Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

11/11/2021 - Εκδήλωση στο ΕΒΕΑ - «ΕΝ.Φ.Ι.Α. Δασικών Εκτάσεων Οικοδομικών Συνεταιρισμών»

 

Εκδήλωση στο ΕΒΕΑ
«ΕΝ.Φ.Ι.Α. Δασικών Εκτάσεων Οικοδομικών Συνεταιρισμών»

Την Πέμπτη 4-11-2011 πραγματοποιήθηκε στο Ε.Β.Ε.Α. η επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συλλογικός Φορέας των Οικοδομικών Συνεταιρισμών Ελλάδας η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.»  με θέμα «ΕΝ.Φ.Ι.Α. Δασικών Εκτάσεων Οικοδομικών Συνεταιρισμών».

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η κ Γλυκερία Σιούτη, Καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στη Νομική Σχολή Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ Θεόδωρος Φορτσάκης, Καθηγητής Διοικητικού και Φορολογικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Εθνικού  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών & τ. Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, ο κ Βασίλειος - Πέτρος Σπανάκης, Οικονομολόγος, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο κ Θεοφάνης Β Παυλίδης, Καθηγητής Ορεινής Υδρονομίας, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & ο κ Ελευθέριος Σταματόπουλος, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Διδάκτωρ Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Την συζήτηση της εκδήλωσης συντόνισε ο δημοσιογράφος κ Αργύρης Δεμερτζής ενώ με εισαγωγική παρέμβαση της δικηγόρου κ Γεωργίας Ρωμαίου, Προέδρου της Διοικητικής Επιτροπής του Συλλογικού Φορέα Ο.Σ. Ελλάδας, άρχισαν οι εργασίες της εκδήλωσης.

Η επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με περιορισμένη παρουσία κοινού λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών και των μέτρων προστασίας, γι’ αυτό μεταδόθηκε και διαδικτυακά για όσους δεν ήρθαν στον χώρο της εκδήλωσης, οι οποίοι την παρακολούθησαν ζωντανά από διαδικτυακή πύλη στην ιστοσελίδα www.opanspe.gr.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα έφεραν μάσκες ενώ κατά την είσοδό τους στον χώρο της εκδήλωσης είχαν επιδείξει  πιστοποιητικό εμβολιασμού η νόσησης και είχε πραγματοποιηθεί και έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Η επιστημονική εκδήλωση είχε επίκεντρο την φορολόγηση των δασικών εκτάσεων των Οικοδομικών Συνεταιρισμών με ΕΝ.Φ.Ι.Α και εστιάστηκε στο καθεστώς ολικής απαγόρευσης χρήσης των εκτάσεων αυτών το οποίο, μολονότι συνιστά λόγο απαλλαγής τους, φορολογούνται με αστρονομικά ποσά ΕΝΦΙΑ από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..

Σύμφωνα με την πάγια τακτική των επιστημονικών εκδηλώσεων, είχε κληθεί για χαιρετισμό ή παρέμβαση ο αρμόδιος Υφυπουργός της Κυβέρνησης κύριος Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Συγκεκριμένα η κ Σιούτη ανέλυσε το Θεσμικό και Νομολογιακό καθεστώς που ισχύει στις δασικές εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών, ο κ Φορτσάκης επικεντρώθηκε ειδικότερα στην φορολογία των ακινήτων των Ο.Σ., ενώ οι κκ Παυλίδης και Σταματόπουλος αναφέρθηκαν στις δασικές εκτάσεις των Ο.Σ. που αποκτήθηκαν πριν το Σύνταγμα του 1975 και αποτύπωσαν το πραγματικό καθεστώς που επικρατεί στην πράξη για τις εκτάσεις αυτές και την αδυναμία στην χρήση τους, από την αγορά τους μέχρι και σήμερα.

Τέλος ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο κ Σπανάκης ο οποίος πέρα από την εισήγησή του για το κυρίως φορολογικό σκέλος των δασικών εκτάσεων των Ο.Σ., πρότεινε τη δημιουργία Ειδικού Φορέα για την ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς της χώρας.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι για την πρότασή του είχε ήδη προηγηθεί εκ μέρους του Κοινοβουλευτική Παρέμβαση προς 4 Υπουργούς, (Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών) με κατάθεση σχετικής ερώτησης για την δημιουργία Ειδικού Φορέα.

Εξάλλου, η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής κ Ρωμαίου κατά την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης, έκανε συνοπτική το ενδιαφέρον του Υφυπουργού κυρίου Βεσυρόπουλου για την επίλυση του θέματος.

Εξάλλου, η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής κ Ρωμαίου κατά την έναρξη των
εργασιών της εκδήλωσης, έκανε συνοπτική αποτύπωση του ζητήματος και των
παρεμβάσεων του Συλλογικού Φορέα προς την Κεντρική Διοίκηση για την ρύθμισή
του, ενώ τόνισε το ενδιαφέρον του Υφυπουργού κυρίου Βεσυρόπουλου για την
επίλυση του θέματος.

Η εκδήλωση ήτανε ιδιαίτερα υψηλού επιστημονικού επιπέδου και διεξήχθη σε πολιτισμένο κλίμα.

Μετά την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της εκδήλωσης και αφού έχουμε το CD με τις ομιλίες θα ακολουθήσει αναλυτικό δελτίο τύπου του Συλλογικού Φορέα στο οποίο θα αναφερθούμε με λεπτομέρειες στις εισηγήσεις των ομιλητών, οι οποίες κατά γενική ομολογία ανέλυσαν σε βάθος τα θέματα ενώ ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και άκρως κατατοπιστικές από επιστημονικής πλευράς .

Επίσης αποσπάσματα από τις ομιλίες θα προωθηθούν και θα αναρτηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διαδικτυακές πύλες για αρκετό διάστημα για λόγους ευρύτερης ενημέρωσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και παρεμβάσεις στην εκδήλωση ο κύριος Αθανάσιος Μπούρας Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων,  Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Β΄ Δυτικής Αττικής, πρώην Υπουργός, η κυρία Σοφία Βούλτεψη Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών και ο κύριος Κωνσταντίνος Κραββαρίτης Δασολόγος, π. Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 

Επίσης υπήρξε εκπροσώπηση στην εκδήλωση του κυρίου Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη, Υπουργού Εσωτερικών, Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Α’ Ανατολικής Αττικής με την τιμητική συμμετοχή της κ Αικατερίνης Καβέτσου, του κυρίου Γεωργίου Βλάχου Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Α’ Ανατολικής Αττικής Νέας Δημοκρατίας με την τιμητική συμμετοχή της κ Φωτεινής Βρήνα και του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών κυρίου Νίκου Δένδια με την τιμητική συμμετοχή του κ Κώστα Πηνιώτη.

Στην εκδήλωση επίσης απέστειλαν τιμητική επιστολή με παρέμβαση και χαιρετισμό ο κύριος Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και ο κύριος Χρίστος Δήμας Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Βουλευτής Κορινθίας Νέας Δημοκρατίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι παρευρισκόμενοι άκουσαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις εισηγήσεις των επιστημόνων ομιλητών γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα πανελλαδικής εμβέλειας και εκδηλώθηκε ευρεία συναίνεση για την επίλυσή του για να πάψει η ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας συνεταιριστών.

  • Σύντομα θα ακολουθήσει Αναλυτικό Δελτίο Τύπου με τις εισηγήσεις των ομιλητών, τις παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων και τις εργασίες της εκδήλωσης.
  • Ήδη υπάρχει ρεπορτάζ στην Δημοσιογραφική ενημερωτική πύλη www.ecopress.gr



Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις