Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

09/06/2022 - Νέα υλοτομία στη Μαυρολίμνη

 

Νέα υλοτομία στη Μαυρολίμνη 

Η απόφαση της Διοίκησης για υλοτομία ελήφθη το 2018 για συντήρηση του κτήματος και κυρίως για λόγους πυροπροστασίας. Ξεκινήσαμε αμέσως την νόμιμη διαδικασία με την απαιτούμενη μελέτη από τον δασολόγο μας κ Κονδύλη η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη καθυστέρηση από το Δασαρχείο, το οποίο μας καθυστέρησε επίσης πολύ και στις μετέπειτα ενέργειες (εγκατάσταση υλοτόμων, υπογραφή πρωτοκόλλων, προσημείωση δένδρων που θα υλοτομηθούν κλπ) και τελικά μετά από δύο δύσκολα χρόνια, καταφέραμε να ξεκινήσουμε την υλοτομία σε δύο δασοτεμάχια με τους υλοτόμους κκ Γκίκα και Μωραΐτη, η οποία στα αρχικά στάδια εξελισσότανε ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Στόχος της Διοίκησης, σύμφωνα και με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ήτανε να γίνει υλοτομία σε ολόκληρο το κτήμα με τους ίδιους υλοτόμους ή με άλλους εάν  αυτοί δεν ήτανε διαθέσιμοι, γι’ αυτό και στις αρχές του 2020 μεταβήκαμε στο κτήμα και προχωρήσαμε στην επιλογή τρίτου δασοτεμαχίου μαζί με τον υλοτόμο κ Μωραΐτη και τον δασολόγο κ Κονδύλη.

Την νέα μελέτη μάλιστα για το τρίτο δασοτεμάχιο, την κατέθεσε ο κ Κονδύλης στο Δασαρχείο τον Ιούνιο του 2020 αλλά επειδή εντωμεταξύ είχε προκύψει η πανδημία και τα απαγορευτικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, οι δασικές υπηρεσίες έκλεισαν και τελικά η μελέτη εγκρίθηκε στις αρχές του 2021.

Στη συνέχεια και ενώ  αναμέναμε από το Δασαρχείο την εγκατάσταση του υλοτόμου, μεσολάβησε τον Μάϊο του 2021 η φωτιά με αποτέλεσμα να σταματήσει η υλοτομία γιατί όταν καίγεται μία έκταση απαγορεύεται για ένα χρόνο η κοπή δένδρων και γενικά οι υλοτομικές εργασίες.

Ήδη παρήλθε ένας χρόνος από την περσινή πυρκαγιά και στην πρόσφατη επίσκεψη στο κτήμα επανήλθε στο προσκήνιο και η υλοτομία που είχε διακοπεί και αναθέσαμε στον δασολόγο να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες στο Δασαρχείο Κορίνθου για να ξαναρχίσει η υλοτομία, ώστε να καθαρίσει τελείως το κτήμα.

Η υλοτομία τώρα δεν γίνεται τόσο για λόγους πυροπροστασίας αλλά επιβάλλεται για να αποκατασταθεί η φυσική κατάσταση του κτήματος και να αναγεννηθεί το δάσος. Στα πλαίσια των ενεργειών για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, και ειδικά των δασικών, εκτός από αντιπλημμυρικά και άλλα τεχνικά έργα, εντάσσονται και ενέργειες καθαρισμού καθώς και κοπή καμένων δένδρων και άλλων ξερών φυτών.

Με την απομάκρυνση των καμένων υλικών βοηθάμε το δάσος να αναπτυχθεί από μόνο του με φυσική αναδάσωση. Μάλιστα  όπως επεσήμανε ο δασολόγος, κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής του δάσους και καθώς μεγαλώνουν τα νέα δενδράκια πρέπει να γίνεται συστηματικά και σε τακτά διαστήματα η αραίωση αυτών, ώστε να έχουν χώρο για να μπορούν να αναπτυχθούν καλύτερα.

Οι δασικές εκτάσεις που πλήττονται για πρώτη φορά από πυρκαγιές, άσχετα αν είναι ιδιωτικές, κηρύσσονται αναδασωτέες υποχρεωτικά από τον νόμο, αλλά δεν γίνονται έργα αναδάσωσης τα οποία είναι χρονοβόρα και αφήνεται το δάσος να επανέλθει με φυσικό τρόπο, συνήθως δε η αποκατάσταση της καμένης έκτασης χρειάζεται δύο με τρία χρόνια.

Εάν  όμως το δάσος καεί δεύτερη και τρίτη φορά τότε χρειάζεται ανθρώπινο χέρι καθώς και πολυετή, δύσκολα και δαπανηρά έργα για να επανέλθει, οπότε σε αυτή την ατυχή περίπτωση μιλάμε για αποκατάσταση της καμένης έκτασης μετά από δεκαετίες.

Συνεπώς η υλοτομία στην Μαυρολίμνη επιβάλλεται όχι μόνο για λόγους καθαρισμού για να βοηθήσουμε το κτήμα να ανακάμψει αλλά και για λόγους πυρασφάλειας γιατί η παραμονή ξερών υλικών εγκυμονεί κίνδυνο νέας πυρκαγιάς που θα μεταθέσει χρονικά στο απώτερο μέλλον και σε βάθος χρόνου την  φυσική αποκατάσταση και φυσικά την αναμενόμενη αξιοποίηση του κτήματος.

Συνεπώς με βάση την αρχική απόφαση του Δ.Σ. το 2018 θα συνεχιστεί η υλοτομία μέχρι να καθαρίσει τελείως ολόκληρη η έκταση από καμένα και ξερά δένδρα, φυτά και κλαδιά και να πρασινίσει ξανά το κτήμα.

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις