Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

27/03/2014 - Η εκδήλωση στο ΒΕΑ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εκδήλωση στο ΒΕΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την πραγματοποιηθείσα εκδήλωση του Συλλογικού Φορέας των Οικοδομικών Συνεταιρισμών «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.» στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) την  Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 εκδόθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο του ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Επιτροπή Πρωτοβουλίας
και Συλλογικής Δράσης
Οικοδομικών Συνεταιρισμών
Ζήνωνος 4α - Αθήνα 10431
ΤΗΛ. : 210.5236.627 (& FAX) - 6977.207738

 

           Αθήνα, 27-3-2014   

          Αρ. Πρωτ.: 74          

 

Δελτίο Τύπου
Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής
Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών.

 

ΠΡΟΣ: Υ.Π.Ε.Κ.Α. – ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΛ.Π.

 

ΘΕΜΑ: Εκδήλωση με θέμα «Προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη - Ο νευραλγικός και επίκαιρος ρόλος των Οικοδομικών Συνεταιρισμών».

 

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Β.Ε.Α. εκδήλωση εκ μέρους της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών με αφορμή τις τρέχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η κ Γλυκερία Σιούτη καθηγήτρια της Νομικής Σχολικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ Λάμπρος Βενέτης μεταλλειολόγος μηχανικός, ο κ Κώστας Κραββαρίτης δασολόγος, αναπληρωτής Γεν Δ/ντής Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η κ Γεωργία Ρωμαίου - Πέτσα δικηγόρος, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ Αργύρης Δεμερτζής.

Η εκδήλωσε ξεκίνησε με σύντομη εισαγωγή εκ μέρους της κ Γ. Ρωμαίου - Πέτσα η οποία αναφέρθηκε συνοπτικά στη δημιουργία και τους σκοπούς του συλλογικού φορέα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.».

Ο νέος φορέας αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, εξελίχθηκε ταχύτατα και πολύ σύντομα αύξησε κατακόρυφα τα μέλη του από την ανάγκη να εκφραστούν ευρύτερα οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί σε συλλογική βάση ως φορείς ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με κατ εξοχήν περιβαλλοντικούς σκοπούς και μέσω του συλλογικού αυτού οργάνου να γίνει η παρουσία μας δυναμική και παρεμβατική για να υποστηρίξουμε αποτελεσματικότερα τα θέματά μας.

Η κυρία Σιούτη ανεφέρθη διεξοδικά και ανέλυσε το περιεχόμενο των πρόσφατων νομοσχεδίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής “Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης” και ‘’Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί  - Χρήσεις Γης’’

Επεσήμανε ρυθμίσεις οι οποίες προσεγγίζουν και επιλύουν εκκρεμή θέματα δασικού, πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα τα οποία υπήρξαν στάσιμα επί δεκαετίες και ανέλυσε τον νέο θεσμό της τράπεζας γης ο οποίος καθιερώνει ηλεκτρονικό τρόπο διαχείρισης δικαιωμάτων σχετικά με την ανταλλαγή εκτάσεων .

Ανέφερε ακόμη ότι ενώ με τις πρόσφατες ρυθμίσεις επιτρέπονται πολλές παρεμβάσεις σε δασικές κυρίως εκτάσεις, για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς εξακολουθούν οι δεσμεύσεις του παρελθόντος σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι επιτρεπτή η αξιοποίηση των δασικού χαρακτήρα εκτάσεών τους τις οποίες κατέχουν νόμιμα πριν το Σύνταγμα του 1975.

Ο κ Βενέτης αναφερόμενος στα νομοσχέδια τόνισε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις, η τράπεζα γης κλπ μπορεί ενδεχομένως να λύνουν ορισμένα εκκρεμή προβλήματα, για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς όμως πρόκειται στην ουσία για τις παλιές προτάσεις ανταλλαγής εκτάσεων οι οποίες δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς στην πράξη.

O κ Κραββαρίτης με βάση την επιστημονική του γνώση ως δασολόγος υπεστήριξε ότι πρέπει κάποτε να πάψουν τα ταμπού γύρω από το δικαίωμα του ανθρώπου στην απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ανήκει και το δάσος, που είναι κοινωνικό αγαθό.

Η σωστή και ισορροπημένη αξιοποίηση δασικών εκτάσεων με την ένταξη του ανθρώπινου παράγοντα μέσα σε αυτό για την περιποίηση και την προστασία του, μόνο στη δική μας χώρα απαγορεύεται σε αντίθεση με άλλες δασοσκεπείς χώρες .

Οι εργασίες της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν σε πολιτισμένο κλίμα ανάπτυξης επιστημονικών θέσεων και προτάσεων, ουσιαστικής κριτικής και ελεύθερης έκφρασης, ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου.

Ενόψει των πρόσφατων νομοσχεδίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής “Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης” και ‘’Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί  - Χρήσεις Γης’’, οι συζητήσεις περιστράφηκαν κυρίως γύρω από προβλήματα σχετικά με χρήσεις γης,  περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα και πως στο περιεχόμενο αυτών των νομοσχεδίων μπορούν να ενταχθούν ρυθμίσεις που θα δίνουν λύσεις σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Γενικά εκφράστηκε η άποψη ότι τα νομοσχέδια βαδίζουν σε πολλά ζητήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως, όσον αφορά τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς πρέπει να γίνουν ορισμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις και προσθήκες για την ρύθμιση των ζητημάτων τους η οποία στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία  αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί παρέχει κίνητρα για ανάπτυξη γεγονός που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της χειμαζόμενης Ελληνικής οικονομίας.

Γενικά από το όλο πνεύμα της εκδήλωσης φάνηκε ότι για την επίλυση των ζητημάτων των Οικοδομικών Συνεταιρισμών δεν είναι δυνατόν να είναι απόντες οι φορείς αυτοί κατά την σύνταξη νομοσχεδίων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις που τους αφορούν, αλλά επιβάλλεται να συμμετέχουν ενεργά με διατύπωση θέσεων.

Για τον λόγο αυτό κρίθηκε  απαραίτητη η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας σε διαρκή και μόνιμη βάση μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και του συντονιστικού οργάνου των Οικοδομικών Συνεταιρισμών με την σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα μελετά και επεξεργάζεται τα διάφορα ζητήματα.

Με αυτό τον τρόπο θα διερευνηθούν και θα δρομολογηθούν από κοινού τρόποι προσέγγισης των προβλημάτων για την αποτελεσματικότερη ρύθμισή τους.

Η πρόταση αυτή χαιρετίστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλο το σώμα και μάλιστα συμπληρώθηκε με την δημιουργία επιτροπής με σχετική νομοθετική ρύθμιση εν είδη θεσμικού φορέα με συμμετοχή εκπροσώπων Υ.Π.Ε.Κ.Α., Οικοδομικών Συνεταιρισμών, Ο.Τ.Α. και άλλων θεσμικών φορέων για την διαρκή διαχείριση και υποστήριξη των σχετικών θεμάτων.

Τέλος επισημάνθηκε από τους περισσότερους η τεράστια σημασία από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς της επίλυσης των προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών με την πρωτοφανή οικονομική κρίση στην πατρίδα μας γιατί η σωστή διαχείριση του ζητήματος υπόσχεται ρεαλιστικές προοπτικές και διεξόδους για ανάπτυξη ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο κ Α. Μπούρας, βουλευτής, τέως Υπουργός και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δημοσιογράφος κ Σ Βούλτεψη, oι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό και ανέλαβαν δεσμεύσεις για την επίλυση των θεμάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε επίσης ο κ Διαμαντάκος εκπρόσωπος της «Νέας Μέρας».    

Επίσης παρέστη ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ Χαράλαμπος Τσουτρέλλης.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έκαναν παρεμβάσεις καταθέτοντας προτάσεις και προβληματισμούς εκπρόσωποι Δ.Σ. Οικοδομικών Συνεταιρισμών, και άλλων φορέων οι κ.κ.: Καβαλόπουλος, Δημητρακόπουλος πρώην δήμαρχος Περιστερίου, Βαγενά, Σταμούλη, Ηλιοπούλου, Χριστακοπούλου, Σκουρής, Βλάχος, Καμινάρης, Κέππας, Νικολακάκης, Μελετιάδου, Καρατζαφέρης, Σταματόπουλος δασολόγος – περιβαλλοντολόγος.

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις