Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

24/11/2016 - Παρέμβαση Συλλογικού Φορέα στη Βουλή των Ελλήνων

 

Παρέμβαση Συλλογικού Φορέα στη Βουλή των Ελλήνων

Για το οπτικοακουστικό υλικό της συνεδρίασης πατήστε εδώ

Κλιμάκιο της Διοικητικής Συντονιστικής Επιτροπής του Συλλογικού Φορέα των Ο.Σ. της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας & Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.» προσήλθε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την 16-11-2016, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Επιτροπής Κυρίου Μάκη Μπαλαούρα, εξέθεσε εν συντομία τις απόψεις της και υπέβαλε γραπτό υπόμνημα ενώπιον της Επιτροπής, επί σχεδίου νόμου στο οποίο υπήρχε ρύθμιση για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς.

Ειδικότερα στο τρέχον σχέδιο νόμου «Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία και την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/48/ΕΚ και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών» περιεχότανε ρύθμιση στη διάταξη του άρθρου 43 «Εναρμόνιση Καταστατικών οικοδομικών συνεταιρισμών» η οποία προέβλεπε προθεσμία 12 μηνώναπό την δημοσίευση του νόμου για την εναρμόνιση των καταστατικών των Ο.Σ.

Συγκεκριμένα το περιεχόμενο ολόκληρης της διάταξης του άρθρου 43 είναι η ακόλουθη : 

...................................................

Άρθρο 43
«Εναρμόνιση Καταστατικών οικοδομικών συνεταιρισμών»

    «1. Τίθεται προθεσμία 12 μηνών από την δημοσίευση του παρόντος νόμου, για την εναρμόνιση των καταστατικών των οικοδομικών συνεταιρισμών, οι οποίοι δεν έχουν λυθεί και εκκαθαρισθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 4030/2011 (Α΄249), όπως ισχύει.

  1. Για την εναρμόνιση, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί υποχρεούνται, πέραν των λοιπών στοιχείων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και στην προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας στο αρμόδιο ειρηνοδικείο.
  2. Τα τελευταία τέσσερα εδάφια της παρ. 14 του άρθρου 39 του ν. 4030/2011, όπως προστέθηκαν με την παρ. 3 του άρθρου 36 του ν. 4223/2013 (Α΄287) αντικαθίσταται ως εξής: «Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οικοδομικού συνεταιρισμού στην υποχρέωση εναρμόνισης του καταστατικού του εντός της ως άνω προθεσμίας, ο συνεταιρισμός διαλύεται αυτοδικαίως. Η διάλυση αναγνωρίζεται με πράξη του Ειρηνοδίκη, μετά από αίτηση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών ή οποιουδήποτε έχοντος έννομο συμφέρον. Η πράξη του Ειρηνοδίκη καταχωρίζεται στο μητρώο της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 1667/1987 (Α΄196) και κοινοποιείται αμελητί στην ως άνω Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, εφαρμόζεται δε, αναλόγως και η διάταξη του τρίτου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1667/1987».

...................................................

 

 

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις