Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

09/07/2018 - Εκδήλωση Ε.Β.Ε.Α. 2018 – Ρεπορτάζ στην διαδικτυακή πύλη "www.ecopress.gr" - Δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής

 

Εκδήλωση Ε.Β.Ε.Α. 2018 – Ρεπορτάζ στην διαδικτυακή πύλη "www.ecopress.gr"
Δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής

 

Πράσινο φως στους πρώτους 30 οικοδομικούς συνεταιρισμούς δίνει εντός των προσεχών εβδομάδων το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , ήδη τέσσερις από αυτούς πήραν το πολυπόθητο «εισιτήριο» της οικιστικής καταλληλότητας, να πολεοδομήσουν τις εκτάσεις τους και να προχωρήσουν στη δημιουργία πρότυπων οικιστικών αναπτύξεων.

Σε 11 νομούς (Περιφερειακές Ενότητες) της χώρας , εκτός Αττικής,   οι πρώτοι 30 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, μετά από δεκαετίες αναμονής, παλινωδιών και καθυστερήσεων παίρνουν πράσινο φως οικιστικής ανάπτυξης και  εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να «ρίξουν θεμέλια»  και να προχωρήσουν σε πολεοδόμηση συνολικής έκτασης 6.877,9 στρεμμάτων.

Δηλαδή όση  και μεγαλύτερη είναι η έκταση της πολυδιαφημισμένης  επένδυσης  του Ελληνικού!

Οι περιοχές

Ειδικότερα, οι 11 Περιφερειακές Ενότητες, με «πρωταθλήτρια»  την Κρήτη και αντίστοιχα  ο αριθμός των οικοδομικών συνεταιρισμών, που «ρίχνουν θεμέλια» (ακολουθούν πίνακες με τα ονόματα και τις εκτάσεις)  είναι:

 • 9 στο Ηράκλειο Κρήτης
 • 4 στην Εύβοια
 • 4 στη Λάρισα
 • 3 στα Χανιά Κρήτης
 • 2 στο Λασίθι Κρήτης
 • 2 στο Ρέθυμνο Κρήτης
 • 2 στην Αργολίδα
 • 1 στη Ρόδο
 • 1 στη Χαλκιδική
 • 1 στη Θεσσαλονίκη
 • 1 στα Ιωάννινα

Οι εγκρίσεις

Τα στάδια στα οποία βρίσκονται οι 30 Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί και οι Ιδιωτικές Πολεοδομήσεις  οι οποίοι εξασφαλίζουν  την τελική έγκριση είναι:

 • Σε 4 χορηγήθηκε βεβαίωση Οικιστικής Καταλληλότητας
 • Σε 4 εγκρίθηκε Προεδρικό Διάταγμα, με δημοσίευση σε ΦΕΚ
 • Σε 3 εγκρίθηκε  Προεδρικό Διάταγμα και είναι προς δημοσίευση στο ΦΕΚ.
 • Σε 7 το Σχέδιο ΠΔ έχει υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος ή βρίσκεται σε κύκλο υπογράφων
 • Σε 7 έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες από τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού και ετοιμάζεται το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος  από τη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΝ
 •  Σε 5 έχουν εγκριθεί από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ ή θα προωθηθούν άμεσα για έγκριση από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ οι Πολεοδομικές Μελέτες

Οι πίνακες, με τα ονόματα Οικοδομικών Συνεταιρισμών και Ιδιωτικών Πολεοδομήσεων


Δίκαια χρόνια αιτήματα

Τα νέα στοιχεία  για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς,  παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το συνολικό σχέδιο του ΥΠΕΝ επίλυσης των  θεμάτων των  οικοδομικών συνεταιρισμών και των ιδιωτικών πολεοδομήσεων, ώστε να δοθεί μεγάλη  ώθηση στην αγορά των κατασκευών και την ανάπτυξη και ταυτοχρόνως , όπως τόνισε «να επιλυθούν χρόνια δίκαια αιτήματα της κοινωνίας με σεβασμό στο περιβάλλον, το Σύνταγμα και τις επιταγές του ΣτΕ» παρουσίασε   η κυρία Σταυρούλα Αγρίου, σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, σε εκδήλωση για τις «Οικιστικές Αναπτύξεις και Επενδύσεις σε εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών», που διοργάνωσε η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών”.

Συνολικά στην αρμόδια διεύθυνση πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος εκκρεμούν 88 ώριμα προς επίλυση αιτήματα Οικοδομικών Συνεταιρισμών και ιδιωτικών πολεοδομήσεων, τα οποία αφορούν κυρίως εκτάσεις στην Περιφέρεια και σύμφωνα με τα λεγόμενα της Σταυρούλας Αγρίου, εκπροσώπου του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη, το υπουργείο εργάζεται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης επιμέρους προβλημάτων, ώστε με πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες να δοθεί λύση και να εγκριθεί οικιστική καταλληλότητα για την οικιστική αξιοποίηση τους.

Παράλληλα στην εκδήλωση αναδείχτηκε με έμφαση ότι  220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί της Αττικής είναι αντιμέτωποι με δύσκολα ιδιοκτησιακά, δασικά και άλλα προβλήματα. Η κ. Αγρίου έδωσε το μήνυμα ότι όσοι από αυτούς τους συνεταιρισμούς έχουν «καθαρές εκτάσεις» και «στέρεα ιδιοκτησιακά δικαιώματα» θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις τους είτε να αποζημιωθούν για τις περιουσίες τους, μέσω της «τράπεζας Γης» και  του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, που ήδη έχει θεσμοθετήσει το ΥΠΕΝ,  με τον πολεοδομικό νόμο 4495/17 και ετοιμάζει τις αποφάσεις και τις διαδικασίες για την εφαρμογή του.

 

Παράταση

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ  ανακοίνωσε ότι  ετοιμάζεται τροπολογία παράτασης της προθεσμίας που έληξε τον Απρίλιο του 2018, για όσους οικοδομικούς συνεταιρισμούς προσέκρουσαν σε γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, ακόμη και να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, ώστε.να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους και να παραμένουν ενεργοί, που είναι προϋπόθεση για να εξασφαλίσουν οικιστική καταλληλότητα.

Διακομματική συναίνεση

Στην κατάμεστη από εκπροσώπους των χιλιάδων συνεταιριστών αίθουσα του ΕΒΕΑ, όπου η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών”, διοργάνωσε την εκδήλωση με θέμα «οικιστικές αναπτύξεις και επενδύσεις σε εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών» και συντόνισε ο δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής του ecopress,  η πρόεδρος του φορέα κυρία Γεωργία Ρωμαίου, τόνισε ότι  «έχουν γίνει άλματα την τελευταία πενταετία στα θέματα των οικοδομικών συνεταιρισμών», προσθέτοντας ότι «κατά γενική ομολογία τα θέματα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών δεν είναι απλά, είναι σύνθετα. Έχουν να κάνουν με διαχείριση εκτάσεων, που σημαίνει ότι είναι ζητήματα που εντάσσονται στην πολεοδομική νομοθεσία και είναι εξ ορισμού δύσκολα».

Είναι αξιοσημείωτο ότι  στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναδείχθηκε ευρύτατη διακομματική συναίνεση για την επίλυση των θεμάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών, όπως επισφραγίστηκε από τις παρεμβάσεις της κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη και  των βουλευτών της ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη και Αθανάσιου Μπούρα, όσο και από τις παρουσίες του Π. Πατσαβού από την Περιφέρεια Αττικής, εκπροσώπων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του Κινήματος Αλλαγής, των ΑΝΕΛ και του Κινήματος Πρασίνων.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ Σταυρούλα Αγρίου χειροκροτήθηκε σε πολλά σημεία της ομιλίας της. Επίσης ο Κων/νος Αραβώσης καθηγητής ΕΜΠ και εκπρόσωπος της ΝΔ  κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού,  παρουσιάζοντας ολοκληρωμένη εισήγηση για τους άξονες σύγχρονης περιβαλλοντικής, ενεργειακής και επενδυτικής κατεύθυνσης για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Επίσης η Γλυκερία Σιούτη καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στη Νομική Σχολή μίλησε για τον θεσμό της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης και την εφαρμογή του στο πεδίο των οικοδομικών συνεταιρισμών.

 

Το σχέδιο του ΥΠΕΝ

Η δημιουργία  ενός ολοκληρωμένου πλέγματος πολεοδομικού σχεδιασμού με νέα Τοπικά Χωρικά  Σχέδια για όλους τους δήμους της επικράτειας και παράλληλα η ολοκλήρωσης  του χωροταξικού σχεδιασμού σε εθνικό, περιφερειακό αλλά και τοπικό επίπεδο, όπως άλλωστε αποτελεί διαχρονική επιταγή του ΣτΕ,  αποτελεί την βάση αναφοράς για την επίλυση των θεμάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών και των ιδιωτικών πολεοδομήσεων,  είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ Σταυρούλα Αγρίου.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την κύρωση των δασικών χαρτών για το σύνολο της επικράτειας την περίοδο 2018-2020 επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί ριζικά και ολοκληρωμένα το θέμα της χωροθέτησης και αδειοδότησης κάθε είδους δραστηριοτήτων και επενδύσεων στη χώρα και μεταξύ αυτών να αντιμετωπιστεί επιτέλους στην κατεύθυνση της τελικής λύσης  και το πολύπαθο θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών.

Για αρκετούς οικοδομικούς συνεταιρισμούς με δεκάδες χιλιάδες μέλη, που συγκεντρώνουν όλες της προϋποθέσεις οικιστικής καταλληλότητας, σύγχρονης λειτουργίας με αναμορφωμένα καταστατικά και διαθέτουν καθαρές ιδιωτικές εκτάσεις προς πολεοδόμηση και δόμηση παγιώνεται η πεποίθηση στα συναρμόδια  υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΝ, στο σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων, όσο και στην αγορά ότι αποτελούν πλέον ένα ώριμο και δυναμικό πεδίο, σύγχρονων οικιστικών αναπτύξεων και επενδύσεων, υψηλής απόδοσης.

 

Δυσκολίες στην Αττική για 220 συνεταιρισμούς

Οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί στην Αττική, οι οποίοι δεν έχουν υλοποιήσει τον σκοπό τους έως σήμερα, υπολογίζονται σε περίπου 220. Οι βασικοί λόγοι, σύμφωνα με την κυρία Αγρίου είναι τέσσερις.

Καταρχάς, στο Ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής, δεν προβλέπεται η ανάπτυξη συνεταιριστικής δόμησης και αντίστοιχα στα εγκεκριμένα Γενικά Πολεδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), στα οποία εμπίπτουν εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών δεν καθορίζονται περιοχές περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Επιπλέον, στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα μετά την έγκριση του νόμου 4280/2014 (εκτός από κάποια μεμονωμένα ερωτήματα) ενώ δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές διατάξεις που προβλέπουν ότι με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης και την έκδοση του ΠΔ μπορεί να τροποποιούνται όροι και προβλέψεις του υπερκείμενου επιπέδου σχεδιασμού (ΓΠΣ κλπ.)

Τέλος πολλές από τις συγκεκριμένες εκτάσεις υπάγονται σε περιοχές με ίδιο νομικό καθεστώς (όπως δασικές εκτάσεις) ή δεσμεύονται από άλλες διατάξεις (π.χ. για τους ορεινούς όγκους κλπ). Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε η κυρία Αγρίου, εάν δεν ολοκληρωθεί συνολικά ο σχεδιασμός, δεν πρόκειται να λυθούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί.

 

Άλματα την τελευταία πενταετία

Μιλώντας στην εκδήλωση η πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών κυρία Γεωργία Ρωμαίου, είπε ότι «ο Συλλογικός Φορέας έχει κάνει άλματα την τελευταία πενταετία ωστόσο κατά γενική ομολογία τα θέματα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών δεν είναι απλά, είναι σύνθετα. Έχουν να κάνουν με διαχείριση εκτάσεων, που σημαίνει ότι είναι ζητήματα που εντάσσονται στην πολεοδομική νομοθεσία και είναι εξ ορισμού δύσκολα».

Σημείωσε επίσης ότι στο διάστημα αυτό προχώρησε και η νομοθεσία. «Έχουν γίνει νομοθετικές ρυθμίσεις στην πολεοδομική νομοθεσία όπου εντάσσονται και οι Ο. Σ. και προχώρησαν πολλά σοβαρά θέματα (ανάρτηση δασικών χαρτών, κτηματολόγιο, ολοκλήρωση πολεοδομικού σχεδιασμού οριοθέτηση παραλιών, κλπ) και έχουν δρομολογηθεί και προχωράνε και άλλα που επηρεάζουν ευνοϊκά και την εξέλιξη των Οικοδομικών Συνεταιρισμών».

Η κ. Ρωμαίου επισήμανε ότι σήμερα υπάρχει παρθένο έδαφος για την αξιοποίηση εκτός σχεδίου περιοχών,  σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, οι οποίες καλύπτουν επιφάνεια, περίπου 150.000 στρεμμάτων. Πρόσφατα ο συλλογικός φορέας συναντήθηκε με τον κ. Σταθάκη, όπου έγινε εκτεταμένη συζήτηση γύρω από τα θέματα των Ο.Σ. Παράλληλα, συστήθηκε στο υπουργείο ειδική Επιτροπή για περαιτέρω διερεύνηση και επίλυση των προβλημάτων.

 

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις