Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

01/04/2016 - Εκδήλωση Ε.Β.Ε.Α. - 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την 30 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ΕΡΜΗΣ του Ε.Β.Ε.Α. ημερίδα επιστημονικού ενδιαφέροντος από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να φανεί ο νευραλγικός και επίκαιρος θεσμικός ρόλος των Ο.Σ. και ότι τώρα με την κρίση μπορούν να δώσουν ρεαλιστικές προοπτικές και κίνητρα για ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης των εκτάσεών τους και να αποτελέσουν μοχλούς οικιστικής και οικονομικής ανάπτυξης, και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος για την πολιτεία.

Θέματα και ομιλητές της εκδήλωσης

Βιώσιμη Ανάπτυξη Οικοδομικών Συνεταιρισμών

Γλυκερία Σιούτη, Καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στη  Νομική Σχολή Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η έννοια της οικολογίας και της βιωσιμότητας στις σύγχρονες μορφές ανάπτυξης

Κώστας Καλογράνης, Δημοσιογράφος, μέλος Οικολόγων Πράσινων

Αναδυόμενες Τεχνολογίες και Περιβάλλον. Τοπίο και ευφυή συστήματα πρότυπων οικισμών

Σόνια Μαυρομμάτη, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος ΕΜΠ, Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Σύγχρονες μορφές χρηματοδότησης των ΟΣ

Αλεξάνδρα Πέτσα, Δικηγόρος,  εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Σαρδελάς-Λιαρίκος-Πέτσα»

Παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για την άμεση ανάπτυξη των Οικοδομικών Συνεταιρισμών

Γεώργιος Στασινός, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), πολιτικός μηχανικός

Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Μαίρη Παπακωνσταντίνου, ενώ σύντομη εισαγωγική παρέμβαση έγινε από την κ. Γεωργία Ρωμαίου, Δικηγόρο, Συντονίστρια της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ..

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ Γιάννη Τσιρώνη ο κ. Ανδρέου Δαμιανός, εκ μέρους του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ Βαγγέλη Αποστόλου, ο κ. Αγγέλης Γεώργιος, ο βουλευτής Αργολίδος Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρώην Υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης Ιωάννης, εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ Κυριάκου Μητσοτάκη, η κ Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ, βουλευτής Β Αθηνών και τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο κ. Οικονόμου Βασίλης, βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ., ο κ. Μπούρας Αθανάσιος, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Ν.Δ., εκ μέρους της Περιφερειάρχη Αττικής κ Ρένας Δούρου ο κ Πατσαβός Παναγιώτης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Χωρικού Σχεδιασμού και Πολεοδομικών θεμάτων Περιφέρειας, ο κ. Μαυραγάνης Νίκος, τέως βουλευτής ΑΝ.ΕΛ, ο κ. Κατσαρός Νίκος, Υπεύθυνος Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων ΑΝ.ΕΛ, ο κ. Τσουτρέλης Χαράλαμπος, καθηγητής ΕΜΠ, ο κ. Τριβέλλας Παναγιώτης, καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων και Διαχείριση Γνώσης, ο κ. Δελλασούδας Λαυρέντιος, Διευθυντής Κέντρου Ένταξης (ΚΕ.ΣΕ.ΚΕ) Εθνικό ΚΑΙ Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η κ Μαίρη Παπακωνσταντίνου, γλύπτρια διεθνούς φήμης και βραβευμένη γυναίκα της Ευρώπης κλπ .

Η κ Σιούτη

ανέφερε ότι οι εκτάσεις που κατέχουν οι ΟΣ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σε εκτάσεις που έχουν ενταχθεί σε σχέδιο πόλης, εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης και σε εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης σε δασικές περιοχές. Τόνισε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, την διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και  την πάγια νομολογία του ΣτΕ και του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου υπάρχει θέμα σύγκρουσης προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιοκτησίας, η σύγκρουση αυτή πρέπει να επιλύεται πάντοτε με γνώμονα αφενός την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου, στο ίδιο επίπεδο νομικής, κοινωνικής πολιτικής και οικονομικής ισχύος, με την προστασία της ιδιοκτησίας όλων εν γένει των ιδιοκτητών φυσικών η νομικών προσώπων (επομένως και των ΟΣ).

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ (τελευταία απόφαση του Ιουλίου του 2015 του 5ου Τμήματος του ΣτΕ) σύμφωνα με την οποία για τις εκτάσεις των ΟΣ εκτός σχεδίου οι οποίες είναι δασικές, υπάρχει σήμερα ένα πλήρες νομικό πλαίσιο, το οποίο χρειάζεται μόνο νομοθετήματα σε επίπεδο διαδικασίας για να λειτουργήσει και όπως μνημονεύεται στην ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ, με τον Ν 4280/2014 αναγνωρίζεται το δικαίωμα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών να κατέχουν τέτοιες εκτάσεις γης οι οποίες υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να πολεοδομηθούν.

Η βιώσιμη και αειφορική ανάπτυξη κατά την εφαρμογή της από τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς θα συνδυάσει την προστασία του περιβάλλοντος την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Τέλος σε εκτάσεις των ΟΣ σε εκτός σχεδίου περιοχές που δεν είναι δασικές, με το υπάρχον νομικό καθεστώς και με μια πολύ μικρή επικαιροποίηση του σχετικού νομοσχεδίου από την Πολιτεία, μπορεί να δοθεί λύση στο ζήτημα και οι ΟΣ να προβούν  σε ιδιωτική πολεοδόμηση με αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο κ Καλογράνης

τόνισε ότι τα ζητήματα των συνεταιρισμών θα έπρεπε να έχουν λυθεί μετά από τόσα χρόνια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρχε συνεννόηση. Αναφέρθηκε σε εκπρόσωπους μεγαλοσυμφερόντων που οικειοποιήθηκαν την εκμετάλλευση των δασικών εκτάσεων, κατέστρεψαν και καταπάτησαν δάση με αποτέλεσμα οι συνεταιρισμοί να είναι τα θύματα γιατί χρεώθηκαν όλο αυτόν το στρεβλό εννοιολογικό προσδιορισμό. Βασικό είναι να επανέλθει το Μητρώο Συνεταιρισμών στο αρμόδιο Υπουργείο.

Όσον αφορά την έννοια της «Βιώσιμης Ανάπτυξης» που είναι το κορυφαίο ζητούμενο του αιώνα μας πρέπει να είναι σύμφωνη με τις ανάγκες της παρούσας γενιάς χωρίς να διακινδυνεύει την ικανοποίηση των αναγκών της επόμενης γενεάς.

Η προσέγγιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την βιώσιμη ανάπτυξη συνδυάζει την κοινωνική δικαίωση και συνοχή, την περιβαλλοντική προστασία και την οικονομική αποτελεσματικότητα. Βιώσιμη ανάπτυξη θεωρείται αν το παραγόμενο αποτέλεσμα από την χρήση συνολικού αποθέματος του κεφαλαίου, που είναι το φυσικό και το ανθρωπογενές στοιχείο, είναι θετικό, αυτό ονομάζεται ευημερία.

Η ισχυρή βιωσιμότητα που χρησιμοποιούν όλες οι ανεπτυγμένες χώρες υποστηρίζει ότι πρέπει να συνυπάρχουν λειτουργίες και υπηρεσίες των οικοσυστημάτων οι οποίες επειδή είναι ζωτικές για την ανθρώπινη επιβίωση, δεν μπορούν να υποκατασταθούν, να γίνει σχεδιασμός για ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, η παραγόμενη ενέργεια να προέρχεται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες σήμερα χρηματοδοτούνται και αποφέρουν έσοδα και τόνισε ότι πρέπει  να υπάρχει συνδυασμός κατοικιών με ελεύθερους χώρους για βιολογικές καλλιέργειες και δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των υδάτων, αυτά άλλωστε είναι και τα κύρια χαρακτηριστικά της οικολογίας. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω θα δημιουργήσουν ένα πρότυπο για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών που θα αποτελέσει πρόκληση για το μέλλον.

Η κ Μαυρομμάτη

αναπτύσσοντας το θέμα των αναδυόμενων τεχνολογιών και των ευφυών συστημάτων οικιστικής ανάπτυξης αναφέρθηκε στον ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη πρότυπου μοντέλου έξυπνου οικισμού μέσω εφαρμογών νέας τεχνολογίας, με κυρίαρχο άξονα τον ανασχεδιασμό οικιστικών μοντέλων του μέλλοντος, και σημείωσε ότι σημαντικότερο από τον προσδιορισμό των περιοχών δάσους ή μη-δάσους είναι η προστασία των  φυσικών οικοσυστημάτων που ο άνθρωπος με τις δράσεις του διαταράσσει την ισορροπία τους.

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες και τα ευφυή συστήματα διαχείρισης προσδιορίζουν τα νέα «εργαλεία» σχεδιασμού και ανάπτυξης στρατηγικών κατευθύνσεων για ολοκληρωμένες χωρικές/οικιστικές παρεμβάσεις εξαρτώμενες από την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομία, και την πολιτική βούληση.

Σύμφωνα με αυτά σχεδιάζεται η έξυπνη πόλη που διαρκώς μετασχηματίζεται μέσα από την κοινή δράση όλων των εμπλεκομένων φορέων και κυρίως των χρηστών πολιτών ενώ παράλληλα έκανε αναφορά σε δύο πολύ σημαντικούς αρχιτέκτονες που συνέβαλαν στην οικιστική εξέλιξη της Ελλάδας, τους Τ.Ζενέτο και Κ. Δοξιάδη.

Παρουσίασε τα Αστικά Οικοσυστήματα Καινοτομίας/ Έξυπνες πόλεις (Urban Innovation Ecosystems-UIE) απόσπασμα έρευνας του ΕΜΠ. Συμπλέγματα living labs συγκροτούν τα ΑΟΚ που λειτουργούν ως καταλύτες για περαιτέρω εξέλιξη, βασιζόμενοι στην Συλλογική Νοημοσύνη των χρηστών του οικιστικού χώρου και στα ήδη διαθέσιμα εργαλεία συν-σχεδιασμού.

Προσδιόρισε ότι η συγκρότηση ενός γενικού πλαισίου σχεδιασμού έξυπνου οικισμού αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση και διατύπωσε τις αρχές ενός Στρατηγικού σχεδιασμού έξυπνης οικιστικής ανάπτυξης μέσω τριών κατευθύνσεων (Ανάδειξη και προστασία φυσικού περιβάλλοντος – Πρότυπο μοντέλο «έξυπνης» κατοίκησης – Σχέση με μητροπολιτικά κέντρα και τοπική κοινωνία).

Ολοκληρώνοντας παρουσίασε εφαρμογές και παραδείγματα ως προς: ΝΕΑ  ΚΕΛΥΦΗ  ΚΑΤΟΙΚΙΣΗΣ / Στα όρια της φύσης smart landscapes / ΥΠΟΣΚΑΦΑ – ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΕΛΥΦΗ / ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ / ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

Η κ Πέτσα

ανέπτυξε το θέμα των σύγχρονων μορφών χρηματοδότησης των ΟΣ. Καταρχάς αναφέρθηκε στη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της χρηματοδότησης των ΟΣ, ειδικότερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία, με άλλα μέσα πέραν του τραπεζικού δανεισμού και της αυτοχρηματοδότησης, καθώς και στην προστιθέμενη αξία που θα είχε ο οικολογικός προσανατολισμός της χρηματοδότησης. Εν συνεχεία ασχολήθηκε με δυνατότητες χρηματοδότησης των οικοδομικών συνεταιρισμών για την κατασκευή κατά πρώτο λόγο των τεχνικών έργων υποδομών και κατά δεύτερο των κατοικιών, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και οικολογικής οικιστικής ανάπτυξης, ιδίως δε σε σχέση με το ρόλο και τη συνεργασία με τους Δήμους, καθώς και τη δυνατότητα άντλησης χρηματοδότησης, μέσω ελληνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων χρηματοδότησης περιβαλλοντικών δράσεων.

Περαιτέρω, παρουσίασε δυνατότητες χρηματοδότησης με σκοπό την ευρύτερη αξιοποίηση των περιοχών, που θα μπορούσαν να συνδυάσουν στο πλαίσιο της οικιστικής ανάπτυξης και την εμπορική αξιοποίηση τμήματος της περιοχής αυτής με οικολογικούς προσανατολισμούς, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στο νομοθετικό πλαίσιο των ΟΣ. Στο πλαίσιο αυτό έθεσε ως παράδειγμα διάφορα προγράμματα άντλησης χρηματοδότησης, καθώς και τη δυνατότητα άντλησης χρηματοδότησης από ιδιώτες επενδυτές και τον τρόπο συνεργασίας με τους ΟΣ.

Ο κ Στασινός

εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την επίλυση του θέματος των ΟΣ το οποίο έχει κοινωνικό χαρακτήρα και δεσμεύθηκε προσωπικά να αφιερώσει όσο χρόνο κι αν χρειαστεί για να προετοιμασθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για να βρεθεί λύση .

Αναφέρθηκε στον Ν 4280/2014 ο οποίος έκανε ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος γιατί δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης των μικρών και εγκαταλειμμένων οικισμών στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα να αξιοποιηθούν δημόσιες επενδύσεις και υποδομές που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα παρακμάζουν, ενώ το νέο πλαίσιο ιδιωτικής πολεοδόμησης εφαρμόζεται με πολύ αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Έβαλε ουσιαστικά τρία ζητήματα για την αντιμετώπιση του θέματος. Πρότεινε το σχεδιασμό και τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος για την κατάθεση και έγκριση όλων των απαραίτητων μελετών και διοικητικών εγκρίσεων, να μπουν χρονικοί περιορισμοί στο πότε εγκρίνεται κάθε μελέτη και κάθε βήμα και να γίνεται μια παρακολούθηση αυτού του συστήματος ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να καταπολεμηθεί η διαφθορά και τέλος τόνισε ότι για να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι, χρειάζεται παράλληλα μια κινητροδότηση, μέσω νομοθετικού πλαισίου, πιθανών επενδυτών που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή των οικοδομικών συνεταιρισμών.

Η κ Ρωμαίου συντονίστρια της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης,

τόνισε ότι βασικός στόχος της εκδήλωσης υπήρξε να αναζητηθούν σύγχρονοι τρόποι οικιστικών παρεμβάσεων στις εκτάσεις των Ο.Σ., στα πλαίσια μιας βιώσιμης και οικολογικής οικιστικής ανάπτυξης, ώστε πέρα από τα οικονομικά οφέλη να διασφαλιστούν και άλλα πιο πολύτιμα αγαθά, ο άνθρωπος και το περιβάλλον.

Ο  κ Ανδρέου εκπρόσωπος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ Γιάννη Τσιρώνη,

μετέφερε τον χαιρετισμό του κ Υπουργού και της Γενικής Γραμματέως αρμόδιας για θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού κ Κλαπατσέα και ανέφερε ότι είναι εξοικειωμένοι με τα θέματα των Ο.Σ., ότι η θέση του κ Υπουργού είναι θετική και ότι γίνονται έντονες προσπάθειες για την επίλυσή τους.

Πρόσθεσε ότι έχει ολοκληρωθεί η κατηγοριοποίηση των προβλημάτων των ΟΣ από πλευράς Υπουργείου και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους συνεταιρισμούς για να συζητήσουν από κοινού προτάσεις και λύσεις των ζητημάτων, επισημαίνοντας παράλληλα τη δυσκολία της άμεσης προώθησης των θεμάτων λόγω έλλειψης προσωπικού και κυρίως έμπειρων υπηρεσιακών παραγόντων.

Η κ Ασημακοπούλου Βουλευτής της Ν.Δ.

μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ν.Δ. κ Κυριάκου Μητσοτάκη και είπε ότι ελπίζει το νομοθετικό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης να το συνεχίσει η παρούσα ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν ακόμα.

Κάλεσε τους συνεταιρισμούς να καταθέσουν προτάσεις για την προώθηση των θεμάτων τους και δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή και νομοθετικά και παραταξιακά με όλες του τις δυνάμεις.

 

Ο κ Μανιάτης πρώην υπουργός ΥΠΕΚΑ και βουλευτής της Δ.Σ.

ανάφερε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων των Ο.Σ., τους οποίους χαρακτήρισε ως ένα κοιμώμενο επενδυτικό γίγαντα. Αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν 30 χρόνια μετά τον Τρίτση για το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής και επικεντρώθηκε στον ψηφισθέντα Ν 4280/2014 με τον οποίο επιλύθηκαν χρόνια προβλήματα σχετικά με χρήσεις γης που ταλαιπωρούσαν τους έλληνες πολίτες.

Τόνισε ότι πίσω από τη  ρύθμιση του Ν 4280, την ψήφιση του οποίου είχε την τιμή να εισηγηθεί στο Εθνικό Κοινοβούλιο, υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία η οποία λέει ότι προκειμένου να έχεις μια ευνομούμενη πολιτεία με χωρική και κοινωνική δικαιοσύνη, πρέπει να καθαρίσεις το τοπίο έτσι ώστε να γνωρίσει ο καθένας πού μπορεί να κάνει τι.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι Ο.Σ. μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη στην περιφέρεια τονίζοντας ότι αντί να ψάχνουμε ξένους επενδυτές, οι επενδυτές είναι εδώ, είναι οι πάνω από 500 οικοδομικοί συνεταιρισμοί της χώρας, οι οποίοι ως συλλογικές οντότητες εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που νοιάζονται για την ανάπτυξη αυτού του τόπου και για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν.

Δήλωσε ότι θα είναι στη διάθεση των Οικοδομικών Συνεταιρισμών στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας και συνεργασίας, προκειμένου να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την οριστική επίλυση των προβλημάτων.

Ο κ Μπούρας Βουλευτής της Ν.Δ.

αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των Ο.Σ. και στις συγκροτημένες διαδικασίες που ακολουθούν διεκδικώντας λύσεις μέσα από θεσμικούς και επιστημονικούς παράγοντες δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι άριστα πληροφορημένος για τα θέματα των ΟΣ καθόσον συμπαραστέκεται και υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους επί σειρά ετών.

Ο κ Πατσαβός, ως εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής κ Δούρου,
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Χωρικού Σχεδιασμού και Πολεοδομικών θεμάτων Περιφέρειας Αττικής,

ανέφερε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για την αντιμετώπιση του προβλήματος η οικιστική πολιτική που ακολουθήθηκε για την ανάπτυξη ήταν πάντοτε σε καθυστέρηση και εξαρτιόνταν άμεσα από μερίδα της οικονομικής διαστρωμάτωσης της Πολιτείας. Η πολυνομία και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων είχαν σαν αποτέλεσμα να μην προχωράει τίποτα.

Ανέφερε ότι οι δασικοί χάρτες με την ολοκλήρωσή τους θα λύσουν πολλά προβλήματα και ότι η άποψη της Περιφέρειας είναι ότι βλέπει το περιβάλλον ως δημόσιο αγαθό και για την σωστή διαχείριση θα πρέπει να συνυπάρξει ο Δημόσιος και ο Ιδιωτικός τομέας και να συνεργάζονται μαζί πάνω σε σταθερούς κανόνες και παραδοχές. Έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια για την μείωση της γραφειοκρατίας και οι εισηγήσεις και προτάσεις που θα ακολουθήσουν για την αξιοποίηση των εκτάσεων των Ο.Σ. έχουν ως κεντρικό μέλημα τον σεβασμό της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και της φύσης και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο κ Μαυραγάνης πρώην βουλευτής ΑΝΕΛ

ανέφερε ότι γνωρίζει το θέμα γιατί έχει ασχοληθεί και ως δικηγόρος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θεσμό της ανταλλαγής των εκτάσεων, ο οποίος έχει θεσμοθετηθεί από το 2003 και δεν έχει προχωρήσει. Αναφέρθηκε στην δυσλειτουργία της νομοθεσίας και επεσήμανε ότι η Διοίκηση πρέπει να γίνει πιο λειτουργική, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων.

Υπεραμύνθηκε του θεσμικού ρόλου των Ο.Σ. παρά την άποψη της κοινωνίας ότι οι συνεταιρισμοί είναι καταπατητές δηλώνοντας παράλληλα ότι η πολιτεία πρέπει να δώσει το έναυσμα για μια μεγάλη επενδυτική εκστρατεία για την αξιοποίηση των εκτάσεων των Ο.Σ. .

__________________________________

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου με παρουσία πολιτικών προσώπων από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, με συμμετοχή επιστημονικού δυναμικού (πανεπιστημιακοί, μηχανικοί, δικηγόροι, δασολόγοι, πολεοδόμοι κλπ) καθώς και μελών διοικήσεων θεσμικών φορέων και συλλόγων.

Η επιτυχία της εκδήλωσης, εκτός της μεγάλης προσέλευσης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον άψογο συντονισμό της συζήτησης από την δημοσιογράφο κυρία Μαίρη Παπακωνσταντίνου η οποία συνετέλεσε αποφασιστικά στο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση σε πολιτισμένο επίπεδο ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ότι οι παρευρεθέντες πολιτικοί ήταν εξοικειωμένοι με τα σύνθετα θέματα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών και με τις παρεμβάσεις τους τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ του θεσμικού ρόλου και της επίλυσης των ζητημάτων τους, η οποία θα δώσει κίνητρα για ανάπτυξη και θα βοηθήσει την χώρα να βγει από το τέλμα της οικονομικής κρίσης.

Κοινή διαπίστωση της εκδήλωσης ήταν πως η αξιοποίηση των εκτάσεων των ΟΣ με σύγχρονα οικιστικά μοντέλα, στα πλαίσια μιας βιώσιμης και οικολογικής ανάπτυξης, θα  συνδυάσει την μεγιστοποίηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών ωφελειών του κοινωνικού συνόλου και θα λειτουργήσει αναμφισβήτητα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας τίμησαν με την συμμετοχή και τις παρεμβάσεις τους.

Εκ μέρους της Επιτροπής

Γεωργία Ρωμαίου
Συντονίστρια Επιτροπής Πρωτοβουλίας
και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις