Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δελτίο Τύπου: Νομοθετική ρύθμιση για τα Καταστατικά των Οικοδομικών Συνεταιρισμών

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ                                                        
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ                                          Αθήνα  23-1-2020
Ζήνωνος 4α  T
.K. 10431 - ΑΘΗΝΑ                                             Αρ.Πρωτ.: 06
Τηλ.: 2105236627  – 2107629974                                  email: 
opanspe@otenet.gr
Κιν: 6977207738                                                                            gromeou@otenet.gr
                                                                                                 webwww.opanspe.gr 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νομοθετική ρύθμιση για τα Καταστατικά των Οικοδομικών Συνεταιρισμών

Οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, μέλη της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.» με πρόσφατη συνεδρίαση του Συλλογικού τους Φορέα, θα ήθελαν να εκφράσουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου  Οικονομικών για την παράταση της προθεσμίας εναρμόνισης των καταστατικών των Οικοδομικών Συνεταιρισμών.

Ειδικότερα με την διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 65 με τίτλο Λοιπές διατάξεις του Νόμου 4646/2019/ΦΕΚ/Α/201 «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» δόθηκε παράταση για την εναρμόνιση των καταστατικών των Οικοδομικών Συνεταιρισμών μέχρι την 3-11-2020.

Μέσω του Συλλογικού τους οργάνου, της Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί εκφράζουν την ικανοποίηση τους γιατί η νομοθετική ρύθμιση θα τους δώσει την δυνατότητα να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους και να συνεχίσουν κανονικά την λειτουργία τους για να εξυπηρετήσουν τις κοινωνικές ανάγκες των μελών τους.

Εξάλλου, η νομοθετική ρύθμιση επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον και την ευαισθησία της Πολιτείας για τα κοινωνικά ζητήματα των Ο.Σ. και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση στα πλαίσια της εμπέδωσης του περί δικαίου αισθήματος των πολιτών γιατί αποτρέπει  τον άδικο και άνισο αποκλεισμό ορισμένων Ο.Σ., στερώντας τους τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την στεγαστική αποκατάσταση των χιλιάδων πολιτών μελών τους, οι οποίοι θα υποστούν ανεπανόρθωτες καταστρεπτικές συνέπειες και θα αδικηθούν χωρίς δική τους ευθύνη ή υπαιτιότητα.

Η ρύθμιση πέρα από τον κοινωνικό και δίκαιο χαρακτήρα της εναρμονίζεται με τον αναπτυξιακό προγραμματισμό και τους στόχους της Κυβέρνησης η οποία προχωράει νομοθετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Θα ήτανε συνεπώς δυσάρεστο τώρα που οι εκτάσεις των Οικοδομικών Συνεταιρισμών υπόσχονται προοπτικές και κίνητρα για ανάπτυξη και επενδύσεις, και συμπλέουν με τον να υπάρξει τροχοπέδη από ζητήματα διαδικασίας, και όχι ουσίας, όπως η εναρμόνιση των καταστατικών.

Και αναμφισβήτητα οι μεγάλες εκτάσεις των Ο.Σ. πανελλαδικά προσφέρονται για πρότυπες αναπτυξιακές μονάδες και επενδύσεις υψηλής απόδοσης, στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης, και μπορούν να προσφέρουν πολλά στο περιβάλλον, στις τοπικές κοινωνίες και στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Εκ μέρους της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.» θα θέλαμε επίσης να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τον κύριο Χρήστο  Τριαντόπουλο, Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών ο οποίος με το ενδιαφέρον και την ουσιαστική συμπαράστασή του στα θέματα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών, συνέβαλε αποφασιστικά στην νομοθετική ρύθμιση.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ Τριαντόπουλος αντιμετώπισε τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς ως θεσμικούς φορείς ευρύτερου ενδιαφέροντος που καλύπτουν τους κοινωνικοοικονομικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το αίτημα γιατί είναι κοινωνικά δίκαιο, εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και έχει ευρύτερη αναπτυξιακή διάσταση που είναι απόλυτα συμβατή με την αναπτυξιακή κατεύθυνση της παρούσας Κυβέρνησης.

 

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.

Γεωργία Ρωμαίου Πρόεδρος
Νίκος Αποστολόπουλος Αντιπρόεδρος
Τσιώνης Γεώργιος Γενικός Γραμματέας

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις