Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

16/06/2020 - Στην τελική ευθεία το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λουτρακίου

 

Στην τελική ευθεία το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λουτρακίου

Είναι γεγονός ότι την τελευταία τριετία βρισκόμασταν συνεχώς στο πάρα πέντε με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λουτρακίου και κάτι συνέβαινε και το θέμα κόλλαγε και έμενε στάσιμο ή γύριζε πίσω. Μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές για διαδικαστικούς τυπικούς λόγους το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λουτρακίου βαδίζει ολοταχώς προς την οριστική του  έγκριση.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την έγκριση του τελικού σταδίου του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Λουτρακίου  προϋποθέτει  την σύνταξη μελέτης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (Σ.Π.Ε.). Ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων  Θεοδώρων  εκπόνησε  Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - Σ.Μ.Π.Ε.

την οποία διαβίβασε για γνωμοδότηση στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου η οποία γνωμοδότησε θετικά και την διαβίβασε για περαιτέρω έλεγχο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης /ΔΙΠΑ (της Γεν Γραμματείας Φυσικού περιβάλλοντος & Υδάτων /Γεν Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής)

Ήδη η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης /ΔΙΠΑ ολοκλήρωσε τον έλεγχο και επέστρεψε τον φάκελο στο Δήμο Λουτρακίου προκειμένου να τηρηθούν οι  νόμιμες διατυπώσεις δημοσιότητας και δημοσιοποίησης του φακέλου ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό και να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να διατυπώσει τις απόψεις του.

Ο Δήμος έχει δημοσιοποιήσει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - Σ.Μ.Π.Ε. με ανάρτηση ολόκληρης της μελέτης στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Λουτρακίου ενώ ανακοίνωση της δημοσιοποίησης της ΣΜΠΕ θα γίνει και σε ημερήσιο και σε εβδομαδιαίο τύπο.

Επισημαίνεται ότι στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιγράφονται και αξιολογούνται οι ενδεχόμενες σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον η εφαρμογή του Γ.Π.Σ. καθώς και οι βιώσιμες εναλλακτικές δυνατότητες, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους και το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του.

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έλαβε υπόψιν της το  τελικό στάδιο του Γ.Π.Σ. του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας, το οποίο προκαλεί στο σύνολό του θετικές επιδράσεις στον πληθυσμό και γενικότερα στο ανθρωπογενές περιβάλλον, στο φυσικό περιβάλλον (χλωρίδα-πανίδα) και στο αισθητικό τοπίο  της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα με το νέο σχέδιο επιτυγχάνεται η ισόρροπη ανάπτυξη του αστικού, περιαστικού και αγροτικού χώρου με βάση τους εξής άξονες: Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με ταυτόχρονη βιώσιμη και αειφορική χρήση των φυσικών πόρων. Διατήρηση και ανάδειξη των στοιχείων της πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και ιστορικής κληρονομιάς. Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στους οικισμούς της περιοχής χωρίς να απαιτούνται ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο χωροταξικό σχεδιασμό.

Η συνολική συμβολή του προτεινόμενου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου όπως αναλύεται στην παρούσα Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναμένεται θετική.

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις