Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

30/10/2022 - Μεταπυρικές ενέργειες αποκατάστασης περιβάλλοντος στους χώρους του Συνεταιρισμού

 

Μεταπυρικές ενέργειες αποκατάστασης περιβάλλοντος στους χώρους του Συνεταιρισμού

Μετά την πυρκαγιά στις 19 Ιουλίου 2022, επομένη της Γεν Συνέλευσης, η Διοίκηση κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις, να ενημερωθούν έγκαιρα τα μέλη μας για τα μέτρα αποκατάστασης πληγέντων, Διοίκησης/Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να διερευνηθούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν στα καμένα για αποτελεσματική αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής, όσον αφορά τους χώρους μας.

Η πυρκαγιά προκάλεσε οικολογική καταστροφή γιατί έκαψε πολύ μεγάλο  μέρος της πράσινης βλάστησης της περιοχής, στα άλση, στους κήπους, και στα οικόπεδα. Οι χώροι ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού δεν έπαθαν σοβαρές ζημιές. Οι αθλοπαιδιές δεν επλήγησαν από την φωτιά εκτός από ένα κομμάτι στο πλάι της παιδικής χαράς προς τους ευκαλύπτους. Κάηκαν επίσης τμήματα του Κέντρου προς τις οδούς Αχαιών και Αναξιμένους. Η πλατεία Γοβγίνα σώθηκε αλλά κάηκαν άλλοι χώροι με χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια.

Το Ντράφι έχει καεί επανειλημμένα και για να αποκατασταθεί το περιβάλλον επιβάλλεται να ληφθούν σωστά μέτρα όχι μόνο για να επανέλθει το πράσινο αλλά για να θωρακισθεί η περιοχή από μελλοντικούς κινδύνους πυρκαγιάς.

Για την αποκατάσταση της βλάστησης ζητήσαμε οδηγίες από εμπειρογνώμονες αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων της Διοίκησης, Περιβαλλοντικών Ιδρυμάτων κλπ καθώς και από δασολόγους και δασοπόνους μέλη ή συνεργάτες μας. Όπως τόνισαν οι ειδικοί αυτό που προέχει στην μεταπυρική περίοδο είναι να προχωρήσουμε σταθερά σε παρεμβάσεις που θα οδηγούν βαθμιαία στην αναγέννηση της περιοχής και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι ενέργειες αποκατάστασης να είναι αποτέλεσμα παρόρμησης, με στόχο τη γρήγορη επανάκαμψη κάποιας βλάστησης, ή πολύ χειρότερα δεν θα πρέπει να είναι ενταγμένες σε προσπάθειες που έχουν στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.

Σύμφωνα με οδηγίες εμπειρογνωμόνων ο Συνεταιρισμός προχωράει σε καθαρισμό των χώρων του από καμένα υπολείμματα, δένδρα, φυτά κλπ με συνεργεία υλοτόμων αφού προηγήθηκαν περιηγήσεις μαζί με την Διοίκηση για να εξετασθούν τα καμένα σημεία και να αποφασισθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Οι καμένοι χώροι δεν καθαρίζονται από συμβατικά συνεργεία καθαρισμού, που χρησιμοποιούμε για λόγους πυρασφάλειας αλλά από υλοτόμους που ελέγχουν την καμένη έκταση, εντοπίζουν ποια και πόσα δένδρα θα κοπούν, και σε ποιο σημείο, και ποια δένδρα είναι ακόμη ζωντανά και δεν πρέπει να πειραχτούν. Στο στάδιο αυτό θα γίνουν οι αναγκαίες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται.

Κατά την γνώμη δασολόγων και εμπειρογνωμόνων, στους καμένους χώρους μας δεν πρέπει να ακολουθήσουν άμεσα δενδροφυτεύσεις.

Θα αφήσουμε την γη και την φύση να δουλέψει για ένα διάστημα μόνη της για να ριζοβλαστήσουν τα φυτά τα οποία έχουν εξοικειωθεί με το τοπικό περιβάλλον και είναι ανθεκτικά σε πυρκαγιές, ώστε να αναγεννηθεί η βλάστηση από σπόρους που υπάρχουν στο έδαφος.

Η επιλογή αν πρέπει να γίνει αναδάσωση ή δενδροφυτεύσεις, σε ποιες θέσεις , πότε, και με ποια είδη θα είναι αποτέλεσμα μελέτης των δασολόγων μας οι οποίοι θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα.  Όταν δε έρθει η ώρα να κάνουμε δενδροφυτεύσεις, θα χρειασθεί ειδική μελέτη αποκατάστασης καμένης βλάστησης και χώρου για να καθορισθούν τα είδη φυτών και δένδρων που ευδοκιμούν στην περιοχή και θα υποδειχθούν τα σημεία φύτευσης.

Ο Συνεταιρισμός, ως θεσμικός φορέας, διαχειρίζεται την μεταπυρική κατάσταση με υπευθυνότητα, με παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ουσιαστική περιβαλλοντική αποκατάσταση των χώρων μας με γνώμονα το συμφέρον των μελών μας και της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις