Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

08/01/2016 - Συμμετοχή σε εκδήλωση: Περιβάλλον και Τοπική Αυτοδιοίκηση - Οι «Πράσινες» προκλήσεις για τις πόλεις.

 

Συμμετοχή σε εκδήλωση
Περιβάλλον και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι «Πράσινες» προκλήσεις για τις πόλεις.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κοινού την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 στο Ξενοδοχείο Hilton η εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ένωση Εκδοτών Τοπικών Εφημερίδων Αττικής, ο Σύλλογος «Εν Δράσει» και τα portals OTANEWS.gr και MYOTA.gr στο πλαίσιο του MONEYSHOW με θέμα: «Περιβάλλον και Αυτοδιοίκηση: Οι «Πράσινες» προκλήσεις για τις πόλεις», στην οποία συμμετείχε και ο Συλλογικός μας Φορέας με πολλά μέλη Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν κυρίως (α) την Βιώσιμη κινητικότητα και την βιώσιμη ευημερία στις πόλεις (β) την Ανακύκλωση, Επαναχρησιμοποίηση, Πράσινη Οικονομία και (γ) το Παρατηρητήριο πολιτών για τις πράσινες συμβάσεις.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ Κώστας Καλογράνης.

Επίκεντρο των εισηγήσεων υπήρξε η τεράστια σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και δράσης με στόχο την  ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και συλλόγων και συμπολίτες μας με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ενώ τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ Πατσαβός.  

Στο πάνελ των ομιλητών ήταν και η Συντονίστρια του Συλλογικού Φορέα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.» κ Γεωργία Ρωμαίου η οποία παρουσίασε τους ευρύτερους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς σκοπούς του Φορέα.

Όπως τόνισε η ομιλήτρια, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ. είναι φορέας που εκπροσωπεί Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς ο οποίος δημιουργήθηκε την τελευταία τριετία από την ανάγκη να εκφραστούν συλλογικά οι Ο.Σ. οι οποίοι είναι φορείς με κατ’ εξοχήν περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Συνδυάζουν και υποστηρίζουν την οργανωμένη δόμηση, την ήπια οικιστική παρέμβαση στο χώρο και την προστασία του  περιβάλλοντος.

Η επίσημη θέση του συλλογικού οργάνου των Οικοδομικών Συνεταιρισμών εστιάζεται στην αξιοποίηση των εκτάσεών τους προς την κατεύθυνση της προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Οι εκτάσεις των οικοδομικών Συνεταιρισμών βρίσκονται σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και πολλές από αυτές έχουν ενταχθεί σε σχέδια πόλης. Στις περιοχές που αναπτύχθηκαν οικιστικά από Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς έχουν δημιουργηθεί κατά κανόνα πρότυποι οικισμοί όπου εξισορροπείται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με τις πολεοδομικές και χωροταξικές πρωτοβουλίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Η συντονίστρια του Συλλογικού Φορέα υπογράμμισε ότι επιβεβαιώθηκε πλήρως η ορθότητα των επιλογών των Ο.Σ. στις προτάσεις - μελέτες που αφορούσαν τις εκτάσεις τους γιατί με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό τους υποστηρίζουν οικολογικές παρεμβάσεις που προστατεύουν αποτελεσματικά το φυσικό περιβάλλον και εξασφαλίζουν καλύτερους όρους διαβίωσης πολιτών.

Εξάλλου όπως επεσήμανε η κ Ρωμαίου οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί έχουν άμεση σχέση και εξάρτηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μεταξύ των δύο φορέων αναπτύχθηκε αμφίδρομη αλληλεπίδραση η οποία συνετέλεσε αποφασιστικά στην αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών και στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων. Στους δήμους που εντάχθηκαν σε σχέδιο εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών έχει παταχθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της άναρχης δόμησης γιατί αναπτύχθηκε οργανωμένη οικιστική παρέμβαση με έλεγχο και περιορισμό των δομήσιμων χώρων και τήρηση των απαραίτητων περιβαλλοντικών κανόνων και των ειδικών αδειοδοτήσεων της πολιτείας όπου κρίθηκαν απαραίτητες.

Είναι προφανές τόνισε η ομιλήτρια ότι είναι τεράστια και πολυεπίπεδα τα οφέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά  που δημιουργούνται από την αξιοποίηση των εκτάσεων των Ο.Σ. σύμφωνα με τους κανόνες της σύγχρονης οικολογικής αντίληψης.

Απτό παράδειγμα της ανωτέρω θέσης ήταν η εισήγηση του προέδρου του Ο.Σ. Ιατρών «Υγεία» κου Ναούμ Παπαγιάννη, ο οποίος παρουσίασε υφιστάμενη μελέτη για τον πρότυπο οικισμό του Ο.Σ., στον οποίο περιλαμβάνονται θεματικά πάρκα, αστικό δάσος και θεματικό αρχαιολογικό πάρκο, υποστηρίζοντας την οικιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και την υψηλή συμμετοχή του κοινού, όπου παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον όλες τις εισηγήσεις, παρέμεινε μέχρι το τέλος και συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση που ακολούθησε υποβάλλοντας ουσιαστικές ερωτήσεις.

Ακολουθεί το κείμενο της Πρόσκλησης

 

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις