Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

01/11/2020 - Η Διαδρομή του Ρυμοτομικού

 

Η Διαδρομή του Ρυμοτομικού

Για τους Ντραφιώτες συνεταίρους μας, και κυρίως τους οικιστές, το ρυμοτομικό είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και γι’ αυτό μονοπωλούσε πάντα το ενδιαφέρον και τις ενέργειες της Διοίκησης. Από την αρχή της θητείας της η παρούσα Διοίκηση επικεντρώθηκε στην ολοκλήρωση της μελέτης που εκκρεμούσε για χρόνια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, γιατί με την έγκριση του ρυμοτομικού ανοίγει ο δρόμος για να αναπτυχθούν στο κέντρο κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και θα ωφελήσουν πολλαπλώς την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας.

Γι’ αυτό οι Ντραφιώτες ανυπομονούσαν να τελειώσει το ρυμοτομικό.
Για την πορεία του ρυμοτομικού έχουμε μιλήσει άπειρες φορές. Ωστόσο επειδή τα μέλη δεν έχουν πάψει να ρωτούν για το ρυμοτομικό, ακόμα και μέλη που έγιναν τελευταία συνεταίροι, θελήσαμε να επαναλαμβάνουμε συνοπτικά τα γεγονότα που σχετίζονται με την εξέλιξη του ρυμοτομικού για ενημερωτικούς λόγους.

____________

Η μελέτη του ρυμοτομικού έχει ολοκληρωθεί από την Διοίκηση παραπάνω από δέκα χρόνια μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο το θέμα το κράτησε στάσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώην Κοινότητα Πικερμίου γιατί δεν τήρησε και δεν προώθησε την νόμιμη διαδικασία. Μεσολάβησαν εντωμεταξύ διάφορα γεγονότα, οικονομική κρίση, αλλεπάλληλες εκλογές, μεταβολές υπηρεσιών στο ΥΠΕΚΑ κλπ που ανέκοψαν την πρόοδό του και στη συνέχεια η Κοινότητα αδρανοποίησε πλήρως την εξέλιξή του γιατί το περιέπλεξε με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κέντρου.

Η πρώην Κοινότητα το 2008 κατά την κτηματογράφηση της Ανατολικής Αττικής δήλωσε το κέντρο ως δική της ιδιοκτησία στο κτηματολόγιο και το 2012 η Επιτροπή Κτηματολογίου απέρριψε την δήλωσή της και δέχθηκε την κυριότητα του Συνεταιρισμού. Στη συνέχεια ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου στον οποίο εντάχθηκε η Κοινότητα Πικερμίου με τον Καλλικράτη (2010), ακολουθώντας τα βήματα και την παρελκυστική τακτική της Κοινότητας συνέχισε την αμφισβήτηση της κυριότητας του Συνεταιρισμού και τελικά το 2014 με απόφαση της Δ/βάθμιας Επιτροπής Εκδίκασης Ενστάσεων απορρίφθηκε η ένσταση του Δήμου και κρίθηκε ότι ολόκληρο το κέντρο ανήκει στον Συνεταιρισμό εκτός από τον χώρο που σύμφωνα με την μελέτη του ρυμοτομικού προορίζεται για σχολεία.

Οι χρονοβόρες αυτές ενέργειες καθήλωσαν το ρυμοτομικό γιατί στο μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε άλλαξε η πολεοδομική νομοθεσία και η μελέτη ήθελε τροποποιήσεις για να προσαρμοσθεί στις νέες ρυθμίσεις. Έτσι άρχισε νέος Γολγοθάς με το ΥΠΕΚΑ για την αναπροσαρμογή της μελέτης και ενώ βρισκόμασταν στο τέλος, με την καθυστέρηση από την αρνητική συμπεριφορά της πρώην Κοινότητας και του Δήμου χάθηκε πολύτιμος χρόνος και το ρυμοτομικό πήγε πίσω.

Το ρυμοτομικό δεν αντιμετωπίστηκε σωστά από την Κοινότητα Πικερμίου και την ίδια μεταχείριση είχε και από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου. Η  Δημοτική Αρχή αδιαφόρησε για το ρυμοτομικό, με εξαίρεση την θητεία του πρώην Δημάρχου κ Γεωργίου Χριστόπουλου, ο οποίος ενδιαφέρθηκε πραγματικά για το Ντράφι και σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό προώθησε αποτελεσματικά την έγκριση της μελέτης στο ΥΠΕΚΑ, γιατί ήθελε να προχωρήσει το ρυμοτομικό για να γίνουν σχολεία στο Ντράφι και υποδομές στο κέντρο που θα καλύψουν τις άμεσες καθημερινές ανάγκες των Ντραφιωτών και θα αναπτυχθεί η περιοχή.

Η τροχοπέδη στην πορεία του ρυμοτομικού με το κτηματολόγιο από την Κοινότητα και τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου επέφερε καίριο πλήγμα στο ρυμοτομικό γιατί με τις καθυστερήσεις η μελέτη συνεχώς σκαλώνει λόγω αλλαγής της νομοθεσίας και χρειάζεται επικαιροποίηση, τροποποιήσεις και αλλαγές για να προσαρμόζεται στις νέες ρυθμίσεις.

Η κατάσταση αυτή είναι επίπονη και χρονοβόρα και κυρίως οικονομικά επιζήμια για τον Συνεταιρισμό γιατί οι διορθώσεις της μελέτης που υποδεικνύουν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ με τις οποίες έχουμε συστηματική συνεργασία γίνονται από τον μελετητή του Συνεταιρισμού ο οποίος αμείβεται για τις υπηρεσίες του. Οι αμοιβές όμως αυτές επιβαρύνουν σε τελική ανάλυση τους συνεταίρους μας γιατί ο Συνεταιρισμός είναι Θεσμικός Φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και οι μοναδικοί του πόροι είναι οι συνδρομές των μελών του.

Ωστόσο η χαριστική βολή στο ρυμοτομικό δόθηκε με την αγωγή του Δήμου το 2018 εναντίον του Συνεταιρισμού με την οποία διεκδικεί την κυριότητα του κέντρου αφού προηγουμένως έχασε δύο φορές από την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια επιτροπή του Κτηματολογίου.

Αυτοί οι δικαστικοί  αγώνες είναι δυστυχώς μακροχρόνιοι. Μολονότι πρόκειται για διαφορετικά ζητήματα γιατί το ρυμοτομικό αφορά τις χρήσεις στο χώρο ενώ το ιδιοκτησιακό αφορά την κυριότητα του χώρου, η δικαστική εμπλοκή επηρεάζει το ρυμοτομικό όχι μόνο γιατί παγώνει την προώθηση της διαδικασίας, αλλά κυρίως γιατί η μελέτη κατά την μακροχρόνια δικαστική περίοδο θα βρίσκεται σε καθεστώς συνεχούς επικαιροποίησης κάτι που είναι χρονοβόρο, εξαιρετικά επίπονο αλλά και οικονομικά ασύμφορο.

Η Διοίκηση είναι αποφασισμένη να αγωνισθεί δυναμικά για το κέντρο και το ρυμοτομικό όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια και πεποίθηση των μελών μας είναι ότι ο Συνεταιρισμός θα κερδίσει και αυτή τη μάχη.

Οι Ντραφιώτες συνεταίροι μας αισθάνονται  απογοητευμένοι και ζημιωμένοι από τη στασιμότητα του ρυμοτομικού που έχει προκληθεί από τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής γιατί η δυσάρεστη αυτή κατάσταση τους στερεί την καλύτερη ποιότητα ζωής που τους αξίζει.

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις