Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

10/06/2021 - Πυρκαγιά στην Μαυρολίμνη

 

Πυρκαγιά στην Μαυρολίμνη

Η φωτιά του Μαΐου στα Γεράνια που ξεκίνησε από τον Σχίνο και επεκτάθηκε σχεδόν μέχρι τα Μέγαρα έπληξε την Μαυρολίμνη καθώς και εκτάσεις άλλων Οικοδομικών Συνεταιρισμών και φορέων του Δήμου Λουτρακίου.

Αμέσως μετά την κατάσβεση ανετέθη στον δασολόγο κ Κονδύλη να υπολογίσει μέσω στοιχείων από τον δορυφόρο τα τμήματα του κτήματος που δεν έχουν καεί ώστε να έχουμε εικόνα για την έκταση της ζημιάς από την πυρκαγιά.

Ο κ Κονδύλης γνωρίζει τα ακριβή όρια του κτήματος. Έχει επιμεληθεί την σύνταξη τοπογραφικού σχεδιαγράμματος ολόκληρης της έκτασης στο οποίο αποτυπώνονται τα δέκα δασοτεμάχια που αγόρασε ο Συνεταιρισμός τα έτη 1964-1966 και όπως θα θυμούνται τα μέλη μας, στην ΓΣ του Δεκεμβρίου 2016 είχε παρουσιάσει ζωντανά το δασικό δίκτυο της Μαυρολίμνης με χαρτογραφημένο υλικό,  χάρτες, φωτογραφίες και τοπογραφικό ολόκληρου του κτήματος.

Από τις πρώτες μέρες μετά την φωτιά αναπτύχθηκε ενιαίο μέτωπο με Οικοδομικούς  Συνεταιρισμούς της περιοχής, τον Ναυτικό Όμιλο Μαυρολίμνης, τον Οικισμό Βαμβακιές και άλλους ιδιοκτήτες εκτάσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά, προκειμένου να γίνουν συλλογικές παρεμβάσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και προς την Κεντρική Διοίκηση για να επισπευσθούν οι ενέργειες και τα έργα που πρέπει να γίνουν στις καμένες εκτάσεις.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί και θα γίνουν σύντομα οι πρώτες επαφές με το Συμβούλιο Πισσίων, το Δασαρχείο Κορίνθου, τις Πυροσβεστικές αρχές και άλλους τοπικούς  φορείς και σε αμέσως επόμενο στάδιο θα ακολουθήσουν επαφές με τον Δήμο Λουτρακίου, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τέλος σχεδιάζονται ενιαίες και συντονισμένες παρεμβάσεις προς την Κεντρική Διοίκηση και τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Τους εμπλεκόμενους φορείς που επλήγησαν από την φωτιά, οι οποίοι κατά κανόνα έχουν μικτές εκτάσεις δασικού και αγροτικού χαρακτήρα, τους απασχολεί η εξέλιξη των εκτάσεών τους ενόψει της ένταξής τους στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λουτρακίου. Ειδικά οι Οικοδομικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι έχουν εντάξει τις εκτάσεις τους στο ΓΠΣ Λουτρακίου ως Περιοχές Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης- Ιδιωτικής Πολεοδόμησης του Ν 4280/2014 ο οποίος επιτρέπει την κατά παρέκκλιση πολεοδόμηση μέρους των εκτάσεων, ενδιαφέρονται για το πώς θα διαμορφωθεί το νομικό καθεστώς των ενταγμένων εκτάσεων και κατά πόσον και σε ποιο βαθμό θα επηρεασθεί η εξελικτική τους πορεία μετά την φωτιά, κυρίως όσον αφορά το δασικό σκέλος.

Εντός της επομένης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη όλων των πληγέντων από την φωτιά με τις αρμόδιες τοπικές αρχές, δημοτικές δασικές, πυροσβεστικές για να γίνει μια γενική αποτύπωση της κατάστασης και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα μετά την πυρκαγιά.

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις