Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο Πυροφυλάκειο στη Μαυρολίμνη


 

Νέο Πυροφυλάκειο στη Μαυρολίμνη

Επειδή το κτήμα είναι ακόμα εκτός σχεδίου μεσολαβεί εκ του νόμου το Δασαρχείο για τις απαραίτητες εγκρίσεις στις ενέργειες του Συνεταιρισμού λόγω του δασικού χαρακτήρα της έκτασης. Αυτό συνεπάγεται χρονοβόρες καταστάσεις, διαδικαστικά προβλήματα, απώλεια χρόνου, καθυστερήσεις και οικονομικές επιβαρύνσεις.

Εξάλλου είναι γνωστές οι περιπέτειες του Συνεταιρισμού με το Δασαρχείο Κορίνθου σε όλες σχεδόν τις δράσεις της Διοίκησης για την εξέλιξη του κτήματος, οριστικά συμβόλαια, υλοτομία, κτηματολόγιο, συντήρηση δασικού δικτύου, κλπ.

Στο Δασαρχείο οφείλεται επίσης και η κατεδάφιση του παλαιού πυροφυλακείου που υπήρχε στο παρελθόν στην Μαυρολίμνη.

Το πυροφυλάκειο αυτό χρονολογείται από το 1975 όταν καταπατητές εγκατέστησαν στο κτήμα δυο πρόχειρες παράγκες για να παραθερίσουν οι οποίοι στη συνέχεια προχώρησαν σε κατάληψη του κτήματος. Ο Συνεταιρισμός απέβαλε δικαστικά τους εισβολείς και διατήρησε μία από τις δύο παράγκες για κατάλυμα των πυροφυλάκων μας επειδή βρισκότανε σε νευραλγικό σημείο και προσφερότανε για την επιτήρηση ολόκληρου του κτήματος. Επίσης ήταν σε μικρή απόσταση από την παραλιακή οδό Αλεποχωρίου-Σχοίνου και εξυπηρετούσε για σημείο συνάντησης διαφόρων συναρμοδίων Αρχών, Πυροσβεστικής, Δασαρχείου, Αστυνομίας κλπ.

Το 1995-1996 ανακαινίστηκε η κατασκευή και έγινε μικρός οικίσκος για τις ανάγκες πυροπροστασίας του κτήματος γιατί οι πυροφύλακες θα μπορούσαν να παραμένουν πολλές ώρες στο κτήμα τους θερινούς μήνες. Αποτελούσε επίσης χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς του Συνεταιρισμού καθώς στο πυροφυλάκειο γινόντουσαν οι συναντήσεις μελών και Διοίκησης κατά τις εξορμήσεις στο κτήμα για επίβλεψη, περιηγήσεις κλπ και επίσης στον μικρό οικίσκο γινότανε κάθε χρόνο αγιασμός και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίττας.

Ο Συνεταιρισμός έκανε ακόμα προσπάθειες για ηλεκτροδότηση και τηλεφωνοδότηση του οικίσκου για να είναι σε θέση οι πυροφύλακες να ειδοποιούν άμεσα τις Αρχές Πυροσβεστική, Δασαρχείο, Αστυνομία, σε τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς ή άλλου παράνομου γεγονότος, αλλά δυστυχώς το Δασαρχείο απέρριψε το αίτημά μας.

Κατά την περίοδο της σύνταξης των οριστικών συμβολαίων μεταξύ των πολλών προσκομμάτων που προέβαλε τότε το Δασαρχείο για να εμποδίσει την πρόοδο της διαδικασίας, έκρινε με σχετική απόφασή του το πυροφυλάκειο αυθαίρετο και παράνομο και ως εκ τούτου κατεδαφιστέο, επιβάλλοντας μάλιστα και ένα τεράστιο χρηματικό ποσόν ως πρόστιμο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να κατεδαφίσουμε το κτίσμα το 2011 για να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία σύνταξης των οριστικών συμβολαίων και να απαλλαγούμε από το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου .

Η έλλειψη πυροφυλακείου απασχολούσε πάντα σοβαρά τη Διοίκηση γιατί η πυρκαγιά αποτελούσε ανέκαθεν σοβαρό και ορατό κίνδυνο για το κτήμα επειδή η έκταση είναι κατάφυτη με πευκοδάση και πυκνή βλάστηση με δυσχερή προσβασιμότητα και βρίσκεται σε περιοχή υψηλού κινδύνου.

Μολονότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη πυροπροστασία του κτήματος και την αποτροπή κινδύνων πυρκαγιάς, η Διοίκηση ουδέποτε σταμάτησε να κάνει έντονες προσπάθειες προς πάσα κατεύθυνση για νέο πυροφυλάκειο.

Στην τελευταία επίσκεψή μας στην Πυροσβεστική Αρχή Κορίνθου το περασμένο θέρος γνωρίσαμε τον νέο διοικητή κ. Πλατά και αναπτύχθηκε ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος πάνω σε θέματα πυρασφάλειας και πρόληψης πυρκαγιών του κτήματος.

Μεταξύ των μέτρων πυροπροστασίας επικαιροποιήσαμε πάλι το αίτημά μας για το πυροφυλάκειο για το οποίο ο κ Διοικητής έδειξε έντονο ενδιαφέρον και συμφώνησε απόλυτα μαζί μας για την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα εγκατάστασης νέου πυροφυλακείου, το οποίο λόγω της θέσης του θα κάλυπτε αποτελεσματικά και τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Μάλιστα κατά την διάρκεια της συνάντησης, με πρωτοβουλία του κ Πλατά έγινε παρέμβαση της Πυροσβεστικής Αρχής Κορίνθου στο Δασαρχείο Κορίνθου για να εξετασθεί άμεσα το θέμα προς την κατεύθυνση της έγκρισης τοποθέτησης νέου πυροφυλακείου από τον Συνεταιρισμό, γιατί αυτό θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τις ανάγκες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Το θέμα προχωράει με ταχείς ρυθμούς, όσο βέβαια γίνεται όταν έχεις να κάνεις με τις υπηρεσίες του Δασαρχείου. Ήδη εκπονήθηκε μελέτη από τον δασολόγο κ. Κονδύλη η οποία οδεύει προς έγκριση, ενώ με παρέμβαση της Πυροσβεστικής Αρχής Κορίνθου και του κ Πλατά, ο οποίος ενδιαφέρεται προσωπικά για το ζήτημα, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αίσιο (και σύντομο) τέλος της σχετικής διαδικασίας από το Δασαρχείο Κορίνθου και θα έχουμε νέο πυροφυλάκειο στη Μαυρολίμνη για την καλύτερη πυροπροστασία του κτήματος και ολόκληρης της περιοχής.

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις