Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

08/07/2018 - Εκδήλωση Ε.Β.Ε.Α. 2018 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Εκδήλωση Ε.Β.Ε.Α. 2018 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 3η Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ, η Επιστημονική  ημερίδα  που διοργανώθηκε από  την Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών με θέμα “Το νέο κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό πεδίο της βιώσιμης ανάπτυξης – Οικιστικές Αναπτύξεις και Επενδύσεις σε εκτάσεις Ο.Σ.”

Τη συζήτηση της εκδήλωσης συντόνισε ο δημοσιογράφος κύριος Αργύρης Δεμερτζής.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η πολεοδόμος κυρία Σταυρούλα Αγρίου, η οποία είχε ορισθεί ως εισηγητής στο πάνελ των ομιλητών εκ μέρους του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίου Γεωργίου Σταθάκη, η κυρία Γλυκερία Σιούτη, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κύριος Κωνσταντίνος Αραβώσης, Αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η κυρία Αγρίου ανέλυσε ευρύτερα πολεοδομικά ζητήματα που αφορούν εκτάσεις των  Ο.Σ. και παρουσίασε το συνολικό σχέδιο του Υ.Π.Ε.Ν για την επίλυση των χρόνιων και δίκαιων αιτημάτων τους. Αναφέρθηκε στους πρώτους 30 Ο.Σ. που μπορούν σύντομα να προχωρήσουν στην πολεοδόμηση των εκτάσεων τους, στους 88 Ο.Σ. με ώριμα αιτήματα που εκκρεμούν προς επίλυση στην αρμόδια διεύθυνση πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ για 220 Ο.Σ. εντός Αττικής επεσήμανε ότι θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθούν κάποιες πολεοδομικές ρυθμίσεις για την περαιτέρω προώθηση των θεμάτων τους, επειδή οι Ο.Σ. αυτοί έχουν δύσκολα ιδιοκτησιακά, δασικά και άλλα προβλήματα με ιδιαίτερο νομικό καθεστώς.

Η κυρία Σιούτη αναφέρθηκε στις διατάξεις του Νόμου 4495/2017 έλεγχος και προστασία δομημένου περιβάλλοντος και επικεντρώθηκε στον μηχανισμό μεταφοράς συντελεστή δόμησης, τον οποίο ανέλυσε διεξοδικά, προτείνοντας να αξιοποιηθεί το εργαλείο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και για τους ΟΣ.

Ο κύριος Αραβώσης παρουσίασε ολοκληρωμένη εισήγηση για την Διαχείριση της Βιώσιμης ανάπτυξης των Οικοδομικών Συνεταιρισμών, βασισμένη στους άξονες της σύγχρονης Περιβαλλοντικής, Ενεργειακής και Επενδυτικής ανάπτυξης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη εισαγωγική παρέμβαση της Πρόεδρου της  Διοικητικής Επιτροπής της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ. κυρίας Γεωργίας Ρωμαίου, η οποία αναφέρθηκε στο έργο του Συλλογικού Φορέα τονίζοντας ότι την τελευταία πενταετία έχουν γίνει άλματα για την επίλυση των προβλημάτων των Ο.Σ., παρότι τα θέματά τους δεν είναι απλά, ενώ επεσήμανε ότι έχουν γίνει επίσης και νομοθετικές ρυθμίσεις στην Πολεοδομική Νομοθεσία στην οποία εντάσσονται και οι Ο.Σ,  οι οποίες επηρεάζουν θετικά την εξέλιξη τους.
Επισήμανε επίσης ιδιαίτερα ότι έχει αναπτυχθεί δίαυλος επικοινωνίας και γόνιμος διάλογος με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Γεώργιο Σταθάκη, κατ’ εντολή του οποίου συνεστήθη στο Υπουργείο ομάδα εργασίας με συμμετοχή και του Συλλογικού Φορέα στα πλαίσια της προώθησης και επίλυσης θεμάτων των Ο.Σ..
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να φανεί ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, με κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, η αξιοποίηση των εκτάσεων των Ο.Σ. καλύπτει όλο το φάσμα και όλους τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, και κυρίως τους οικονομικούς, γιατί μπορεί να δημιουργήσει ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης λόγω των σύγχρονων συνθηκών και αναγκών.

Οι Ο.Σ. μπορούν να προσφέρουν πολλά στην ανάπτυξη γιατί υπάρχει παρθένο έδαφος στις εκτός σχεδίου μεγάλες αναξιοποίητες εκτάσεις τους σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο που καλύπτουν περίπου 150.000 στρέμματα, στις οποίες μπορούν να γίνουν σύγχρονοι οικισμοί με καινοτόμες τεχνολογίες που εγγυώνται την βιωσιμότητα και την ευημερία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Κυρίως όμως οι εκτάσεις των Ο.Σ. υπόσχονται ένα νέο δυναμικό πεδίο οικιστικών αναπτύξεων, πρωτοβουλιών και επενδύσεων.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Τα θέματα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών αντιμετωπίστηκαν θετικά από πολιτικούς και εκπροσώπους  όλων των κομμάτων που παρακολούθησαν την εκδήλωση, ενώ έτυχε ευρείας αποδοχής το κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους έργο καθώς και η συμβολή τους στην ανάπτυξη με την σωστή διαχείριση των εκτάσεών τους.

Την  εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  κυρία Αφροδίτη Θεοπεφτάτου Βουλευτής Κεφαλλονιάς,
Η κυρία Ελισάβετ Σκούφα Βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ,
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κύριος Κωστής Χατζηδάκης, Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών,
Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης κύριος Αθανάσιος Μπούρας Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας,
Η κυρία Σοφία Βούλτεψη Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας,
Ο κύριος Θεόδωρος Δαμιανός πρώην Υπουργός Βιομηχανίας,
Ο κύριος Νίκος Κατσαρός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,
Ο κύριος Ιωάννης Ράπτης εκπρόσωπος του «Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ»
Ο κύριος Κώστας Καλογράννης Πρόεδρος του «Πράσινου Κινήματος» και ο  κύριος  Ιωάννης Μακρής,
Ο κύριος Παναγιώτης Πατσαβός Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής υπεύθυνος Χωρικού Σχεδιασμού,
Η κυρία Φωτεινή Βρύνα Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής – Επικεφαλής Τομέα Ισότητας της ΕΝΠΕ ,
Ο κύριος Κώστας Κραββαρίτης, δασολόγος πρώην Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Γεωργίας
Ο κύριος Λευτέρης Σταματόπουλος, διδάκτωρ Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
Η κυρία Διονυσία Κανελλοπούλου Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Δήμου Μαραθώνα,
Ο κύριος Χαράλαμπος Τσουτρέλης Καθηγητής ΕΜΠ,
Ο κύριος Λαυρέντης Δελλασούδας  επίτιμος καθηγητής ΕΚΠΑ,
Η κυρία Μαίρη Παπακωνσταντίνου γλύπτρια εικαστικός, και
Η κυρία Ευφροσύνη Κραμποβίτη Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με τους εκπροσώπους τους:

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κύριος Ιωάννης Δραγασάκης εκπροσωπούμενος από την κυρία Σοφία Αλεξοπούλου,

Η Υπουργός Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά εκπροσωπούμενη από την κυρία Μαργαρίτα Κοκκώνη,

Η κυρία Γεωργία Γεννιά Βουλευτής Α’ Περιφέρειας Πειραιά εκπροσωπούμενη από τον κύριο Χρήστο Σκορδή,

Ο κύριος Γιώργος Κουμουτσάκος Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Αθηνών, Τομεάρχης Εξωτερικών Νέας Δημοκρατίας, εκπροσωπούμενος από τον κύριο Παπαδήμο Ιωάννη,

Η κυρία Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, εκπροσωπούμενη από την κυρία Θεοδώρα Παπαευθυμίου,

Η κυρία Γεωργία Μαρτίνου Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Νέας Δημοκρατίας εκπροσωπούμενη από την κυρία Λένια Κοντογούρη.

Επειδή εκδηλώθηκε μεγάλο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από πολλές πλευρές για την επιστημονική θεματολογία της εκδήλωσης, μετά την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών, ο Συλλογικός Φορέας θα ετοιμάσει αναλυτικό δελτίο τύπου επί του καθαρά επιστημονικού σκέλους και του περιεχομένου της εισήγησης του κάθε ομιλητή, που θα δημοσιοποιηθεί ευρύτερα, προκειμένου να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για την βιώσιμη ανάπτυξη και τους στόχους της, για την εξέλιξη ορισμένων οικοδομικών συνεταιρισμών και για τις προοπτικές που ανοίγονται στο αναπτυξιακό πεδίο από την οικιστική αξιοποίηση των εκτός σχεδίου εκτάσεων των Ο.Σ..

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Γεωργία Ρωμαίου, Πρόεδρος
Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών
6977207738 – 2107629974

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις