέχουν παράλληλα και γίνονται αντίστοιχες παρεμβάσεις, όπως οι νέες προοπτικές στις εκτάσεις Ο.Σ. στα πλαίσια του πρόσφατου αναπτυξιακού νόμου 4635/2019 και των επαφών που ξεκίνησαν με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, οι εναλλακτικοί τρόποι ανάπτυξης εκτάσεων Ο.Σ. εντός της Αττικής, η προώθηση ειδικών πολεοδομικών θεμάτων, τα ειδικά ζητήματα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών Λουτρακίου κλπ κλπ.

Η συνεδρίαση έκλεισε με την συζήτηση γύρω από την διοργάνωση της ετήσιας Επιστημονικής ημερίδας η οποία έχει αρχίσει να προετοιμάζεται εντατικά ώστε να πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου.

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις