Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

19/01/2015 - Η εκδήλωση στο Τιτάνια - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η εκδήλωση στο Τιτάνια - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την πραγματοποιηθείσα εκδήλωση του Συλλογικού Φορέα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.» στο Ξενοδοχείο Τιτάνια την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015 εκδόθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.
 

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο του ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


 

Επιτροπή Πρωτοβουλίας
και Συλλογικής Δράσης
Οικοδομικών Συνεταιρισμών
Ζήνωνος 4α - Αθήνα 10431
ΤΗΛ. : 210.5236.627 (& FAX) - 6977.207738

Αθήνα, 19-1-2015
Αρ. Πρωτ.: 19       

 

Δελτίο Τύπου
Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής
Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών.

 

ΠΡΟΣ: Υ.Π.Ε.Κ.Α. – ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΛ.Π.

 

ΘΕΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ : «Οι αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προοπτικές που ανοίγονται με τις νέες ρυθμίσεις για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς και πως προδιαγράφονται τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της νομοθετικής ρύθμισης».

Την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ εκδήλωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών με αφορμή την ψήφιση του νόμου 4280/2014 «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιµη ανάπτυξη οικισµών - Ρυθµίσεις δασικής νοµοθεσίας κ.λπ.».

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η κ. Γλυκερία Σιούτη καθηγήτρια της Νομικής Σχολικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Χρήστος Καβαλόπουλος μεταλλειολόγος – μηχανικός, ο κ. Ελευθέριος Σταματόπουλος διδάκτωρ δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος και η κ Γεωργία Ρωμαίου δικηγόρος, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Αργύρης Δεμερτζής.

Η κ. Σιούτη ανέλυσε τις ρυθμίσεις του Ν. 4280/2014 οι οποίες επιλύουν θέματα πολεοδομικού,  χωροταξικού και δασικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων και εκκρεμή ζητήματα Ο.Σ. που παρέμεναν στάσιμα για δεκαετίες. Επίσης ανεφέρθη στον θεσμό της «Τράπεζας Γης» εκθέτοντας σε γενικές γραμμές την διαδικασία ανταλλαγής μέσω του μηχανισμού της Τράπεζας γης και με ποιο τρόπο ειδικότερα θα μπορέσει το όλον σύστημα να λειτουργήσει στην πράξη.  

Ο κ. Καβαλόπουλος επισήμανε ότι ο νόμος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση αλλά οι ρυθμίσεις του επιλύουν μικρό μέρος εκκρεμών ζητημάτων.  Επειδή υπάρχουν και άλλοι Ο.Σ. με σοβαρά θέματα που δεν καλύπτονται από στον ψηφισθέντα νόμο, αναφέρθηκε στις βελτιωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ακόμα ώστε να ενταχθούν και αυτοί στο ειδικό καθεστώς περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης των διατάξεων του ν 2480/2014.

Τέλος ο κ. Σταματόπουλος αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα και στις καινοτομίες του νόμου από πλευράς περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών προοπτικών. Τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του εξυπηρετούν ανάγκες δημοσίου συμφέροντος, προστατεύουν το περιβάλλον και παρέχουν κίνητρα για ανάπτυξη προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του νόμου. 

Η συντονίστρια του Συλλογικού Φορέα κ Ρωμαίου τόνισε ότι η δράση του φορέα άλλαξε την εσφαλμένη εικόνα για τους Ο.Σ. και η κοινή γνώμη γνωρίζει πλέον ότι οι Ο.Σ. δεν είναι καταπατητές αλλά νόμιμοι ιδιοκτήτες γιατί κατέχουν ιδιωτικές εκτάσεις (όχι δημόσιες) εξοφλημένες προ πεντηκονταετίας από τον μόχθο και το υστέρημα των απλών ανθρώπων που την δεκαετία του 1950-1960 πίστεψαν ότι η  συμμετοχή τους στους Ο.Σ. θα τους εξασφάλιζε φθηνή στέγη. Ότι σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον γιατί υποστηρίζουν πάντα την ήπια και οργανωμένη δόμηση και ότι δεν έχουν καμιά σχέση με μεγάλα συμφέροντα γιατί ανέκαθεν απευθυνόντουσαν στα λαϊκά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. και βουλευτής Κορινθίας κ. Ν. Ταγαράς, ο Υπουργός Παιδείας κ. Α. Λοβέρδος, ο βουλευτής - τέως Υπουργός και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Μπούρας, η εκπρόσωπος της βουλευτού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κα. Ν. Βαλαβάνη και ο κ. Διαμαντάκος εκπρόσωπος της «Νέας Μέρας». Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεώργιος Κασιμάτης, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Χαράλαμπος Τσουτρέλλης, ο τέως Πρόεδρος της Κοινότητας Πικερμίου κ. Ευάγγελος Ξηντάρας, ο κ. Κωνσταντίνος Κραββαρίτης δασολόγος, τέως Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Σκουρής τέως Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote κα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. κ. Νικόλαος Ταγαράς με παρέμβασή του στην εκδήλωση αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του Ν. 4280/2014 και τόνισε ότι με τον νόμο αυτό γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης χρόνιων εκκρεμοτήτων πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα που ταλαιπωρούσαν για δεκαετίες μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι το πρώτο νομοθέτημα που μετά από σαράντα και περισσότερα χρόνια προσεγγίζει θετικά και δίνει ρεαλιστικές λύσεις σε εκκρεμή ζητήματα Οικοδομικών Συνεταιρισμών που κρατούσαν σε κατάσταση ομηρίας χιλιάδες οικογένειες.

Οι ρυθμίσεις του νόμου είναι συμβατές με την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις Συνταγματικές διατάξεις γιατί διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον γιατί παραχωρούνται στο ελληνικό κράτος οι μισές ιδιωτικές εκτάσεις των Ο.Σ. για ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών και χώρων πρασίνου για αποκλειστική δημόσια χρήση και εξυπηρέτηση  των πολιτών.

Σύντομος χαιρετισμός και τοποθέτηση έγινε από τον Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, από τον καθηγητή συνταγματικού δικαίου κ. Γεώργιο Κασιμάτη, ενώ διαβάστηκε δήλωση της βουλευτού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κας Νάντιας Βαλαβάνη από την εκπρόσωπό της.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και βουλευτή στην περιφέρεια Αττικής κ Αθανασίου Μπούρα του οποίου η συμβολή στην αντιμετώπιση των δίκαιων αιτημάτων των Ο.Σ. είναι ευρύτερα γνωστή γιατί βρίσκεται δίπλα στους Ο.Σ. επί σειρά ετών, υποστηρίζει και συμπαραστέκεται στα προβλήματά τους και είναι άριστος γνώστης των θεμάτων τους.

Η συνεισφορά του στην διαμόρφωση των ρυθμίσεων του ψηφισθέντος νόμου είναι τεράστια.

Παρεμπιπτόντως αξίζει να σημειωθεί η επίσης μεγάλη συνεισφορά του στην λύση και άλλου προβλήματος μείζονος ενδιαφέροντος, την υπέρογκη επιβάρυνση με ΕΝΦΙΑ, που έπληξε από τον Σεπτέμβριο τους Ο.Σ. θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητα και το μέλλον τους.

Ο κ Μπούρας με την παρουσία του στην εκδήλωση ανήγγειλε την απαλλαγή των Ο.Σ. από τον ΕΝΦΙΑ καταθέτοντας στο προεδρείο σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών.

Στην δευτερολογία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. κ. Ταγαράς ανέφερε ότι τίποτα δεν χαρίζεται χωρίς αγώνα. Τώρα μάλιστα οι Ο.Σ. με τις ρυθμίσεις του ψηφισθέντος νόμου έχουν στα χέρια τους τα εργαλεία και τα όπλα με τα οποία μπορούν και πρέπει να παλέψουν για να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την κείμενη νομοθεσία, να επιλύσουν εκκρεμότητες Ο.Σ. που δεν αντιμετωπίζονται από τις ρυθμίσεις του ψηφισθέντος νόμου, να επιταχύνουν την έκδοση των Π.Δ. και ΥΑ που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου και να παραμερίσουν κάθε εμπόδιο που θα συναντούν στην πορεία τους .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν συνεταιριστές, μέλη διοικήσεων αρχών, φορέων και συλλόγων,  ειδικοί επιστήμονες πολεοδόμοι, περιβαλλοντολόγοι, δασολόγοι, οικονομολόγοι κ.λπ. και πλήθος κόσμου ενώ οι εργασίες της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν σε πολιτισμένο κλίμα ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ψηφισθέντος νόμου 4280/2014 είναι η κοινωνική και αναπτυξιακή του διάσταση γιατί επουλώνει χρόνιες πληγές της ελληνικής κοινωνίας δίνοντας ελπίδα και προοπτικές για ανάπτυξη. Κυρίως όμως οι ρυθμίσεις του εξυπηρετούν ανάγκες δημοσίου συμφέροντος, θωρακίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και διασφαλίζουν την ανάπτυξη του φυσικού μας πλούτου.

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις