Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνολική επίβλεψη τοπικών θεμάτων Μαυρολίμνης

 

Συνολική επίβλεψη τοπικών θεμάτων Μαυρολίμνης

Για να προχωρήσουν οι τοπικές δράσεις στο κτήμα, υλοτομία, πυρασφάλεια, βελτίωση δασικού δικτύου κλπ, εκτός από το διοικητικό έργο, χρειάζονται αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις της Πολιτείας, των ΟΤΑ και άλλων συναρμόδιων τοπικών αρχών, γι’ αυτό ο Συνεταιρισμός ο οποίος είναι Θεσμικός Φορέας έχει επαφή και συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη, Δασαρχείο κλπ και ασκεί παρεμβάσεις για να προωθήσει όλα τα τοπικά ζητήματα της Μαυρολίμνης.

Κυρίαρχος στόχος στη Μαυρολίμνη είναι η απόλυτη προστασία του κτήματος από πυρκαγιές γιατί ένα τέτοιο δυσάρεστο ενδεχόμενο θα σταματούσε για πολλά χρόνια την αξιοποίηση της έκτασης λόγω του δασικού της χαρακτήρα. Συνεπώς άσχετα αν έχουν ρυθμισθεί νομοθετικά προβλήματα που εμπόδιζαν την πολεοδόμηση της έκτασης, σημασία έχει να μην υπάρξει πυρκαγιά στο κτήμα μέχρι την έγκριση ρυμοτομικής μελέτης (γιατί η περιοχή όταν μπει στο σχέδιο παύει να είναι δασική) και για ευνόητους λόγους η πυρασφάλεια του κτήματος αποτελεί την πιο σημαντική προτεραιότητα της Διοίκησης.

Σοβαρά επίσης τοπικά ζητήματα είναι και αυτά που αφορούν την συντήρηση και φύλαξη του κτήματος ώστε να διατηρείται σε καλή κατάσταση και να μην διαταράσσεται η ιδιοκτησία μας από παρενοχλήσεις και καταπατήσεις.

Για να προχωρήσουν τα θέματα αυτά η Διοίκηση προγραμμάτισε ένα κύκλο επαφών, αρχίζοντας από τις πυροσβεστικές αρχές με τις οποίες διατηρεί άριστες σχέσεις και συνάντησε πρόσφατα τον νέο Διοικητή της Πυροσβεστικής Αρχής Κορίνθου κ Πλατά, με τον οποίο είχε γόνιμο διάλογο για ζητήματα πυρασφάλειας και μάλιστα στα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών στη Μαυρολίμνη θα ενταχθεί σύντομα και νέο πυροφυλάκειο στο κτήμα, μετά από αίτημα της Διοίκησης που έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό από τον νέο Διοικητή.

Επίσης έχουν προγραμματισθεί άμεσα συναντήσεις στο Δήμο Λουτρακίου με τον Δήμαρχο κ Γκιώνη, τον Αντιδήμαρχο κ Πανταλέου, τις τεχνικές υπηρεσίες, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ Γκίκα, το Δασαρχείο Κορίνθου κλπ.

Στα πλαίσια της συνεχούς επίβλεψης η Διοίκηση βρίσκεται συχνά στο κτήμα για να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την συνολική κατάσταση του κτήματος και των επιμέρους προβλημάτων και για να παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των τοπικών δράσεων.

Πρόσφατα, κλιμάκιο της Διοίκησης μετέβη στη Μαυρολίμνη και συναντήθηκε με τοπικούς παράγοντες ενώ στη συνέχεια έκανε εκτεταμένη περιήγηση και επιθεώρηση του κτήματος με τον υλοτόμο κ Μωραΐτη και τους πυροφύλακες κκ Λάμπρου και Γεωργίτσο.

Επισκέφθηκαν τα σημεία του κτήματος στα οποία υπήρχαν σοβαρές ζημιές από μεγάλες κατολισθήσεις που είχαν προξενήσει πέρυσι οι έντονες βροχοπτώσεις. Επίσης έγινε έλεγχος του δασικού οδικού δικτύου που και αυτό είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τις βροχές, στο οποίο μάλιστα είχε τελείως αποκοπεί η κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία.

Ας σημειωθεί ότι η δαπάνη εκτέλεσης του έργου βελτίωσης του Δασικού Δικτύου, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη που είχε συντάξει ο δασολόγος κ Κονδύλης ήτανε πολύ υψηλή και σχεδόν απαγορευτική για το έργο, επειδή θα έπρεπε να επιβαρύνουμε τα μέλη, πράγμα το οποίο απορρίψαμε για να μην ταλαιπωρήσουμε και άλλο τους συνεταίρους της Μαυρολίμνης, οι οποίοι έχουν υποφέρει επί σειρά ετών από την χρόνια εκκρεμότητα του κτήματος.

Έτσι αποταθήκαμε στον Δήμο Λουτρακίου και ζητήσαμε την συνδρομή του ο οποίος μετά από την παρέμβαση του Αντιδημάρχου κ Πανταλέου και του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Πισσίων κ Γκίκα, δέχθηκε να αναλάβει την μισή δαπάνη του έργου και να το εκτελέσει με δικά του συνεργεία και μηχανήματα που θα μείωναν κατακόρυφα το κόστος.

Από την επιθεώρηση μεγάλου τμήματος της έκτασης που έκανε η Διοίκηση διαπιστώθηκε ότι πράγματι έχουν γίνει έργα για αποκατάσταση των ζημιών με μηχανήματα του Δήμου και ήδη με τις εργασίες αυτές έχει αποκατασταθεί η προσβασιμότητα σε μεγάλο τμήμα του δικτύου, ωστόσο το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και όπως πληροφορηθήκαμε αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκατασταθούν οι ζημιές και στα υπόλοιπα σημεία του δικτύου από τα συνεργεία του Δήμου.

Κατά την περιήγηση οι πυροφύλακες μας οδήγησαν στο σημείο του κτήματος στο οποίο έγινε πρόσφατα τοποθέτηση κυψελών μελισσιών από άγνωστο μελισσοκόμο. Προφανώς το περιστατικό έλαβε χώρα βραδινές ώρες για να μην γίνει αντιληπτό από τους φύλακες και ήδη για το θέμα αυτό ενημερώσαμε άμεσα την Πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ αναθέσαμε στους πυροφύλακες να έρθουν σε επαφή με τον μελισσοκόμο για να απομακρύνει άμεσα τα μελίσσια από την ιδιοκτησία μας.

Παράλληλα πρόκειται πολύ σύντομα να τοποθετηθούν ειδικές απαγορευτικές πινακίδες στην είσοδο του κτήματος για να απαγορεύει σε όλους κάθε είδους ενέργειες παρενόχλησης της ιδιοκτησίας μας, οι οποίες στην περίπτωση των μελισσοκόμων εγκυμονούν και σοβαρούς κινδύνους πυρκαγιών.

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις