Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

03/08/2022 - Η φωτιά στο Ντράφι

 

Η φωτιά στο Ντράφι
Άμεσες ενέργειες με στόχο την πλήρη αποκατάσταση περιοχής και πληγέντων

Το πανέμορφο Ντράφι ξανακάηκε για τέταρτη φορά με την φωτιά της 19 Ιουλίου 2022   που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης.

Για τον Συνεταιρισμό η πυρασφάλεια του Ντραφιού ήτανε ζήτημα πρωταρχικού ενδιαφέροντος γιατί η περιοχή μας είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε πυρκαγιές, γι’ αυτό φροντίζαμε συστηματικά τους θερινούς μήνες τον καθαρισμό του κέντρου και των χώρων ιδιοκτησίας μας και κινητο-ποιούσαμε τους οικοπεδούχους μας για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.

Μετά το πρώτο σοκ από την φωτιά  η Διοίκηση με κρύα καρδιά περιηγήθηκε όλη την έκταση του Ντραφιού για να σχηματίσει εικόνα για  το μέγεθος της καταστροφής και να εκτιμήσει την κατάσταση.

Το θέαμα που αντικρίσαμε μας γέμισε θλίψη και απογοήτευση. Κάηκαν σχεδόν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι και όλα τα άλση της περιοχής και καταστράφηκε πολύ μεγάλο μέρος πρασίνου. Επίσης κάηκε ολοσχερώς η βλάστηση στην πλειονότητα των οικοπέδων των μελών μας, οι αυλές πάρα πολλών σπιτιών καθώς και ένα τμήμα από το κέντρο, το ακίνητο της ιδιοκτησίας μας .

Δεν κάηκαν πολλά σπίτια, ωστόσο για τους ιδιοκτήτες των λίγων σπιτιών που καταστράφηκε η περιουσία τους που απέκτησαν με κόπο, είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ τραγικό γεγονός.

Βροχή πέφτανε τα τηλέφωνα κατοίκων και οικοπεδούχων στον Συνεταιρισμό την ημέρα της πυρκαγιάς και τις επόμενες. Κάτοικοι και οικοπεδούχοι ρωτούσαν με αγωνία για την φωτιά, για το εάν κάηκε το οικόπεδο ή το σπίτι τους (αυτών που έλειπαν) για το πώς θα αποκατασταθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η φωτιά στις υποδομές και στα δίκτυα (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ίντερνετ) και για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τον Συνεταιρισμό, τους συνεταίρους, την Δημοτική Αρχή και άλλους αρμόδιους φορείς .

Σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο μετά την επίσκεψη, αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες από τον Συνεταιρισμό και τα μέλη μας για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής και των πληγέντων.

Αφενός θα πρέπει να καθαρισθούν όλες οι ιδιοκτησίες από τα καμένα υπολείμματα  και αφ’ ετέρου θα πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Σχετικά με τους κοινόχρηστους χώρους, άλση, πάρκα κλπ θα πρέπει από την Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια και το Δασαρχείο να γίνουν καθαρισμοί ρεμάτων καθώς και αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα με  κορμοδέματα και κορμοφράγματα για να συγκρατηθεί το έδαφος και να αποφευχθούν επικίνδυνα αντιπλημμυρικά φαινόμενα από τις βροχές του χειμώνα.

Ο καθαρισμός και η υλοτομία κοινοχρήστων και ιδιωτικών χώρων και η απομάκρυνση καμένων υλικών επιβάλλονται για να αποκατασταθεί και να αναπτυχθεί η φυσική κατάσταση της περιοχής.

Την τρέχουσα περίοδο έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση της περιοχής και η παροχή νερού και προχωράει η διευθέτηση των προβλημάτων στις επικοινωνίες και το ίντερνετ από συνεργεία που δουλεύουν στο Ντράφι για να αντικατασταθούν οι ξύλινοι στύλοι του ΟΤΕ, που καταστράφηκαν σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος τους από την πυρκαγιά.

Όπως πληροφορούμαστε ο Δήμος ξεκινάει άμεσα καθαρισμούς κοινοχρήστων στους οποίους θα εντάξει και καθαρισμούς οικοπέδων, δωρεάν για τους ιδιοκτήτες.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να συνεννοηθούν με την Δημοτική Αρχή για να συμπεριλάβει το οικόπεδό τους στις εργασίες καθαρισμού των καμένων που θα πραγματοποιήσουν τα συνεργεία του Δήμου.

Επίσης κατόπιν συνεννόησης με την Δημοτική Αρχή μπορούν να τοποθετηθούν μεγάλοι κάδοι πλησίον των ιδιοκτησιών για να συγκεντρώνονται καμένα υλικά πάσης φύσεως, αντικείμενα από οικοσκευές, κλαδιά, εξαρτήματα από καμένα οχήματα  κλπ.

Εξάλλου ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ Μπουρνούς σε συνάντηση στο Ντράφι  κατοίκων Ντραφιωτών, στην οποία παρευρίσκετο ο Αντιδήμαρχος κ Κάρλος και μέλη της Διοίκησης του Συνεταιρισμού, αναφέρθηκε συνολικά στις ενέργειες καθαρισμού και στα αντιπλημμυρικά έργα της ευρύτερης περιοχής ενώ δήλωσε ότι στις δράσεις για την αποκατάσταση της περιοχής εντάσσεται και η προμήθεια 100.000 περίπου  δενδρυλλίων για δενδροφύτευση αλσυλλίων και κοινοχρήστων χώρων τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, μέρος των οποίων θα διατεθεί σε κατοίκους και οικοπεδούχους.

Τέλος όσον αφορά την αποκατάσταση πληγέντων Ντραφιωτών και τις αποζημιώσεις, στεγαστικές συνδρομές και άλλα ωφελήματα που δικαιούνται ως πυρόπληκτοι, μετά από παρέμβαση της Διοίκησης του Συνεταιρισμού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών μας ενημέρωσαν εγγράφως για τις παροχές στους πληγέντες και για την συνολική διαδικασία όσον αφορά τους δικαιούχους τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρο «Παροχές σε Πληγέντες από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών».

Στόχος της επομένης μέρας μετά την πυρκαγιά είναι να προσπαθήσουμε όλοι μαζί πολίτες και αρχές, Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής / Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, από το διακριτό πεδίο δράσης και αρμοδιοτήτων μας, να ξανακάνουμε την περιοχή μας πράσινη, όμορφη και βιώσιμη.

Είναι στο χέρι μας να ξαναγίνει το Ντράφι η «Πρότυπος Πολιτεία» που όλοι αγαπάμε.

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις