Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

02/06/2021 - «Εξαίρεση του Ντραφίου, περιοχής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, από τις δεκαοκτώ περιοχές υψηλής εποπτείας για πυρκαγιά»

 

«Εξαίρεση του Ντραφίου, περιοχής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, από τις δεκαοκτώ περιοχές υψηλής εποπτείας για πυρκαγιά»

Επιστολή με θέμα «Εξαίρεση του Ντραφίου, περιοχής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, από τις δεκαοκτώ περιοχές υψηλής εποπτείας για πυρκαγιά» η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Πικερμίου κ Αδαμόπουλο και τους Κοινοτικούς Συμβούλους κ Κυριαζή και κα Πρόγιου καθώς και από την κ Καϊμακά Πρόεδρο του Δικτύου Κατοίκων Ντράφι και την κ Πήλιου Πρόεδρο του Συλλόγου «Ερίκεια» απεστάλη προς το Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, το Γραφείο Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά, και άλλους εκπροσώπους της Κεντρικής και Περιφερειακής Διοίκησης για θέματα πυροπροστασίας του Ντραφιού.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή για ενημέρωση των μελών.

 

Ντράφι,  28.05.2021

                               

Προς:

1. Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, gram.anyp@ypes.gr
2. Γραφείο Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά, deputyminister.cpcm@mopocp.gov.gr
3. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, generalsecretary@civilprotection.gr  
4. Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - Γεν. Δ/νση Συντονισμού, κ. Φοίβο Θεοδώρου, ftheo@gscp.gr
5. Γραφείο Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, arxhgos.ps@psnet.gr
6. Γραφείο Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη, gperatt@patt.gov.gr
7. Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, κ. Βασίλη Κόκκαλη, id.pprostasias@patt.gov.gr

Κοιν.:

1. Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, primeminister@primeminister.gr
2. Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής,  κ. Αθανάσιο Αυγερινό, ant.anatolikis@patt.gov.gr
3. Γραφείο Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Ευάγγελο Μπουρνού, grafeio-dimarxou@0164.syzefxis.gov.gr
4. Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Ανδρέα Βασιλόπουλο, grafeio@avassilopoulos.gr

 

 

Θέμα: «Εξαίρεση του Ντραφίου, περιοχής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου,
από τις δεκαοκτώ περιοχές υψηλής εποπτείας για πυρκαγιά»

 

Η απόφαση της ΓΓΠΠ (Αρ. Πρωτ. 3771/10-5-2021) για την κήρυξη σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας μας χαροποίησε και μας δημιούργησε αίσθημα ασφάλειας,  γιατί είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία λαμβάνει ειδικά μέτρα για την προστασία των περιοχών που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο στις οποίες περιλαμβάνεται και ο οικισμός Ντραφίου. Δυστυχώς όμως παρατηρήσαμε ότι στις περιοχές Ειδικής Κινητοποίησης για τη λήψη προληπτικών μέτρων που πρόσφατα ανακοινώσατε, δεν περιλαμβάνεται ο οικισμός Ντράφι, που είναι όμορος του οικισμού Διώνης και συνδέεται με αυτήν με τη δασική έκταση που εκκινεί από την ανατολική όχθη του ρέματος Βαλανάρη, έκταση που έχει προκριθεί ως ευπαθής περιοχή. Ως εκ τούτου, θεωρούμε εύλογο και παρακαλούμε να προβείτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες για ένταξη της περιοχής Ντράφι στην Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης .

Ειδικότερα στο Ντράφι του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, το πρόβλημα των πυρκαγιών ξεκινά από το 1993 και συνεχίζει το 1995, το 1998, το 2000 και το 2009, ενώ το ότι δεν κάηκε ξανά το 2018, ήταν καθαρά θέμα αλλαγής διεύθυνσης του ανέμου, αφού η καταστροφική πυρκαγιά ξεκίνησε από πολύ κοντινό στην περιοχή μας σημείο, αλλά κατευθύνθηκε τελικά ανατολικά και κατέληξε στην τραγωδία στο Μάτι. Παρά τις τόσες πυρκαγιές που αποδεικνύουν την ευπάθεια της περιοχής μας, με έκπληξη λοιπόν και ανησυχία διαπιστώσαμε, όπως προέκυψε από την πρόσφατη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στην ΓΓΠΠ, ότι το Ντράφι δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές αυτές.

Οι  κάτοικοι της περιοχής και οι τοπικοί φορείς έχουμε επανειλημμένα στο παρελθόν, βιώσει και εκφράσει την ανησυχία και την αγωνία μας για το πρόβλημα της μη εφαρμογής μόνιμων και διαρκών μέτρων πρόληψης αλλά και της έγκαιρης γνωστοποίησης σχεδίου καταστολής πυρκαγιάς στο Ντράφι.

Για τους παραπάνω λόγους, είμαστε αναγκασμένοι να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι, βάσει της αυτοψίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η περιοχή μας και ιδιαίτερα η δασική έκταση εκατέρωθεν της όχθης του ρέματος Βαλανάρη αποτελεί ευπαθή περιοχή συνεπώς υφίσταται ο κίνδυνος πυρκαγιάς ως πραγματική απειλή και στην διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα πρόληψης και επιτήρησης.

Διανύουμε ήδη την αντιπυρική περίοδο, έχοντας καταγράψει ήδη μία καταστροφική πυρκαγιά και σε λίγο μπαίνουμε στο πλέον επικίνδυνο τρίμηνο (Ιούνιος - Ιούλιος – Αύγουστος) της διάρκειάς της και ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί τα παρακάτω (όπως επισημάνθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό):

1. Αποψιλώσεις και κλαδέματα δέντρων και θάμνων στους χώρους ευθύνης του Δήμου, ήτοι άλση, πλατείες, αλσύλλια ιδιοκτησίας του, πεζοδρόμια, ρέματα, οδοστρώματα, με άμεση αποκομιδή των υποπροϊόντων από τα σημεία εφαρμογής.

2. Αποψιλώσεις και κλαδέματα ιδιωτικών οικοπέδων με ή χωρίς κτίσματα, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν φροντίζουν για περιποίηση με όρους πυρασφάλειας, με την ανάλογη χρέωση των συγκεκριμένων ιδιοκτητών.

3. Αποκομιδή βλαστικών υπολειμμάτων, που προκύπτουν από τους καθαρισμούς κήπων κατοικιών ή άκτιστων οικοπέδων με πρόγραμμα πάγιο και απαρέγκλιτο χωρίς καθυστερήσεις και υπεκφυγές με δημοτική μέριμνα και δαπάνη με μια συχνότητα τέτοια, ώστε να μην επιτρέπει τη δημιουργία επικίνδυνων εστιών ανάφλεξης και μετάδοσης πυρκαγιάς.

4. Γνωστοποίηση σχεδίων καταστολής πυρκαγιάς από αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και ΠΥ με ανάλογες ασκήσεις ετοιμότητας στον οικισμό μας με έγκαιρη και επαρκή ενημέρωση των κατοίκων για τη συμμετοχή τους, σ’ αυτές, καθαρισμός και σήμανση των πυροσβεστικών φωλεών, έλεγχος πληρότητας και λειτουργίας των κρουνών, έλεγχος και πιθανή αντικατάσταση προσαρμόσεων των κρουνών προς τους αντίστοιχους των πυροσβεστικών οχημάτων του Δήμου ή της Π.Υ., πληρότητα δεξαμενών πυρόσβεσης που είναι τοποθετημένες σε διάφορες θέσεις του οικισμού.

5. Στάθμευση ενός πυροσβεστικού οχήματος του Δήμου ή του ΣΠΑΠ εντός του οικισμού μας επί 24ώρου βάσεως καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

6. Επισκευή και επαναλειτουργία του πυροφυλακίου μέσα στο Ντράφι, το οποίο κάηκε ολοσχερώς από την δασική πυρκαγιά στο Ντράφι .

Είναι φανερό ότι η εφαρμογή συγχρόνως και ανελλιπώς των μέτρων, που περιγράφονται στα ανωτέρω 6 σημεία, αποτελούν την αναγκαία κατ’ ελάχιστον συνθήκη για την διασφάλιση πυρασφάλειας και πυροπροστασίας της περιοχής μας.

Ελπίζουμε στην ανταπόκριση της Πολιτείας και είμαστε στην διάθεσή σας για την συζήτηση των προτάσεών μας ενόψει μιας ακόμη δύσκολης αντιπυρικής περιόδου στο Ντράφι.

 

Για το ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Α. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβούλιου Πικερμίου

Κ. ΚΥΡΙΑΖΗΣ -Κοινοτικός Σύμβουλος

Α. ΠΡΟΓΙΟΥ -Κοινοτικός Σύμβουλος

koulaxkiki@yahoo.gr

 

Για το ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΤΡΑΦΙ                            Για τον Σύλλογο «Η ΕΡΙΚΕΙΑ»

Ν. ΚΑΪΜΑΚΑ - Πρόεδρος                                              Κ. ΠΗΛΙΟΥ - Πρόεδρος          

netdrafi@gmail.com                                                                                                  

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις