Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

11/05/2021 - Θεσμικές εξελίξεις για Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς

 

Θεσμικές εξελίξεις για Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς
Εποπτεία Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Εγγραφή στο  Γ.Ε.ΜΗ.

Μετά την ένταξη στην νομοθεσία περί αστικών συνεταιρισμών άλλαξε ραγδαία το θεσμικό περιβάλλον των Οικοδομικών Συνεταιρισμών και οι αλλεπάλληλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις αναβάθμισαν τον θεσμικό τους ρόλο αυξάνοντας τις προοπτικές για κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των μελών τους.

Ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού σκοπού, προστατευόμενα από το Σύνταγμα, οι Ο.Σ. είναι Θεσμικοί Φορείς με κατ’ εξοχήν κοινωνικό και περιβαλλοντικό προορισμό που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες ευρέως φάσματος πολιτών και εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις οι Ο.Σ. εποπτεύονται από το Υπουργείο Οικονομικών για έλεγχο στην οικονομική διαχείριση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για θέματα πολεοδόμησης, ενώ πλέον με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις του Ν. 4635/2019 οι Ο.Σ. υπάγονται και στην εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι ρυθμίσεις του Ν. 4635/2019 στις οποίες εντάσσονται και οι Ο.Σ. επιβάλλουν σύγχρονους κανόνες διαφάνειας στην λειτουργία όλων των νομικών οντοτήτων και μεταξύ των άλλων προβλέπουν την υποχρεωτική εγγραφή τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο - Γ.Ε.ΜΗ. το οποίο εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο είναι το Εθνικό Μητρώο οικονομικής δραστηριότητας και εμπορικής δημοσιότητας, στο οποίο πραγματοποιείται η δημοσιότητα πράξεων, στοιχείων ή και δηλώσεων των υπόχρεων προσώπων.

 

Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οριοθετούν ευρύτερη εποπτεία στους Ο.Σ., οι οποίοι υπόκειται πλέον στην αρμοδιότητα τριών Υπουργείων γιατί η σύνθετη δράση, το έργο και η  λειτουργία τους καλύπτει μεγάλο φάσμα σε τομείς της Κεντρικής Διοίκησης. Ειδικά σήμερα με τις σύγχρονες κατευθύνσεις στο πεδίο της πράσινης ανάπτυξης, έχουν διευρυνθεί οι αρμοδιότητες των Ο.Σ. γιατί καλύπτουν βασικές κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης, που κατοχυρώθηκε θεσμικά στη χώρα μας με τους νόμους 4269/2014, 4447/2016 & 4759/2020, και η λειτουργική τους δράση εξυπηρετεί την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.

Οι θεσμικές εξελίξεις ενισχύουν τους Ο.Σ.. Αναδεικνύουν την κοινωνική τους διάσταση και σηματοδοτούν τον νευραλγικό τους ρόλο ως Θεσμικών Φορέων κοινωνικού και περιβαλλοντικούς ενδιαφέροντος με αυξημένο κύρος.

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις