Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

22/06/2021 - Μαυρολίμνη - Τα βήματα μετά την φωτιά από αρμόδιες υπηρεσίες

                                                             

Μαυρολίμνη - Τα βήματα μετά την φωτιά από αρμόδιες υπηρεσίες

Σύμφωνα με δασολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες καθώς και μέλη της Τοπικής Διοίκησης Πισσίων που παραβρέθηκαν στην συνάντηση με τους πληγέντες που πραγματοποιήθηκε στην Μαυρολίμη την Κυριακή στις 5 Ιουνίου 2021, τα βήματα μετά την πυρκαγιά όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις είναι τα ακόλουθα:

  1. Οι δασικές εκτάσεις κηρύσσονται άμεσα αναδωσετέες. Το Δασαρχείο Κορίνθου οριοθετεί τις καμένες εκτάσεις και κατόπιν τις κηρύσσει Αναδασωτέες. Αυτό γίνεται άμεσα, πιθανόν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.
  2. Παράλληλα χρειάζονται αντιδιαβρωτικά έργα στα καμένα. Για να γίνουν απαιτείται προηγουμένως μελέτη η οποία συντάσσεται από την Διεύθυνση Δασών. Εάν δεν συνταχθεί από το Δασαρχείο, προκηρύσσεται από την ίδια Δασική Υπηρεσία διαγωνισμός προκειμένου να αναδειχθεί μελετητής για να εκπονήσει την μελέτη για τα αντιδιαβρωτικά έργα. Το πιθανότερο πάντως κατά τους ομιλητές είναι να συντάξει την μελέτη μόνος του ο Διευθυντής Δασών κ Καλλίρης.
  3. Η μελέτη αφορά έργα συγκράτησης του εδάφους και κυρίως την κατασκευή κορμοδεμάτων για την συγκράτηση του εδάφους και του γενετικού υλικού δηλαδή των σπόρων οι οποίοι χρειάζονται για την αναγέννηση του δάσους και την φυσική αναδάσωση των δασικών εκτάσεων που καίγονται για πρώτη φορά. Κορμοδέματα γίνονται συνήθως στα ρέματα και στα σημεία που έχουμε μεγάλες κλίσεις. Η κατασκευή τους γίνεται κόβοντας τα υπάρχοντα καμένα δέντρα τα οποία τοποθετούνται παράλληλα στο έδαφος και ενισχύονται με τα κλαδιά φτιάχνοντας έτσι μικρά φράγματα που θα συγκρατήσουν το έδαφος. Η διάρκεια του έργου αυτού είναι περίπου δυο μηνών εντός των οποίων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.
  4. Στη συνέχεια γίνεται διαγωνισμός για το έργο. Το πρόβλημα από πλευράς χρόνου εντοπίζεται κυρίως στον διαγωνισμό ο οποίος είναι απαραίτητος για την κατασκευή του έργου που είναι και το δύσκολο κομμάτι και πολλές φορές το πλέον χρονοβόρο σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι είναι πολλοί και προσβάλλουν με ενστάσεις τον διαγωνισμό.

 

Αρμόδια Αρχή για την διαχείριση των ανωτέρω ενεργειών είναι το Δασαρχείο Κορίνθου το οποίο θα συντάξει την μελέτη για τα αντιδιαβρωτικά έργα, η θα προ-κηρύξει τον διαγωνισμό για την μελέτη αυτή εάν δεν συνταχθεί από το ίδιο. Επίσης το Δασαρχείο είναι αρμόδιο να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την κατασκευή των αντιδιαβρωτικών έργων και των λοιπών έργων αποκατάστασης των καμένων.

Όσον αφορά εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις της μελέτης και της κατασκευής των αντιδιαβρωτικών έργων αρμόδια είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κυρίως για τις χρηματοδοτήσεις το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η ενιαία κίνηση πληγέντων που δημιουργήθηκε μετά την φωτιά, μετά την ευρεία συνάντηση της 5 Ιουνίου 2021 που προγραμματίστηκε και συντονίστηκε με ενέργειές της, έχει δρομολογήσει σύντομα παρεμβάσεις στον Δήμο Λουτρακίου και στο Δασαρχείο Κορίνθου, ενώ προετοιμάζεται να προχωρήσει δυναμικά και σε παρεμβάσεις σε επόμενο επίπεδο, δηλαδή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κυρίως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις