Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

19/01/2015 - Εκδήλωση Ο.Σ. στο Τιτάνια

 

Εκδήλωση Οικοδομικών Συνεταιρισμών στο Τιτάνια

Την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ η δεύτερη μεγάλη επιστημονική εκδήλωση της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών» με αφορμή τον Ν. 4280/2014 «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιµη ανάπτυξη οικισµών - Ρυθµίσεις δασικής νοµοθεσίας κ.λπ.» με τον οποίο επιλύονται αρκετά εκκρεμεί θέματα των Ο.Σ..

Την εκδήλωση διοργά-νωσε ο Συλλογικός Φορέας των Ο.Σ. που αναπτύχθηκε τα τε-λευταία χρόνια από την ανάγκη των Οικοδο-μικών Συνεταιρισμών να ενώσουν τις προσπάθειές τους για καλλίτερη αντιμετώπιση και επίλυση των κοινών θεμάτων τους.

Ο Φορέας εξελίχθηκε πολύ γρήγορα αυξάνοντας κατακόρυφα τα μέλη του Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς, ενώ η ο ρόλος του Συλλογικού Φορέα απεδείχθη είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί με τις δράσεις, τις συλλογικές παρεμβάσεις και τον αγώνα του κατάφερε να αποκαταστήσει την αλήθεια στην κοινωνία για την εσφαλμένη εικόνα των Ο.Σ. και να γίνει ευρέως αποδεκτός ως φορέας ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Τα θέματα της εκδήλωσης κάλυψαν η κ Σιούτη Γλυκερία καθηγήτρια της Νομικής Σχολικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ Καβαλόπουλος Χρήστος μεταλλειολόγος μηχανικός, ο κ Σταματόπουλος Ελευθέριος διδάκτωρ δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος, η κ Ρωμαίου-Πέτσα Γεωργία δικηγόρος, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ Δεμερτζής Αργύρης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. κ Ν. Ταγαράς ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει ο νόμος για την επίλυση των προβλημάτων των Ο.Σ., ο Υπουργός Παιδείας κ Α. Λοβέρδος ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ Α. Μπούρας η προσφορά του οποίου είναι τεράστια στην προώθηση και επίλυση των προβλημάτων των Ο.Σ. όπως επίσης και στην απαλλαγή των Ο.Σ. από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και ο κ Διαμαντάκος εκπρόσωπος της «Νέας Μέρας». Παρέστη εκπρόσωπος της βουλευτού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κας Ν. Βαλαβάνη η οποία διάβασε σχετική επιστολή.

Οι εργασίες της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν σε πολιτισμένο κλίμα ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου κατά την οποία αναπτύχθηκαν επιστημονικά οι ρυθμίσεις του παρόντος νόμου από τους ομιλητές καθώς και προτάσεις που έγιναν για την περαιτέρω βελτίωσή του.
 

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων πολιτικοί, εκπρόσωποι Ο.Τ.Α., δημοσιογράφοι κ.λπ. Η παρουσία των μελών των Διοικήσεων των Συνεταιρισμών και άλλων μελών των Ο.Σ. ήταν πολύ μεγάλη.
 


 

Γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από τις εισηγήσεις, τις ομιλίες και τις εργασίες της εκδήλωσης είναι ότι ο ψηφισθείς νόμος 4280/2014 πέρα από το κοινωνικό σκέλος, περιέχει διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος ενώ δημιουργεί προοπτικές και κίνητρα για ανάπτυξη προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας.

Κυρίως όμως οι ρυθμίσεις του εξυπηρετούν το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον γιατί παραχωρούνται μεγάλες εκτάσεις των Ο.Σ. στο κράτος για ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών προς όφελος των πολιτών.

Επίσης εκφράστηκε η άποψη ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση της συνεργασίας του φορέα με το Υ.Π.Ε.Κ.Α. κατά το στάδιο της έκδοσης των προβλεπομένων Π.Δ. που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή του ψηφισθέντος νόμου καθώς και η συνέχιση των προσπαθειών του φορέα για την επίλυση των προβλημάτων των Ο.Σ. που δεν καταλαμβάνονται από τις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της πρόσκλησης της εκδήλωσης

Πρόσκληση

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών με αφορμή τον Νόμο 4280/2014  Φ.Ε.Κ./ Α/159/8-8-2014 «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιµη ανάπτυξη οικισµών - Ρυθµίσεις δασικής νοµοθεσίας κλπ» διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης και τοποθέτησης του ΥΠΕΚΑ και εκπροσώπων κομμάτων και φορέων  με θέμα :

«Οι αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προοπτικές που ανοίγονται με τις νέες ρυθμίσεις για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς και πως προδιαγράφονται τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της νομοθετικής ρύθμισης»

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι :

Η κ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΙΟΥΤΗ καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών «οι ρυθμίσεις του Ν. 4280/2014  για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς»

Ο κ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΒΑΛΟΠΟΥΛΟΣ μεταλλειολόγος-μηχανικός «Τα ανοιχτά εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν με νομοθετική ρύθμιση και βελτιωτικές παρεμβάσεις στον ψηφισθέντα νόμο»  

Ο κ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ διδάκτωρ Δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος «Οι ρυθμίσεις εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και προστατεύουν το περιβάλλον ενώ παρέχουν διεξόδους για ανάπτυξη»

Η κ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΩΜΑΙΟΥ – ΠΕΤΣΑ Δικηγόρος «συνοπτική παρουσίαση του συλλογικού φορέα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.».

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ Αργύρης Δεμερτζής.

______________________________

Ημερομηνία εκδήλωσης

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015, ώρα 11 π.μ.

Ξενοδοχείο Τιτάνια Πανεπιστημίου 52

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις