Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

10/09/2014 - Εκδήλωση για την Ονοματοθεσία Ντραφιού

 

Εκδήλωση για την Ονοματοθεσία Ντραφιού

Στα μεγάλα καινοτόμα έργα του Συνεταιρισμού εντάσσεται και η «Ονοματοθεσία των Συνοικιών και Δρόμων του Ντραφιού», που αναμφισβήτητα ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη στο ποιοτικό προφίλ της περιοχής. Πρόκειται για εξαιρετικό έργο υψηλής αισθητικής αντίληψης στο οποίο αποτυπώνεται ο ελληνικός πολιτισμός και η ιστορία της πατρίδας μας.

Μετά από απαίτηση πολλών Ντραφιωτών πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση τον Δεκέμβριο του 2016 στην Γενική Συνέλευση, στην οποία η Διοίκηση παρουσίασε την Ονοματοθεσία του Ντραφιού, με την συμμετοχή του πρώην μέλους της Διοίκησης κ Κυριάκου Πόθου, ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής και δημιουργός του έργου κατά την διάρκεια της θητείας του στο Διοικητικό μας Συμβούλιο.

Η προσέλευση συνεταίρων και ιδίως Ντραφιωτών υπήρξε πρωτοφανής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν παλαιά μέλη της Διοίκησης μεταξύ των οποίων ο επίτιμος πρόεδρος κ Βασίλης Πολυδωρόπουλος καθώς και ο επίτιμος πρόεδρος κ Δημήτριος Κουφάλης επί θητείας των οποίων έγιναν τα έργα υποδομής στο Ντράφι.

Τιμητική ήτανε επίσης και η παρουσία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ Αθανασίου Μπούρα, ένθερμου υποστηρικτή των Οικοδομικών Συνεταιρισμών επί σειρά ετών, ο οποίος έχει τεράστια συνεισφορά στην ρύθμιση πολλών ζητημάτων τους. Με το έντονο προσωπικό ενδιαφέρον και την συμπαράσταση του κ Μπούρα λύθηκαν λιμνάζοντα προβλήματα των Ο.Σ. πολλές δεκαετίες, όπως το σοβαρό πρόβλημα της Μαυρολίμνης.

Οι παρόντες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση του έργου από την Διοίκηση και από τον κ Πόθο, ενώ η εκδήλωση είχε παλμό και ζωντάνια με δυναμική συμμετοχή των μελών τα οποία διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο με ερωτήσεις, τοποθετήσεις και παρεμβάσεις. Στην επιτυχία της εκδήλωσης, εκτός της μεγάλης προσέλευσης, συνετέλεσε και η παρουσία του κ Πόθου, ο οποίος επιμελήθηκε και διεκπεραίωσε το διαχρονικό αυτό έργο με την τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία, που σφραγίζει ανεξίτηλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Ντραφιού.

Σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο παρουσιάστηκε η ονοματοθεσία ολόκληρης της περιοχής από την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ Ρωμαίου και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ Πόθος ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα ονοματοθεσίας των Συνοικιών και Δρόμων του Ντραφιού. Όπως τόνισε ο κ Πόθος αναλύοντας την δομή και τη λειτουργικότητα του έργου, η ονοματοθεσία είναι μελετημένη και σχεδιασμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε στα ονόματα των συνοικιών και των δρόμων να αποτυπώνονται γεγονότα και πρόσωπα σε θεματικές, ιστορικά, χρονικά και πολιτιστικά ενότητες, από την αρχαία έως την νεότερη Ελληνική ιστορία και τις πολιτιστικές περιόδους της χώρας μας.

Ο κ Πόθος εξαίροντας την σημαντικότητα του έργου, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα ονοματοθεσίας που δεν το συναντάμε σε καμιά άλλη πόλη της Ελλάδας.

Η ονοματοθεσία του Ντραφιού δεν είναι αποσπασματική, μεμονωμένη και τυχαία αλλά αναπτύσσεται σε μια ενιαία λειτουργική ενότητα, χωρισμένη σε συνοικίες και δρόμους με ονομασίες κατά ιστορικές περιόδους. Η κάθε μία από τις έξι συνοικίες ξεδιπλώνει ένα κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο παρελθόν, ενώ τα ονόματα των δρόμων της συνοικίας αυτής αποτυπώνουν γεγονότα και πρόσωπα, τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο την εποχή εκείνη και με τις ιδέες και το έργο τους διαμόρφωσαν την  ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, σε μεγάλο χάρτη-πανώ του Ντραφιού που είχε αναρτηθεί στην αίθουσα, η κ Ρωμαίου ανέφερε και κατονόμασε τις έξι συνοικίες του Ντραφιού και τους δρόμους που εντάσσονται στην κάθε μία, ενώ ο κ Πόθος ο οποίος είναι λάτρης και μελετητής της ελληνικής ιστορίας, ανέλυσε τα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της χρονικής περιόδου που αφορούσε η κάθε συνοικία, κάνοντας συγχρόνως αναφορά σε γεγονότα και πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων έχουν δοθεί στους δρόμους της συνοικίας.

Διάχυτος υπήρξε ο ενθουσιασμός στο ακροατήριο από το αξιοθαύμαστο έργο του Συνεταιρισμού και κυρίως στα παλαιά μέλη της Διοίκησης που έφερνε στην μνήμη τους ωραίες εικόνες από την εποχή που γινότανε το έργο. Μεγαλύτερη όμως εντύπωση προκάλεσε η ονοματοθεσία σε Ντραφιώτες, που έγιναν μέλη τα τελευταία χρόνια από κληρονομιά η από αγορά ακινήτου, οι οποίοι κυριολεκτικά εξεπλάγησαν γιατί δεν γνώριζαν για το σημαντικό έργο της περιοχής τους.

Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε ένα παραλήρημα ενθουσιασμού και συγκίνησης, ενώ  το σώμα ζήτησε επίμονα από την Διοίκηση να κάνει ενέργειες για να  δημοσιοποιηθεί ευρύτερα η ονοματοθεσία του Ντραφιού ως ένα καινοτόμο μνημειακό έργο που αποτυπώνει την πολιτιστική και ιστορική μας ταυτότητα και την μεγάλη ιστορική και πολιτισμική διαδρομή της πατρίδας μας.

Αναμφισβήτητα το ωραίο και διαχρονικό έργο της ονοματοθεσίας άφησε εποχή για την ποιότητα και την τελειότητά του, ενώ έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα μεγάλα πρωτοποριακά έργα υποδομής που ολοκλήρωσε ο Συνεταιρισμός, ο οποίος στο Ντράφι έχει καταθέσει ένα τεράστιο έργο πνοής, που μεταμόρφωσε τελείως την εικόνα της περιοχής ώστε δικαίως να φέρει τον τίτλο «Πρότυπος Πολιτεία».

 


Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις