Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

27/03/2014 - Η εκδήλωση στο ΒΕΑ - Ενημέρωση

 

Η εκδήλωση στο ΒΕΑ
Ενημέρωση

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) η εκδήλωση που είχε προγραμματισθεί στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που απεφάσισε ο Συλλογικός Φορέας των Οικοδομικών Συνεταιρισμών «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.» με αφορμή τα πρόσφατα περιβαλλοντικά και χωροταξικά νομοσχέδια του ΥΠΕΚΑ “Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, κλπ» και ‘’Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση-Βιώσιμη ανάπτυξη, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί κλπ’’ τα οποία δεν έδιναν λύσεις στα θέματά τους.

Για τον συλλογικό φορέα των Ο.Σ. έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Ο νέος φορέας αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια αυξάνοντας κατακό-ρυφα τα μέλη του τα οποία είναι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί με τα ίδια προβλήματα και κυρίαρχος στόχος του συλλογικού αυτού οργάνου είναι η ομαδική υποστήριξη και προώθηση των κοινών σκοπών. Η δημιουργία του φορέα ήτανε επιτακτική γιατί έτρεχαν ρυθμίσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα και έπρεπε να ασκηθούν συλλογικές παρεμβάσεις για την επίλυση των θεμάτων μας.

Με τη συλλογική δράση αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος των Ο.Σ. στην κοινωνία και έγιναν ευρέως αποδεκτοί ως φορείς ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Η προσέλευση και η παρουσία ατόμων στην εκδήλωση υπήρξε πρωτοφανής.
Η αίθουσα του ΒΕΑ ήτανε κατάμεστη καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης και υπήρξε μεγάλος συνωστισμός ατόμων στον προθάλαμο της αίθουσας. Υπολογίζεται ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, εκπρόσωποι ΟΤΑ, δημοσιογράφοι, άτομα του επιστημονικού χώρου, καθηγητές πανεπιστημίου, ειδικοί περιβαλλοντολόγοι, δασολόγοι, νομικοί, μηχανικοί, κλπ εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, μέλη και διοικήσεις Ο.Σ. και πολλοί άλλοι.

Τα θέματα κάλυψαν η κ Γλυκερία Σιούτη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην έδρα του περιβάλλοντος, ο κ Βενέτης μηχανικός μεταλλειολόγος, ο κ Κραββαρίτης δασολόγος αναπληρωτής Γεν Δ/ντής Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η κ Ρωμαίου δικηγόρος, συντονίστρια του Συλλογικού Φορέα, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ Αργύρης Δεμερτζής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ Α. Μπούρας, βουλευτής, τέως Υπουργός και Γεν Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η δημοσιογράφος κ Σ Βούλτεψη, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ Διαμαντάκος εκπρόσωπος της «Νέας Μέρας», ο κ Χαράλαμπος Τσουτρέλλης καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο κ Καβαλόπουλος μηχανικός μεταλλειολόγος, πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ο κ Δημητρακόπουλος, τ. δήμαρχος Περιστερίου, o κ Σταματόπουλος, δασολόγος-περιβαλλοντολόγος ο κ. Σκουρής, τ. Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote, οι πρόεδροι Ο.Σ. κκ Βλάχος, Καμινάρης, Κέππας, Νικολακάκης, Μελετιάδου, Καρατζαφέρης κλπ.

Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στο φύλλο της 28ης Μαρτίου φιλοξένησε στην οικονομική στήλη ολοσέλιδο άρθρο του δημοσιογράφου κ Δεμερτζή με τίτλο «οι δασικοί χάρτες θα λύσουν τα χέρια των συνεταιρισμών» όπου αναφέρθηκαν διεξοδικά οι εργασίες της εκδήλωσης, ενώ μεγάλες «ηλεκτρονικές» αναφορές έγιναν στο side www.crashonline.gr από τον δημοσιογράφο κ Παπακωνσταντόπουλο και στο side info@elzoni.gr της δημοσιογράφου και βουλευτού κ Σ Βούλτεψη.

Η εκδήλωση είχε παλμό και δυναμική με ουσιαστικές παρεμβάσεις και κριτική των συμμετεχόντων οι οποίοι κατέθεταν προτάσεις και προβληματισμούς, ενώ οι εργασίες της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν σε πολιτισμένο επίπεδο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων.

Γενική άποψη του σώματος ήταν ότι στα τρέχοντα νομοσχέδια ρυθμίζονται αρκετά εκκρεμή ζητήματα δασικά, πολεοδομικά κλπ αλλά δεν δίνονται ικανοποιητικές λύσεις σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς, γι’ αυτό έγιναν προτάσεις να γίνουν προσθήκες και βελτιώσεις στο περιεχόμενό τους που θα ρυθμίζουν τα θέματά τους.

Εξάλλου έντονα σχολιάστηκε η μη συμμετοχή των Ο.Σ. στις υπηρεσίες της Διοίκησης κατά την σύνταξη νόμων που τους αφορούν και ενόψει του νέου φορέα προτάθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής με συμμετοχή υπηρεσιών του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και του συντονιστικού οργάνου των Οικοδομικών Συνεταιρισμών για την συστηματική μελέτη και επεξεργασία των σχετικών θεμάτων.

Τέλος τονίστηκε από πολλούς ομιλητές ότι η ρύθμιση των εκκρεμοτήτων θα επιτρέψει την αξιοποίηση των εκτάσεων των Οικοδομικών Συνεταιρισμών πράγμα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση.

 

Ακολουθεί η πρόσκληση της επιστημονικής εκδήλωσης

 

Πρόσκληση

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών με αφορμή τις τρέχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα

«Προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη

-

Ο νευραλγικός και επίκαιρος ρόλος των Οικοδομικών Συνεταιρισμών »

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι η κ Γλυκερία Σιούτη καθηγήτρια της Νομικής Σχολικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ Λάμπρος Βενέτης μεταλλειολόγος μηχανικός, ο κ Κώστας Κραββαρίτης δασολόγος, αναπληρωτής Γεν Δ/ντής Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η κ Γεωργία Ρωμαίου - Πέτσα δικηγόρος.

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ Αργύρης Δεμερτζής.

 

Ημερομηνία εκδήλωσης

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, ώρα 11 π.μ.

Αίθουσα εκδηλώσεων ΒΕΑ, Ακαδημίας 18, 1ος όροφος


Τίτλοι πρόσφατων νομοσχεδίων
Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

  • “Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης”
  • ‘’Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί  - Χρήσεις Γης’’

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις