Newsletter
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

10/11/2019 - Γενική Συνέλευση Προϋπολογισμού 4-12-2019

 

Γενική Συνέλευση Προϋπολογισμού

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού για την έγκριση του Προϋπολογισμού έτους 2020.

Με παρουσία πολλών μελών και των δύο κτημάτων και σε πολιτισμένο κλίμα επικοινωνίας και διαλόγου συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενώ η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με την καθιερωμένη ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης της Προέδρου για τις δράσεις της Διοίκησης για την προώθηση των υποθέσεων του Συνεταιρισμού, για το στάδιο που βρίσκονται σήμερα και για την περαιτέρω αναμενόμενη πορεία και εξέλιξή τους.

_________________

Στη Μαυρολίμνη πολλά θέματα εξελίσσονται θετικά, υλοτομία, πυρασφάλεια, βελτίωση δασικού δικτύου, νέο Πυροφυλάκειο, συμμετοχή στη ΔΕΔ (Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης) Λουτρακίου κλπ. Το κυρίαρχο όμως θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον του σώματος είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο βρίσκεται έτοιμο και ολοκληρωμένο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος εν αναμονή της έγκρισής του με Προεδρικό Διάταγμα.

Το Πολεοδομικό Σχέδιο που αποτελεί τον υπερκείμενο σχεδιασμό του Δήμου, είναι προϋπόθεση για την αξιοποίηση της Μαυρολίμνης και όπως είναι φυσικό η αναμενόμενη σύντομα έγκρισή του είναι προπομπός για την πολεοδόμηση της έκτασης που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την έγκριση της σχετικής μελέτης.

Όπως τονίστηκε στην ΓΣ, λόγω της θετικής εξέλιξης του Γ.Π.Σ. Λουτρακίου, έχει εκδηλωθεί ευρύτερο ενδιαφέρον για μερίδες και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο από κατοίκους του Δήμου στην γύρω περιοχή, αλλά και ευρύτερα, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό ζητούν να αγοράσουν μερίδες στη Μαυρολίμνη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Πρόεδρος, αυτό το έντονο ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία σημαίνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Για το λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο απεφάσισε να εισηγηθεί στην ΓΣ να διατεθούν πάλι μερίδες της Μαυρολίμνης και το σώμα απεδέχθη την πρόταση της Διοίκησης και απεφάσισε ομόφωνα να διατεθούν εβδομήντα έξι μερίδες σε μέλη και σε τρίτους. Οι γενικοί όροι και οι προϋποθέσεις διάθεσης των μερίδων, διαδικασία συμμετοχής ενδιαφερομένων, αξία μερίδας, τρόπος πληρωμής κλπ καθορίζονται λεπτομερώς στο ειδικό άρθρο Διάθεση Μερίδων Μαυρολίμνης.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε στις σχέσεις συνεργασίας και ανοιχτής επικοινωνίας με τον Δήμαρχο Λουτρακίου κ Γκιώνη καθώς και στο προσωπικό ενδιαφέρον του για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς του Δήμου οι εκτάσεις των οποίων θα συντελέσουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

___________________

Για το Ντράφι έγινε εκτεταμένη ενημέρωση για τις δράσεις της Διοίκησης και τις ενέργειες που κάνει ο Συνεταιρισμός για την αντιμετώπιση και βελτίωση των καθημερινών ζητημάτων που απασχολούν σοβαρά τους κατοίκους.

Είναι γεγονός ότι στο Ντράφι, που κατοικείται πολλά χρόνια από μέλη μας, έχουν συσσωρευτεί με τον καιρό μικρά και μεγάλα προβλήματα καθημερινότητας γιατί η περιοχή στερείται βασικών κοινωνικών υποδομών.

Τα μέλη μας παραπονούνται γιατί ταλαιπωρούνται καθημερινά σε δύσκολες καταστάσεις και διαμαρτύρονται στον Συνεταιρισμό γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει από την Δημοτική Αρχή η αναμενόμενη ανταπόκριση στα κρίσιμα ζητήματα που βιώνουν καθημερινά.

Αρκεί να αναφερθεί ότι ακόμη κόβεται το νερό και το τηλέφωνο στο Ντράφι για μέρες.

Ο Συνεταιρισμός από την πλευρά του δεν μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα. Ωστόσο, για να βοηθήσει τους Ντραφιώτες μέλη βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με Αυτοδιοικητικούς Φορείς, Αρχές, παράγοντες κλπ και ασκεί παρεμβάσεις σε κάθε αρμόδιο για να βοηθήσει και να προωθήσει ζητήματα που θα εξυπηρετήσουν και θα ανακουφίσουν τις καθημερινές πιεστικές ανάγκες, όπως παρεμβάσεις για επέκταση συγκοινωνίας ΟΟΣΑ, θέματα ασφάλειας και πυρασφάλειας, ζητήματα δεξαμενής και νερού, μείωσης αντικειμενικών αξιών, ταχυδρομείου και πολλά άλλα.

Το σώμα ενημερώθηκε ακόμα για τις ενέργειες της Διοίκησης για τον καθαρισμό, την συντήρηση, την ασφάλεια και την συστηματική επίβλεψη του χώρου του κέντρου και της παιδικής χαράς.

Η παιδική χαρά πρόκειται να ολοκληρωθεί την φετινή περίοδο μετά από καθυστερήσεις, που όμως δεν οφειλόντουσαν σε ευθύνη του Συνεταιρισμού.

Το ενδιαφέρον του σώματος κορυφώθηκε με την ενημέρωση της προέδρου για την εξέλιξη του δικαστικού αγώνα που έχει αρχίσει ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου με αγωγή του κατά του Συνεταιρισμού στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την ιδιοκτησία του κέντρου.

Είναι γνωστό ότι ο Συνεταιρισμός έχει δικαιωθεί δύο φορές από το κτηματολόγιο το οποίο απεφάνθη ότι ο χώρος του κέντρου ανήκει στον Συνεταιρισμό, πλην του χώρου για ανέγερση σχολείων.

Ήδη το Δικαστήριο εξέδωσε πρόσφατα προδικαστική απόφαση και διέταξε πραγματογνωμοσύνη, διορίζοντας πραγματογνώμονα από την λίστα που διατηρεί το Δικαστήριο, ο οποίος μετά από επιτόπια θεώρηση του επιδίκου πολεοδομικού Κέντρου και εφαρμογής επί του εδάφους των επικαλουμένων τίτλων κτήσης των διαδίκων, θα γνωμοδοτήσει για το αν οι εδαφικές εκτάσεις του πολεοδομικού Κέντρου που έχουν καταχωρηθεί στα ΚΑΕΚ, περιλαμβάνονται εν όλω ή εν μέρει στις 4 πινακίδες, που προσαρτώνται στην πράξη παραιτήσεως του Συνεταιρισμού, με τον χαρακτηρισμό «κοινόχρηστοι χώροι».

Όπως είναι όμως γνωστό, στις 4 πινακίδες του πολεοδομικού Κέντρου δεν υπάρχει χαρακτηρισμός «κοινόχρηστοι χώροι», αλλά μόνο χώροι με καταγραφή επ’ αυτών κοινωφελών κτιρίων, πλην της εκκλησίας, ως προς τον χώρο της οποίας ο Συνεταιρισμός έχει παρατηθεί, χωρίς αποζημίωση.

Στη συνέχεια της ενημέρωσης έγινε αναφορά στο ρυμοτομικό και τονίστηκε ότι το ιδιοκτησιακό είναι άσχετο από το ρυμοτομικό.

Πρόκειται για διαφορετικά και ανεξάρτητα ζητήματα που η πορεία του ενός δεν επηρεάζει την εξέλιξη του άλλου. Και αυτό γιατί το ρυμοτομικό αφορά τις χρήσεις του κέντρου σύμφωνα με την νομοθεσία, ενώ το ιδιοκτησιακό καθορίζει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του κέντρου.

Τονίστηκε ακόμη ενημερωτικά στο σώμα ότι οι χρήσεις και οι δομές του κέντρου καθορίζονται αυστηρά από την πολεοδομική νομοθεσία και όχι από τον ιδιοκτήτη του χώρου. Συνεπώς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στα πολεοδομικά κέντρα περιοχών κατοικίας, όπως το δικό μας κέντρο στο Ντράφι, προβλέπονται συγκεκριμένες δομές, λειτουργίες και χρήσεις σαν και αυτές που περιέχει τώρα η έτοιμη μελέτη του ρυμοτομικού.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ασχέτως με την ιδιοκτησία και ποιος θα κριθεί από το δικαστήριο ιδιοκτήτης του κέντρου, οι χρήσεις του κέντρου παραμένουν οι ίδιες γιατί δεν εξαρτώνται από τον ιδιοκτήτη αλλά από την νομοθεσία.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος αφού το ρυμοτομικό και το ιδιοκτησιακό είναι δύο   ξεχωριστά/ανεξάρτητα ζητήματα το ένα από το άλλο, μπορούν να προχωρήσουν παράλληλα το καθένα στο δικό του δρόμο. Οπότε και ο δικαστικός αγώνας μπορεί να συνεχιστεί για να έχουμε δικαστική απόφαση για την ιδιοκτησία του χώρου εκτός από την απόφαση του Εθνικού Κτηματολογίου, και το ρυμοτομικό που είναι έτοιμο μπορεί να προχωρήσει ώστε να ολοκληρωθεί η νόμιμη διαδικασία για να εγκριθεί η μελέτη με τις χρήσεις του κέντρου με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ).

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη ο Συνεταιρισμός ώστε να τρέξει η μελέτη του ρυμοτομικού που έχει ολοκληρωθεί για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές στο κέντρο που θα εξυπηρετήσουν τους κατοίκους και θα βελτιώσουν ποιοτικά την καθημερινότητά τους.

Εξάλλου και κατά την διάρκεια των εργασιών του σώματος και από την επαφή της Διοίκησης με μέλη φάνηκε ανάγλυφα η σφοδρή επιθυμία των Ντραφιωτών να τελειώσει επιτέλους το ρυμοτομικό που κινεί ο Συνεταιρισμός για να αποκτήσουν τις δομές (κοινωνικές αθλητικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές κλπ) που θα καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. Αυτό που ζητούν οι Ντραφιώτες που αγαπάνε το Ντράφι και επέλεξαν να μείνουν στην περιοχή, είναι άμεσες και πρακτικές λύσεις συμβατές με την οικονομική πραγματικότητα και δεν ενδιαφέρονται για ένα δικαστικό αγώνα που μπορεί να λήξει μετά από χρόνια.

Αυτά που θέλουν οι Ντραφιώτες είναι στην ουσία αυτά που πρόσφερε και προσφέρει μέχρι σήμερα στο Ντράφι ο Συνεταιρισμός. Όλοι γνωρίζουμε και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, και ειδικά οι Ντραφιώτες, ότι το Ντράφι είναι δημιούργημα του Συνεταιρισμού ο οποίος κατασκεύασε όλα τα μεγάλα έργα πνοής και υποδομής που επιτρέπουν στους κατοίκους να απολαμβάνουν το υπέροχο υπερβάλλον.

Αυτό ακριβώς θα προσφέρει πάλι στους Ντραφιώτες ο Συνεταιρισμός με το ρυμοτομικό. Θα έχουν σύντομα στο κέντρο σχολεία και αναπτυξιακές δομές που θα αναβαθμίσουν το περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή ενώ θα δώσουν λύσεις σε τρέχοντα προβλήματα που θα τους απαλλάξουν από την καθημερινή ταλαιπωρία.


Η Γενική Συνέλευση διεξήχθη σε ήπιο και πολιτισμένο κλίμα, ωστόσο παρατηρήθηκε ζωηρή κινητικότητα, έντονο ενδιαφέρον και ενεργός συμμετοχή μελών με ερωτήσεις, προτάσεις, τοποθετήσεις και ιδέες πάνω στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και σε γενικότερα νευραλγικά ζητήματα των δύο κτημάτων.

Οι εργασίες του σώματος ολοκληρωθήκαν με την ομόφωνη έγκριση όλων των  θεμάτων  από την Γενική Συνέλευση.

Την Γενική μας Συνέλευση τίμησε με την παρουσία του ο κ Φίλιππας Τζουμερκας, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου και εκλεκτό μέλος του Συνεταιρισμού μας και της Επιτροπής Αξιοποίησης Ντράφι.

 

Σχετικά Άρθρα
Νεα - Ανακοινώσεις