Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

23/06/2021 - Πρώτη περιήγηση στην Μαυρολίμνη

 

Πρώτη περιήγηση στην Μαυρολίμνη

Μετά το πέρας της συνάντησης με ειδικούς επιστήμονες την Κυριακή στις 5 Ιουνίου 2021 που προγραμμάτισε η ενιαία κίνηση πληγέντων, στην δημιουργία της οποίας πρωτοστάτησε ο Συνεταιρισμός μας, μέλη της Διοίκησης με τον δασολόγο μας κ Κονδύλη και τους φύλακές μας επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά το κτήμα.

Η εικόνα του κτήματος μας γέμισε θλίψη γιατί χάθηκε ένα μεγάλο μέρος από το όμορφο και καταπράσινο δάσος με τα πανύψηλα δένδρα.

Κάναμε μια εκτεταμένη πρώτη περιήγηση σχεδόν σε ολόκληρο το κτήμα και είδαμε ότι σε άλλα σημεία η φωτιά έχει κάψει σχεδόν τελείως τα δένδρα, ενώ αλλού τα δένδρα έχουν «αρπάξει» από τη φωτιά και έχουν ακόμη πράσινα κλαριά, τα οποία όμως σύμφωνα με τον δασολόγο μας είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν πρόκειται να επιβιώσουν και θα ξεραθούν και αυτά.

Ορισμένα τμήματα του κτήματος προς το βουνό δεν έχουν καεί. Κάποια άλλα δεν έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή γιατί η φωτιά πέρασε από εκείνα τα σημεία με μεγάλη ταχύτητα, λόγω και του δυνατού αέρα και δεν πρόλαβε να τα κάψει.

Όπως μας εξήγησε ο δασολόγος τα μεγάλα καμένα δένδρα θα αρχίσουν να ξεραίνονται σιγά-σιγά και να πέφτουν. Με τα αντιδιαβρωτικά έργα που θα γίνουν στα καμένα και κυρίως με τα κομποδέματα θα συγκρατηθεί το έδαφος και οι σπόροι των δένδρων οι οποίοι θα βοηθήσουν στην φυσική αναδάσωση και στην αποκατάσταση του δάσους μέσα σε δύο τρία χρόνια.

Μέσα σε ένα χρόνο θα έχει αλλάξει τελείως το τοπίο. Θα έχει γίνει πάλι πράσινο, θα έχει όμως μικρά δένδρα. Ο δασολόγος κ Κονδύλης επεσήμανε ότι όταν αρχίσουν να μεγαλώνουν τα μικρά δενδράκια θα πρέπει να αραιώνονται, να κόβονται δηλαδή 100 περίπου δένδρα και να μένει ένα δένδρο για να αναπτυχθεί σωστά η  περιοχή.

Αυτή την περίοδο προέχει να επισπευσθούν τα έργα στα καμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Δήμος, Αποκεντρωμένη και Υπουργείο Περιβάλλοντος) για να δρομολογηθούν οι κατάλληλες ενέργειες που θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί και να αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο το δάσος.

Το μείζον θέμα που πρέπει να διερευνηθεί και να διευκρινισθεί είναι το καθεστώς που θα ισχύει για την εξέλιξη του κτήματος μετά την πυρκαγιά, σε συνάρτηση με την ένταξη της έκτασης στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λουτρακίου που ουσιαστικά έχει τελειώσει και αναμένεται η τυπική απόφαση της πολιτείας για την επικύρωσή του. Το ζήτημα απασχολεί και τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς Λουτρακίου που έχουν πληγεί από την φωτιά με τους οποίους είμαστε σε επαφή προκειμένου να καθορίσουμε την κοινή μας πορεία όσον αφορά τις προοπτικές των κτημάτων μας.

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις