Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

24/06/2022 - Συνάντηση με τον Βουλευτή κ Βλάχο

 

Συνάντηση με τον Βουλευτή κ Βλάχο
Επενδυτικά θέματα Οικοδομικών Συνεταιρισμών Ανατολικής Αττικής
Τοπικά Ζητήματα Ντράφι

Η Επιτροπής Πρωτοβουλίας & Συλλογικής Δράσης, ο Συλλογικός Φορέας των  Οικοδομικών Συνεταιρισμών (Ο.Σ.) Ελλάδας πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ Βλάχο, Βουλευτή Ανατολικής Αττικής Νέας Δημοκρατίας, για ζητήματα των Ο.Σ. Αττικής. Στην συνάντηση συμμετείχαν μέλη της Διοίκησης του Ο.Σ. «Ο ΠΑΝ» και Ντραφιώτες  κάτοικοι .

Στην Περιφέρεια Αττικής είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος όγκος Οικοδομικών  Συνεταιρισμών πανελλαδικά με εκτάσεις εντός και εκτός σχεδίου. Οι εκτάσεις εντός σχεδίου αξιοποιήθηκαν από τους Ο.Σ. με οργανωμένη δόμηση που προστατεύει το περιβάλλον και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Ο.Σ. «Ο ΠΑΝ» ο οποίος έχει επιτελέσει μεγαλειώδες πολεοδομικό και περιβαλλοντικό έργο πνοής στο Ντράφι, με πρωτοφανή έργα υποδομής για τα ελληνικά δεδομένα γι’ αυτό και ονομάστηκε δικαίως «Πρότυπος Πολιτεία».

Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις στην Αττική προσφέρονται για αξιοποίηση και βασικός στόχος του Συλλογικού Φορέα είναι να αναδείξει την αναπτυξιακή τους διάσταση με σειρά ενημερωτικών επαφών με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και της Κεντρικής Διοίκησης καθώς και με θεσμικούς και χρηματοοικονομικούς φορείς.

Στα πλαίσια αυτά συναντήσαμε στη Βουλή τον κ Βλάχο ο οποίος γνωρίζει τα ζητήματα των Ο.Σ. και έχει ένθερμα υποστηρίξει τις παρεμβάσεις του Συλλογικού Φορέα με τις οποίες ρυθμίστηκαν νομοθετικά πολλά θέματα.

Όπως επισημάναμε στον κ Βουλευτή, σήμερα που οι κατευθύνσεις της Κυβέρνησης στοχεύουν στην βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ο ρόλος των Ο.Σ. είναι εξαιρετικά επίκαιρος με τις μεγάλες αναξιοποίητες εκτάσεις τους στην Ανατολική Αττική, γιατί μπορούν να αναπτυχθούν με καινοτόμες τεχνολογίες (περιβαλλοντική προστασία & ενεργειακή επάρκεια) στα πλαίσια της θεσμικά κατοχυρωμένης στη χώρα μας βιώσιμης ανάπτυξης (Ν 4269/2014, 4447/2016, 4685/2020 & 4759/2020) που συνδυάζει περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους.

Η βιώσιμη ανάπτυξη μονοπωλεί το ενδιαφέρον των σύγχρονων κοινωνιών και όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και στη Βουλή, στη συζήτηση του περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος) «Αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη είναι η άλλη όψη της κοινωνικής πολιτικής. Δεν είναι ανάπτυξη αν δεν αφορά πολίτες και δεν είναι βιώσιμη αν δεν προστατεύει το περιβάλλον.»

Σήμερα ανοίγονται πολλές προοπτικές στο πεδίο των επενδύσεων για μεγάλες εκτάσεις ιδιωτών. Ωστόσο μεγάλες εκτάσεις για αξιοποίηση διαθέτουν και οι Ο.Σ. αλλά δεν είναι ευρύτερα γνωστό στην αγορά και στους επενδυτές, γιατί δεν είχε αναδειχθεί μέχρι πρότινος η επενδυτική σκοπιά των εκτάσεων αυτών καθόσον περιοριζότανε αποκλειστικά στο καθαρά οικιστικό σκέλος.

Ζητήσαμε την συνδρομή του κ Βλάχου στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τον νευραλγικό ρόλο των Ο.Σ. στην Αττική με τις εκτάσεις τους οι οποίες παρέχουν προοπτικές και κίνητρα για σύγχρονες επενδύσεις. Πρόσφατα δε έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές, οι οποίοι στοχεύουν στις εκτάσεις Ο.Σ. για  ανάπτυξη με εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ Βλάχος ο οποίος ενδιαφερότανε πάντα για τους Ο.Σ. υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράσταση του προς την κατεύθυνση της ευρύτερης προβολής της επενδυτικής προοπτικής των εκτάσεων των Ο.Σ. στην Ανατολική Αττική. Επεσήμανε μάλιστα ότι οι εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης είναι δελεαστικοί για το επενδυτικό κοινό γιατί η οικιστική ανάπτυξη δεν θεωρείται υψηλής απόδοσης επένδυση στην Αττική, ενώ πιθανόν να προσέκρουε και σε κωλύματα από την πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία που θα καθιστούσαν την οικιστική χρήση απαγορευτική.

____________

Σχετικά με το Ντράφι ο κ Βλάχος έχει επισκεφθεί πολλές φορές την πανέμορφη περιοχή, ενώ έχει βοηθήσει επανειλημμένα σε προβλήματα των Ντραφιωτών.

Σήμερα που η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ο προβληματισμός των Ντραφιωτών συνεχώς μεγαλώνει γι’ αυτό στην συνάντηση επικεντρωθήκαμε κυρίως σε τοπικά προβλήματα, πυρασφάλεια, καθαριότητα, συγκοινωνία, ασφάλεια κλπ.

Για την έλλειψη αστικής συγκοινωνίας έχουμε ζητήσει την  συνδρομή του κ Βλάχου και στο παρελθόν. Μάλιστα με την παρέμβασή του στον ΟΑΣΑ επεκτάθηκε η Λεωφορειακή Γραμμής 314 «Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Παλλήνη-Ραφήνα» μέσα στο Ντράφι η οποία εξυπηρετεί τους κατοίκους που μετακινούνται με το μετρό.

Ο κ Βλάχος ζήτησε να του δώσουμε χάρτη του Ντραφιού για να κάνει ενέργειες ωστόσο επεσήμανε ότι η αστική συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής εξαρτάται και από την χρήση που θα κάνουν οι κάτοικοι.

Η ασφάλεια επίσης απασχολεί πολύ τους Ντραφιώτες γιατί έχουν πέσει θύματα κλοπών και διαρρήξεων στο παρελθόν. Με ενέργειες της Αστυνομίας Ραφήνας είχε εδραιωθεί η ασφάλεια στο Ντράφι, τώρα όμως με τον περιορισμό του φωτισμού λόγω ακρίβειας ηλεκτρικού ρεύματος, οι κάτοικοι αισθάνονται πάλι  ανασφαλείς γι’ αυτό ζητήσαμε από τον κ Βλάχο να μεσολαβήσει στην Αστυνομία Ραφήνας για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι περιπολίες στην περιοχή και να τοποθετηθούν κάμερες για έλεγχο της κινητικότητας πεζών και τροχοφόρων σε νευραλγικά σημεία.

 

Το θέμα που κυριάρχησε κατά την συνάντηση ήτανε η πυρασφάλεια της ευρύτερης περιοχής γιατί οι παρόντες Ο.Σ έχουν τις εκτάσεις τους κοντά στο Ντράφι.

Το Ντράφι και οι πλησίον εκτάσεις των Ο.Σ. ανήκουν στις περιοχές υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές το θέρος, κατ’ αρχήν λόγω θέσης γιατί βρίσκονται στην Αττική την περισσότερο πυρόπληκτη Περιφέρεια της χώρας. Επιπροσθέτως το Ντράφι είναι περιοχή πνιγμένη στο πράσινο με πολύ μεγάλα άλση, πολλά μεγάλα οικόπεδα και δυνατούς ανέμους, ενώ γειτνιάζει με δασικές εκτάσεις.

Για την πυρασφάλεια έγιναν πολλές προτάσεις, όπως παραμονή πυροσβεστικού οχήματος στο Ντράφι, ή σε γύρω περιοχές, περιπολίες με μοτοσικλέτες που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα σε περιοχές που θεωρούνται «επικίνδυνες», νέες εφαρμογές της τεχνολογίας για τον άμεσο εντοπισμό των πυρκαγιών κλπ. Συζητήθηκαν ακόμα και εναλλακτικοί τρόποι πυρασφάλειας με ενεργοποίηση πολιτών και συναρμόδιων Αρχών στα πλαίσια ανάπτυξης προγραμμάτων συλλογικής δράσης εθελοντικού χαρακτήρα.

Ο κ Βλάχος επεσήμανε ότι η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες σε χρονικές περιόδους που δεν καταγράφονταν στο παρελθόν, που είναι ένας ακόμη παράγοντας εκδήλωσης πυρκαγιών και συνεπώς αλλάζει και ο σχεδιασμός για την πυροπροστασία με κυρίαρχο στόχο την πρόληψη. Υπογράμμισε δε ότι για την αποτελεσματική αντιπυρική θωράκιση της περιοχής, ενόψει της κλιματικής κρίσης που προκαλεί ακραία φαινόμενα, επιβάλλεται διευρυμένη συνεργασία και συντονισμένη δράση, τόσο σε προληπτικό όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο, από όλους τους συναρμόδιους φορείς, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λοιπά συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Πολιτισμού κλπ, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Αστυνομία, τον ΣΠΑΠ, τους εθελοντικούς φορείς  και φυσικά  τους κατοίκους και τους οικοπεδούχους.

Η επικινδυνότητα της περιοχής και ειδικά του Ντραφιού που έχει καεί τρείς φορές είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη. Στο Ντράφι μάλιστα που είναι κατοικημένη περιοχή ενδέχεται σε περίπτωση πυρκαγιάς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Γι’ αυτό ζητήσαμε την άμεση παρέμβαση του κ Βλάχου για την πυροπροστασία της περιοχής σε όλους τους συναρμόδιους φορείς και κυρίως στην Κεντρική Διοίκηση γιατί το Ντράφι και οι γύρω εκτάσεις Ο.Σ. είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε πυρκαγιές και χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση και αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας.

Ο κ Βλάχος υποσχέθηκε ότι θα μεσολαβήσει αρχικά στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας, κυρίως την καθαριότητα και αποψίλωση κοινοχρήστων χώρων και αλσών που αφθονούν στην περιοχή και κατά δεύτερο λόγο στην Κεντρική Διοίκηση γιατί οι τοπικές ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της περιοχής επιβάλλουν να ενταχθεί στις υψηλού κινδύνου περιοχές για τις οποίες απαιτείται ιδιαίτερος σχεδιασμός και άμεση ετοιμότητα όλων των ενεργά εμπλεκομένων Φορέων και Υπηρεσιών για την αποτελεσματική πυροπροστασία της.

Η ιδέα μάλιστα να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό στα θέματα πυρασφάλειας με διοργάνωση ημερίδων ενημερωτικού χαρακτήρα βρήκε απόλυτα σύμφωνο τον κ Βλάχο ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να μεσολαβήσει στην Περιφέρεια και στην Δημοτική Αρχή ως αρμοδιότερους φορείς προς αυτή την κατεύθυνση.

____________________________

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα με ουσιαστική προσέγγιση των προβλημάτων ενώ εντύπωση προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του κ Βλάχου για την επίλυσή τους, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι επαφές δεν γίνονται για να συζητάμε αλλά για να λύνουμε τα προβλήματα, τονίζοντας ότι η συνάντηση θα είναι η αφετηρία σε ένα συνεχή δίαυλο επικοινωνίας για να παρακολουθούμε συνεχώς την εξέλιξη των θεμάτων.

Οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί αισθάνονται απεριόριστη εκτίμηση και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ Βλάχου ο οποίος είναι ο πολιτικός που μιλάει με το έργο του γιατί με την πολύτιμη συνεισφορά του λύθηκαν ακανθώδη κοινωνικά ζητήματα ευρέως φάσματος πολιτών, που είναι μέλη των Οικοδομικών Συνεταιρισμών.

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις